Araç öncelikle bir radardan geçerken kaydedilir. Belirli bir mesafe sonra farklı bir radar daha vardır ve araç bu yeni radardan geçerken de kaydedilir. Araç iki radar arasındaki mesafeyi hız sınırlarını aşacak derece hızlı bir şekilde geçtiyse ceza uygulanır.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Radar cihazlarının yerleştirildiği bölgelerde cihazlar hız ölçümü yapar ve hız sınırı ihlali yapan araçları belirleyerek sürücülere cezai işlem uygulanır. Bu noktada ise aşılan hız sınırına göre ceza kesilmektedir. Aynı zamanda para cezasına ek olarak ehliyete ceza puanı olarak yansımaktadır.
Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin, trafik işaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Radar denetimi yapıldığına dair uyarı işareti konulmadan ceza kesilemez.
Radar tespit cihazı cezası da denilebilecek bu trafik cezası, hız sınırının %10 ve üzerinde aşılması durumlarında alınır. Hız sınırı ise yolun türüne ve bölgesine göre değişkenlik gösterir. Radar dolayısıyla ceza yememek için yol kenarındaki tabelalara dikkat etmek ve hız sınırının altında kalmak gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
SMS olarak radar cezasını sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi hattı üzerinden yapılıyor. TPC PLAKANO TESCİLTARIHI TCKKNO (VKNO) yazarak 1189'a gönderilen mesajlara, kısa süre içinde yine SMS olarak dönüş sağlanıyor.
Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz. Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir.
Radar uyarı levhasının olmadığı noktalarda; radar sisteminin hız kontrolü sonrasında herhangi bir hız cezası kesilmişse karar Yargıtay tarafından net bir şekilde iptal edilir. Cezanın sonrasında herhangi bir fotoğraf ve delil bulunmuyorsa ve yalnızca ceza tespit tutanağı varsa delil yetersizliğinden itiraz edilebilir.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen, hemen hemen her yerde karşılaşabileceğimiz radarlar hayatı kolaylaştıran teknolojik aletlerdendir. Radar aracılığıyla:; trafikte yapılan hız ihlali yapan sürücüler tespit edilerek plakalarına ceza yazılmaktadır.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
İlk defa sürücü belgesi alanlar ehliyetini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl süreyle 'aday sürücü' olacak. 1 Ocak 2015 tarihinde uygulamaya başlanması planlanan aday sürücülük uygulamasında, adayların üç kez kırmızı ışık ihlali yapması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi durumunda ...
Bu noktada radara giren sürücüler trafik polisleri tarafından durdurulur. Bu şekilde sürücü de hız sınırını aştığı konusunda en kısa sürede bilgilendirilmiş olur. Ama tabii tüm radarların sonrasında trafik polisi çevirmesi olmaz. Radar cezaları otomatik olarak sisteme işlenir.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden PTT ayrıcalığı ile Trafik Cezalarını da zahmetsizce sorgulayabilecekler. Plaka No ve TCKN/VKN bilgilerinizi girerek Trafik Ceza tutarlarınızı kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik Kanununda 51/2-a radar cezasının bedeli 951 TL olarak belirlenmiştir ancak cezayı 15 gün içinde ödeyen tüm sürücülere %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Bu durumda, ceza bedeli 713,25 TL'ye inmektedir.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Gece ve gündüz yapılan "gezici radar" uygulamasında hız sınırını aşan sürücüler telsizle polis kontrol noktasına bildiriliyor ve durdurulan sürücüye ceza kesiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri