Kur'an kıraatinde “râ”nın kendi durumuna, bulunduğu yere ve konuma bağlı olarak kalın, ince veya her iki şekilde okunması mümkündür. “Râ”nın kendi harekesi üstün veya ötre ise, râ sâkin olup önündeki harf üstün veya ötre ise, râ ve önündeki harf sâkin iken ondan önceki üstün veya ötre ise (بالصَّبْر gibi) kalın okunur.
Cevap : Râ harfi beş yerde kalın okunur: 1- Râ harfinin harekesi üstün veya ötre olduğu zaman kalın okunur. 2- Râ sâkin olup makabli meftuh veya mazmum olsa kalın okunur. 3- Râ sakin olup râdan önceki harf de sakin ise, bu sâkin harf'den önceki harf meftuh veya mazmum olduğu zaman yine râ kalın okunur.
Ra harfi ve önceki harf sakin, daha önceki harf üstün veya ötreli olursa kalın okunur. (بِالصَّبْرْ– اَلصُّدُورْ) gibi. Ra harfi cezimli, önceki harf Vasıl Hemzesi (geçişte okunmayan elif) olursa Ra harfi kalın okunur. (Bu durumda Vasıl Hemzesinin harekesi dikkate alınmaz.
Ra veya Rı (ر), Arap alfabesinin onuncu harfi. Bu harfin İbranice benzeri Reş harfidir. Ebced hesabındaki değeri 200'dür. Şemsî harflerdendir.
ا elif, ب be, ح ha, د dal, ر re, س sin, ص sad, طtı, ع ayın, ف fe, ﻙ kef, م mim, و vav, ـھ he, ى ye.
İlgili 45 soru bulundu
re's), Ârâmîce ve İbrânîce'ye res (reş), Yunanca'ya rho, Arapça'ya râ olarak geçmiştir. Bu kelimelerin hepsi “baş” anlamındadır.
Örneğin Radiyallahu Anh kelimesinin kısaltması (R. A) şeklinde olurken Radiyallahu Anha kelimesinin kısaltması ise (R. Anha) olmaktadır. Bu kısaltmanın manası ise Allah ondan razı olsun demektir.
10.Ra: (ر) Türkçedeki “R” harfi gibidir. Dilin ucu geriye doğru kıvrılarak üst damağa sertçe dokunmasıyla çıkarılır.
Bu durumda ra harfi, sükun kendinden önceki harfin harekesi esre olduğu için ince okunması gerekir gibi görünse de buradaki esre arizi yani geçici olduğu için kalın okunur.
Elif. Lam. Ra. (Bu Kur'an), Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, yani her şeye galip (ve) övgüye layık olan Allah'ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Dilin ucu geriye doğru kıvrılarak üst ön dişlerin bitişiği olan damağa dokunmasıyla çıkarılır.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
Ha harfi, boğaz tamamen açıkken boğazın tam ortası sıkılarak ses tellerinin titreştirilmesi ile gırtlaktan çıkarılır (Ⱨ, Ḩ). Kalın harflerdendir. Yorgunken nefes nefese kaldığımızda çıkan kalın H sesi gibidir.
Son olarak [ هَلْ ] ve [ بَلْ ] kelimelerindeki ve fiilerde geçen sakin lamı ise ayrıca açıklamamız gerekir: Her ikisinde de cezimli lam harfinden sonra lam ve ra harfi gelirse idğam, diğer harfler gelirse izhardır.
Tecvid ilminde tefhim, dilin arka kısmının üst damağa yükselmesi sebebiyle ağız içinin sesle dolması ve harfin kalın okunması demektir.
Kesra, bulunduğu harfi i ile ı arasında bir sesle seslendirir. İnce harfler i sesine, kalın harfler ise ı sesine yakın bir sesle seslendirilir.
Konuşma becerisi denildiğinde akla hemen “R” harfi gelir. Çünkü en son söylenen ve çoğu zaman söylenmesi uzun zaman alan bu harf neden zor söylenir? Uzmanlara göre bunun nedeni harfin sesini çıkarmak için dil ucunu hem yukarı hem de geriye doğru hareket ettirmek gerekmesiymiş.
Aslında Arapçada bulunmazlar. Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz. Örneğin Ömer ismi gerçekte Umar olarak yazılır ve telaffuz edilir. Harflerin seslendirilmesi Hareke adı verilen işaretler ile yapılır.
Her ses, o sesi üretebilmek için gereken dil, dudak, damak ve çene koordinasyonu geliştikçe üretilir. Bu nedenle sesler belirli bir gelişim sırasıyla edinilir. /r/ sesinin genel olarak 4,5 -5 yaş civarına doğru üretilebilmesi beklenir. Terapiye başlamak için de 4,5 yaşı beklemek uygundur.
[1] (İslam) Radiyallahu Anhu kavramının kısaltması ("Allah ondan razı olsun." - Muhammed'in zamanında yaşamış erkek sahabeler için kullanılır.)
(r.a.); radiyallahu anh: Allah ondan razı olsun. Sahabeler ve bazı büyük zatlar için söylenir. ( k.s.); kuddise sirruhu: Allah'a onun sırrını mukaddes etsin. Veliler için kullanılır.
Kaynaklarda “radıyallahu anh”ın dayanağı olarak Kur'ân-ı Kerîm'e atıfta bulunulduğu açıkça görülmemekle beraber dört âyette geçen “radıyallāhu anhüm ve radû anh” ifadesinden (el-Mâide 5/119; et-Tevbe 9/100; el-Mücâdile 58/22; el-Beyyine 98/8) esinlenildiğini, en önemli şeyin Allah'ın rızâsı olduğunu belirten âyetlerin ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri