Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir.
-Bir tencere suyu kaynatın ve içerisine bir tutam tuz ekleyin. Suyun kaynaması için birkaç dakika bekleyin. -Brüksel lahanalarını kaynayan suya ekleyin ve 10-15 dakika yumuşayana kadar pişirin.
Brüksel Lahanası Tohumu (50 Tohum)
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-10 gündür.
Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir. Kış mevsiminin Şubat ayında piyasaya sürülen taze bürüksel lahanalar, pazar tezgahlarında yerini alır. Brüksel lahanayı kış mevsimi boyunca marketlerde ve pazarlarda bulmak mümkündür.
Brüksel lahanası tohumla üretilmektedir. Kara- deniz Bölgesinde yetiştiricilik için Temmuz başı tohum ekimi için uygundur. Fide yetiştiriciliği viyollerde veya yastıklarda yapılır. Yastıklara tohum ekiminde bir m2'den 600-700 fide elde edilecek şekilde m2'ye 4-5 g tohum ekilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar.
C vitamini yönünden zengin olan Brüksel Lahanası yukarı doğru büyür ve kökleri çok yer kaplamaz. Bu yüzden minik saksılarda yetiştirmek için idealdir.
Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde üretimi yapılıyor. Kumlu topraklar Brüksel lahanası üretmek için en uygun topraklardır. Brüksel lahanası organik gübre seven bir bitkidir.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Lahana Hasadı
Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra olgunlaşır.
Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır? Brüksel lahanası pişirilmemiş, taze şekilde buzdolabında 5 gün kadar saklanabilir. Eğer uzun süreli saklamak isterseniz, Brüksel lahanalarını güzelce yıkayın.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
Lahana Tohumu Ne Zaman Ekilir? Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Evinizde Ekebileceğiniz Ekodoğa Lahana Tohumu 1 Paket
Sağlık için faydalı ve çocukların gelişiminde büyük rol oynayan brüksel lahanası tohumuna Trendyol aracılığıyla sahip olabilirsiniz.
Bir baklada 1-30 arasında tohum bulunmaktadır. Brüksel lahana tohumu olgunlaşınca gövde üzerindeki baklalar aşağıdan yukarıya doğru açılır. Hatta hasatta gecikilirse tohumlar yere dökülmektedir. Tohumlar yuvarlak veya hafif yumurta şeklindedir.
Büyük brüksel lahanası ise lahana tadındadır. Brüksel lahanası çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Çiğ yenileceği zaman yapraklarını temizlemek için çapraz olarak kesilmesi gerekmektedir. Pişirecekseniz, nasıl seviyorsanız öyle yapabilirsiniz.
Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz. Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir.
Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir.
Brüksel Lahanası Zararları
Gaz yapar. Fazla tüketimle mide rahatsızlığı olan kişilere olumsuz yan etkiler yaratır. İdrar yollarına zararı olabilir.
TOHUM EKİMİ: Tohum Nisan-Haziran 15'e kadar olan dönemde yastık veya viyollere ekilir. Fideler 4-6 hafta sonra dikim büyüklüğüne gelir. FİDE DİKİMİ: Haziran ve Temmuz aylarında tavladaki yerlerine dikilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri