Ezici Alet Yaraları Künt bir aletle meydana getirilen gelen yaralardır. Ağırlıkları ile iş gören küt aletler ezici, ezilme, çökme, yırtılmayla yara oluşturması (raddi).
Orijin:İlk akla gelen kazadır. Traş olurken, ekmek keserken, sebze doğrarken, kalem açarken, tahta yontarken bu tür kazalar oluşabilir. Ancak cinayet ve intihar orijinli de olabilirler. Yara Karakterleri: Genellikle çizgi şeklindedir.
Delici yaralar:
Uzun ve sivri aletlerle oluşan yaralardır. Yüzey üzerinde derinlik hakimdir. Aldatıcı olabilir tetanos tehlikesi vardır.
Yara üç çeşide ayrılır; birincisi erozyon yaralardır ve dermise geçmeyen, yüzeysel kayıp olarak tanımlanır, yani iz bırakmaz. İkincisi ise fissür dediğimiz, çatlak şeklinde dikey oluşan yaralardır. Üçüncüsü ise ülser olarak anılan, erozyona göre daha derin olan ve kronik olarak tekrar eden yara çeşididir.
Açık yaralar
Yırtık (veya laserasyon), künt travma sonucu oluşan düzensiz, yırtık benzeri yaradır. Yara düzgün kesilmediği için yara dudakları boyunca damar, sinir köprüleri görülebilir. Sıyrık (veya abrazyon), derinin üst katmanının (epidermis) soyulduğu yüzeyel bir yaradır.
İlgili 31 soru bulundu
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Düzensiz, sınırlı, arada kanayan ve kapanmayan yaralarda öncelikle cilt doktoruna başvurmak gerekir. Özellikle kenarları kabarık ve ortası çukurlanma şeklinde, krater gibi görülen yaralar risklidir.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır.
Enfekte (kirli) yaralar: Enfekte olarak sayılan yaralar; 6 saatten uzun bir süredir var olan, ayrılmış, kirli ve derin yaralardır. Silah yaraları da bu gruba girer. Aynı zamanda sokma ve ısırmayla da oluşan yaralardır.
Ciddi yaralanmalarda ilk yardım
Yara içi kurcalanmamalıdır, Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez), Yara üzerine bandaj uygulanır, Tıbbi yardım istenir (112).
Ezik yara: Taş, sopa gibi sert bir cisim ya da yumruk çarpması sonucu olan yaralardır. Delici yara: Uzun ve sivri aletlerle olan yaralardır. Enfekte yara: Derin ve kirli yaralar, ısırma, sokma sonucu olan yaralardır.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Künt travma sonucu meydana gelen yaralar; düzensiz, yara dudakları tırtıklı, girintili, çıkıntılı, düzensiz, yara çevresinde ya da zemininde dar veya geniş sıyrıkla ekimoz veya hematom bulunan, yara içinde kopmadan kalmış doku, damar ve sinir liflerinden ibaret köprüler bulunan özelliktedir.
Zorlamalı ölümler
Ölümün zamanı gelmeden, herhangi bir sebep/zorlama ile kişinin ölmesidir. Kaza, intihar, cinayet olarak karşımıza çıkar. Akut ölüm; trafik kazaları, cinayetler ve miyokard enfarktüsüne (kalp hastalığı) bağlı ölümler. Bu tür ölümler adliyeyi ve kolluğu ilgilendirdiği için önem arz eder.
Bitişik atışlarda cilt altına giren sıcak gazların yumuşak dokuyu etrafa itmesiyle cilt altında bir boşluk oluşur; yanmış veya yanmamış barut artıkları içeren bu boşluğa 'Hofmann Maden Boşluğu' ismi verilir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Sigara, yaş, diyabet, obezite,malnütrisyon, immun supresif tedaviler bu riski artırır. Sigaranın yara iyileşmesini engelleyen etkileri vardır. Ayrıca akciğer, kalp ve damar yapısını bozan(endotel disfonksiyonu) etkileri yara iyileşmesini geciktirir.
Doku Kan Akımı (Oksijenizasyon)
Yara iyileşmesini etkileyen en önemli faktördür. İyi damarlanma ile kanlanması olup oksijenizasyon sorunu olmayan yaralarda iyileşme süratlidir. Bu nedenle normalda kan damarlarından zengin olmayan tendon ve kıkırdak dokusunun iyileşmesi çok geç olmaktadır.
Bir kişi bir cilt enfeksiyonu kaparsa ağlayan ıslak gelişebilir, bu da sıvı sızan kabarcıklara veya yaralara neden olur. Bu enfeksiyon, cilt hasar gördüğünde, örneğin bir kişi etkilenen bir bölgeyi kaşıdığında, bakteri, virüs veya mantar gibi mikroorganizmaların vücuda girmesine izin verdiğinde ortaya çıkar.
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
İyileşmeyen yaranın kendisi bir kanser olabilir veya 20 yıldan fazla süren bir yara kansere dönüşebilir.
C vitamini, yara iyileşmesinde etkili bir oksidandır. Yara iyileşirken yara derisini güçlendirir ve deride kolajen oluşumuna yardımcı olur. C vitamini ayrıca yeni kan damarları oluşumunda çok etkin roldedir ve demir emilimine yardımcı olur. Turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini kaynağıdır.
Bazı durumlarda; yaraların geç iyileşmesi, kapanmaması ve kendiliğinden ortaya çıkması, çeşitli hastalıkların işareti olabilir. Özellikle 6 haftayı tamamladığı halde yara kapanmazsa; kabuklanma,kaşıntı veya akıntıyla kendini belli eden deri değişiklikleri varsa, mutlaka dermatoloğa başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri