Direnç bilinmiyorsa formül R = E/I (ohm = volt bölü amp) olarak dönüştürülebilir.
Merkezcil ivme konulu makalemizde, yarıçaplı bir dairesel yolda hızıyla yol alan herhangi bir nesnenin, izlediği yolun merkezine doğru aşağıdaki ivmeyi deneyimlediğini öğrenmiştik: a = v 2 r .
Yani radyal ivme, hız vektörünün doğrultusundaki değişim ile ilişkilidir ve büyüklüğü aşağıdaki formülle ifade edilir. Burada r, çizdiğimiz hayali çemberin yarıçapıdır (yolun eğrilik yarıçapıdır). Burada radyal ivmenin, merkezcil ivmeyle olan bağlantısını yakalamak oldukça önemli.
Bu kuralda sağ elin baş parmak dışındaki dört parmağı birleştirilip kıvrılarak dönen cismin dönüş yönü ile çakıştırılır (parmaklar çizgisel (teğetsel) hızın yönünü gösterecek şekilde ayarlanır). Baş parmak bu dört parmağa dik tutulur ve baş parmağın gösterdiği yön açısal hızın yönünü gösterir.
Açısal momentum, herhangi bir cismin dönüş hareketine devam etme isteğinin bir göstergesidir ve bu nicelik cismin kütlesine, şekline ve hızına bağlıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir cismin ortalama ivmesi, aort, Δt=ts-ti zaman aralığındaki cismin hızındaki değişime, Δv=vs- vi, oranı olarak tanımlanır.
Peki ivme formülü nedir? Yani bu formüle göre a ile gösterilen ivme, cismin başlangıç hızı ile nihai hız arasındaki farkın değişime bölünmesine eşittir. İvmeölçer ile ölçülebilen ivmenin birimi ( m / s ) / s yani m / s kare olarak gösterilir. vf = vi + aΔt şeklinde farklı bir ivme formülü versiyonu daha vardır.
Açısal hız eksen hizasnda oluşur. İki boyutlu durumlarda açısal hız tek bir sayı olarak sonuçlanır ve yönü yoktur ancak bir eksen yönü vardır. İki boyutlu hareketlerde açısal hızın işareti bulunduğu eksenin değişmesi ile değişir.
Açısal hız, cisimlerin birim zamanda açısal şekilde yer değiştirme miktarıdır. Bu hız vektörel hız olarak bilinmektedir. Cisimlerin eksenlerdeki dönüşleri ile hızlarını ifade etmektedir. Açısal hızlarda Sl birim radyan/saniye şeklinde ifade edilir.
Döndürme ekseni verilmiş bir nesnenin açısal hızının değiştirilmesinin ne kadar zor olduğunu anlatan skaler bir büyüklüktür. Eylemsizlik momentinin dönme mekaniğindeki rolü, kütlenin doğrusal mekanikteki rolüne benzer. Gerçekten de eylemsizlik momenti, bir nesnenin kütlesine bağlıdır.
İvme sabitse, zamana göre doğrusal bir hızda artar. Zaman içinde ivme de artıyorsa, hız üstel bir şekilde artar.
Eğer araba hızlanıyorsa ivme hızla aynı yönü gösterir; eğer araba yavaşlıyorsa ters yönü gösterir.
Birden fazla kuvvetin yaptığı etkiyi tek başına yapabilen kuvvete bileşke kuvvet denir. Bileşke kuvvet R harfi ile gösterilir.
Ünlü bilim insanının bilime en büyük katkısı mekanik alanında olmuştur. Kepler yasaları ile merkezkaç kuvveti yasasını beraber ele alarak kütleçekim yasasını ortaya koyan Newton'un hareket yasaları; bir cismin üzerine etki eden kuvvetlerle cismin yaptığı hareket arasındaki ilişkileri açıklamıştır.
Newton mekaniğinde merkezkaç kuvveti, dönen bir referans çerçevesinde bakıldığında tüm nesneler üzerinde etkili gibi görünen bir eylemsizlik kuvvetidir ("hayali" veya "sözde" kuvvet olarak da adlandırılır). Newton'a göre duran bir cisme etki eden kuvvet o cismin ivme kazanmasına neden olur.
Dünya, kendi ekseni etrafında atmosfer ile birlikte döndüğü için bu dönüş hissedilmez. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı en fazla Ekvator üzerindedir. Bu hız saatte 1670 km'dir. Kutuplarda hız sıfırdır.
Çizgisel hız, yer kürenin küresel şekli sebebiyle Ekvator'a yaklaştıkça artar. Yukarıdaki seçeneklerden Hatay ili Türkiye'nin en güneyidir. Dolayısıyla Ekvator'a en yakın ve çizgisel hızı en fazla olan ilimiz Hatay ilidir.
Sürat sadece aracın belirli zaman aralığında alabileceği yol miktarı ile ilgili bize bilgi verir. Ancak hız bize hem aracın belirli zaman aralığında ne kadar yol aldığını belirtirken (SI birim sisteminde bu birim metre/saniye olarak geçerlidir) aynı zamanda objenin hareket yönüyle ilgili de bize bilgi verir.
Dünya'ya da herhangi bir tork uygulanmadığı için kütlesi azalsa bile açısal hızı aynı kalırdı. Açısal Hız Formülü ise = 2 * Pi / T dir. Açısal hız aynı ise periyotta aynıdır.
Bu yüzden Dünya'nın Ekvator bölümünde çizgisel hız en yüksek noktadır. Aynı şekilde dünyanın kutupları çizgisel hızın en az olduğu kısımdır.
İVME : * Hızın zamana göre değişim hızıdır. * Hız değişiminin bir ölçümü olarak hesaplanır. * Zamana bağlı olarak ivmelenmenin ölçüm değeri ne kadar büyükse, hız değişikliği de o kadar büyüktür.
Newton'un ikinci hareket yasasının formülü F=ma'dır, yani kuvvet eşittir kütle çarpı ivme.
Sürat ve hız birbirinin yerine sık sık kullanılsa da, fizikte bunlar farklı kavramlardır. Sürat gidilen mesafeyi zamana bölmekle hesaplanır. Yönü yoktur. Ortalama hız ise yer değiştirme bölü zamandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri