Radikal pazarlama, bilinen, kalıplaşmış ve gelenekselleşmiş "doğruların" aksi yönünde stratejiler uygulayarak, kendi sadık kitlelerini yaratmayı amaçlayan bir yöntem.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Tam taleple ilgili pazarlama görevi “sürdürücü pazarlama” diye tanımlanır. Meydana gelen olumlu durumun sürdürülmesi için gerekli çabanın harcanması ve bu konuda stratejilerin oluşturulması gereklidir.
Bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlamaya farklı bir açı kazandırmaktadır. Tüketicilerin müşteri olarak tanımlandığı ve tüm pazarlama planlarının merkezinde tüketicilerin yer aldığı bu yaklaşım, tüketiciyi satın almaya doğru davranışsal olarak harekete geçirmeyi ve müşteri sadakati oluşturmayı amaçlamaktadır.
Philip Kotler pazarlama tanımını “Pazarlama Yönetimi” kitabında şöyle açıklamaktadır; “Pazarlama; bireylerin ve grupların ihtiyaç duyduklarını ve arzu ettiklerini, değerli ürünleri eşitleri ile üreterek, sunarak ve değiş tokuş ederek elde ettikleri idari ve sosyal bir süreçtir.
İlgili 44 soru bulundu
Kapsayıcı pazarlama, markanızın ve şirketinizin iç yapısından harici reklam kampanyalarına kadar her alanda çeşitlilik içeren pazarlama sürecidir.
İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
Holistik pazarlama yaklaşımı, pazarlamayı bütünsel olarak ele alan ve inceleyen çağdaş bir pazarlama yaklaşımıdır. İlişkisel pazarlama, içsel pazarlama, bütünleşik pazarlama ve performans pazarlaması, holistik pazarlama yaklaşımının unsurlarını oluşturmaktadır.
Efektif bir dijital pazarlama faaliyeti, sosyal medya yönetimi, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya, dijital reklam, içerik pazarlaması, e-mail pazarlama gibi tüm araçların aynı amaç için, etkin bir strateji dahilinde, bir bütün olarak kullanılmasını kapsar.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Yeniden pazarlama, daha önce siteyi ziyaret eden kullanıcılara reklam sunduğu popüler bir dijital pazarlama yöntemidir. Şirketinize veya markanıza daha önce ilgi göstermiş kişilere ulaşma yöntemidir. Önceki ziyaretçileri veya tüketicileri hedeflediğiniz için buna "yeniden" pazarlama (remarketing) denir.
Deneyimsel pazarlama, açılır mağazalar ve sanat etkinlikler gibi deneyimler yoluyla markaların müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir süreçtir. Markalar için benzersiz ve akılda kalıcı anlar yaratmanın etkili bir yolu olarak genellikle yüz yüze gerçekleştirilir ve dijital bileşenler içerir.
Mikro pazarlama ürün ve pazarlama programlarını spesifik birey ve yerel müşteri gruplarının istek ve gereksinimine uyacak şekilde hazırlamayı içeren pazarlama faaliyetidir. Pusu kurarak bekleme ve zamanı gelince rekabette üstünlük sağlamak amacıyla baskın yapan pazarlama faaliyetidir.
Yeşil pazarlama, şirketlerin daha fazla kar elde etmesine ve daha sadık tüketiciler kazanmasına yol açmaz. Aynı zamanda asıl amacı olarak dünyamızın korunmasına da yardımcı olur. Sözlerini yerine getiren şirketler, iklim değişikliğini önemli ölçüde yavaşlatmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olabilir.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Gizli pazarlama ürün veya hizmetlerin tüketiciye fark ettirilmeden, gizlice pazarlanmasıdır. Geleneksel pazarlamanın kitlelere mesaj ulaştırma amacının aksine gizli pazarlamada mesajın bireye, zekice yöntemlerle bire bir ulaştırılması esastır.
Bu insanlara ulaşılabilmesini sağlar. Etno pazarlama şöyle görünür: Her kültür grubu ortak bir dil, sosyal görüş ve gelenekleri paylaşma eğilimi gösterir; tüm bunlar inançlarını, motivasyonlarını, duygularını, davranışlarını, satın alma ve tüketme alışkanlıklarını etkiler.
PPC Pazarlama, reklam verenlerin, bir kullanıcının reklamlarından birini tıkladığında ödeme yaptığı bir çevrimiçi reklamcılık modelidir. Farklı türlerde PPC reklamları bulunmakla beraber en yaygın türlerden biri, ücretli arama ağı reklamıdır.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Ağızdan ağıza pazarlama (AAP), temelde, tüketicilerin birbirleri ile işletmenin ürünleri hakkında olumlu yönde iletişim kurmalarını sağlayarak, işletme- marka imajının güçlendirilmesini ve satışların artırılmasını amaçlayan bir ileti- şim ve pazarlama yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri