Sol ventrikül endokardından epikard yüzeyine uyarının yayılması için geçen süreyi gösterir.
V3'te R dalgasının ≤ 3 mm olması ile tanımlanır.
Q dalgası interventriküler septumun soldan sağa depolarizasyonu gösterir. Küçük septal Q dalgaları tipik olarak sol taraf derivasyonlarında (I, aVL, V5 ve V6) görülür.
Normal QRS genişliği 70-100 ms'dir (sağlıklı olgularda zaman zaman 110 ms'lik süre gözlenmektedir).
U dalgası genelde kalp hızı 65/dk'nın altına düştüğünde görünür hale gelir. U dalgasının voltajı genelde T dalgasının voltajının %25'inden küçüktür: orantısız geniş U dalgaları anormaldir. U dalgası normal amplitüdü en fazla 1-2 mm'dir.
İlgili 35 soru bulundu
Deprem oluştuğunda yeryüzüne sırası ile iki çeşit hareket dalgası ulaşır: P-dalgası öncül dalgadır ve yer yüzeyine paralel doğrultudaki titreşimlerdir. P-dalgası yıkıcı özellik içermeyip yayılımı yere paralel olduğu için ilk önce yeryüzüne varan titreşimdir. S dalgası ise yeryüzeyine göre dik yönde hareket eder.
Enine dalgalar dalganın yayılma doğrultusu ile titreşim doğrultusu birbirine dik olan dalgalar olmaktadır. Enine dalgalara bir örnek olarak elektromanyetik dalgalar gösterilebilir. Bunun dışında yay, su, ışık ve deprem dalgaları enine dalgaları olmaktadır.
Standart bir elektrokardiyogram, kalbin tek bir kasılma ve gevşeme olayını P-Q-R-S-T dalgaları ile izlemek olasıdır. “P” dalgası atriumların kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “QRS” dalgası ise ventriküllerin kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır.
QRS : < 0.12 sn. PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn.
Kısa PR aralığı (<120 ms) ve QRS süresi (<80 ms). Hafifçe pik yapmış P dalgaları (≤ 6 ay ise < 3 mm yükseklik normaldir). Hafif uzun QTc (≤ 6 ay infantlarda ≤ 490 ms). İnferior ve sol prekordiyal derivasyondarda Q dalgaları.
R dalgası; ventrikül depolarizasyonunun ilk pozitif ritim dalgasıdır. Normal bir R dalgasındaki QRS' deki birden fazla pozitif defleksiyon dal bloklarının göstergesidir. S dalgası; ventrikül depolarizasyonunun R dalgasını izleyen negatif ritim dalgasıdır..
Normal PR aralığı 120 – 200 ms süreleri arasındadır (üç ila beş küçük kare). PR aralığı > 200 ms ise, birinci derece kalp bloğu varlığı söz konusudur. PR aralığı < 120 ms olması ise pre-eksitasyonu (atriyum ve ventriküller arası aksesuar yolak varlığı) veya AV nodal (junctional) ritmi akla getirir.
aVR'de ST segment elevasyonu (0.5 mm-1 mm).
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
İki R dalgası arası (R-R aralığı = bir atım) küçük kare sayısını 1500'e bölerek dakika atım sayısını (nabız/dk) hesaplayabiliriz. İki R dalgası arası (R-R aralığı = bir atım) geniş kare sayısını 300'e bölerek dakika atım sayısını (nabız/dk) hesaplayabiliriz.
PR aralığı:Atriyal depolarizasyonun başlangıcından ventriküler depolarizasyonun başlangıcına dek geçen iletim zamanını gösterir. P dalgasının başlangıcından QRS kompleksinin ilk defleksiyonuna kadar olan aralıkta en uzun PR ölçülür.
QT aralığı Q dalga başlangıcından T dalga sonuna kadar geçen süredir. Ventriküler depolarizasyon ve repolarizasyon için geçen süreyi belirtir. QT aralığı ve kalp hızı ters orantılıdır: Kalp hızlandıkça QT kısalır.
Ekstremite derivasyonlarında QRS kompleksinin amplitüdlerinin (yüksekliklerinin) < 5mm (0.5mV) olmasıdır. Prekordiyal (göğüs) derivasyonlarında QRS amplitüdlerinin < 10mm (1mV) olmasıdır.
Dar QRS kompleksli taşikardiler sıklıkla yapısal kalp hastalığı olmayan insanlarda görülmekle beraber nadiren altta yatan bir yapısal kalp hastalığına eşlik eden ve yaşamı tehdit eden bir aritmi olarak ta karşımıza çıkabilmektedir.
Normal Sinüs Ritminin Karakteristik Özellikleri
60-100 vuru/dakika hızında düzenli ritim (ya da çocuklarda yaş ile uyumlu).
QRS-T açısı
QRS aksı ile T aksı arasındaki açı normalde 60 dereceden küçüktür. Bu açının 60 dereceden büyük olması anormaldir. Hele hele 90 dereceden büyük olması kesin bir anormallik işaretidir.
Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır.
Dalgalar; temel olarak mekanik ve elektromanyetik olmak üzere iki çeşittir. dalgalar mekanik dalgalara örnek olarak gösterilebilir. kırmızı altı ışınlar, mikrodalgalar ve radyo dalgaları sırasıyla enerjileri ve frekansları azalırken, dalga boyları artacak şekilde elektromanyetik dalga spektrumunu oluştururlar.
İki çeşit dalga vardır. Mekanik dalgalar bir ortam aracılığıyla yayılırlar ve deforme edilirler. Deformasyon ile kendini tersine çevirerek eski halindeki güçleri geri getirir. Mesela, ses dalgaları çarpışan hava molekülleri yolu ile yayılır.
Su dalgalarının frekansı sürekli artırıldığında dal- Frekans artırıldığında hız sabit olduğu için v= λ.f for- gaların hızı, dalga boyu ve kırınım olayı için ne söy- mülüne göre dalga boyu azalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri