Parfümü uygulamadan önce vazelini, ince bir tabaka halinde, özellikle bileklere ve boyun bölgesine, yani nabız bölgelerine sürüyorsun. Daha sonra buraya parfümünü sıkıyorsun. Vazelin makyajdaki baz gibi parfümün kokusunu kilitleyerek kalıcılığını ve etkisini artırıyor. Ayrıca kokuyu taze tutuyor.
Vazelin, koku için ek bir nemlendirici görevi görerek parfümün daha da uzun süre kokmasına yardımcı olur.
Kullanılan parfümün duş jeli ve deodorantının da kullanılan parfüm markasından olmasına dikkat etmeniz kalıcılığı artırır. Tercih edilen diğer ürünler, parfüm altında baz etkisi oluşturacağı için parfüm sürüldüğünde kalıcılık etkisi artar.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
İlgili 24 soru bulundu
Özellikle sıcak yaz aylarında parfümünüzü taze tutmanın en iyi yolu buzdolabında saklamaktır. Güneş ışığı, radyatörlerden gelen ısı ve sıcaklık değişiklikleri parfümü zamanla yok edebilir, ancak serin, karanlık buzdolabında saklandığında yıllarca dayanabilir. TAZE NOTALARA SAHİP PARFÜMÜ SERİN TUTUN!
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir.
PARFÜMÜN KALICI ETKİSİNİ ARTIRAN MADDE
Vazelin kokuyu daha uzun süre tutabilir. Bu sayede kalıcı etkisini artıran madde olarak tercih edilebilir. Vazelinlerin nemlendirici bir etkisi de bulunabiliyor. Nitekim sıkılan kokular kuru ciltlerde daha az bir süre kalabiliyor.
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Parfümlerin yapımındaki bir diğer aşamaysa elde edilen koku ve sabitleyicinin seyreltilmesidir. Bunun için genellikle alkol ya da su kullanılır. İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir.
Parfümün başlıca maddeleri olan yağ, su ve alkol, duruma göre değişik oranlarda eklenir. Bazı parfümlerde yağ oranı fazla iken bazılarında su ya da alkol fazla olabilir.
Bir bakım kremi olarak tercih edilebilecekler arasında yer alan vazelin cilt kuruluğunu gidererek cildin gün boyu yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olur. Ciltte oluşan yara, çizgi, çatlak ve yanık gibi durumlarda etkin şekilde kullanılır.
Vücut ile temas ettiğinde katıya yakın formundan uzaklaşarak erimeye başlayan bir yapıya sahip olan vazelin hidrokarbon karışımı bir maddedir. Renksiz ve kokusuz olan vazelin yarı saydam yapıdadır.
Vazelin genel olarak petrolden geriye kalan artıklardan elde edilen doğal bir özdür. Bu sebeple petrol jelatini olarak da bilinmektedir. Yoğun bir dokuya sahip olmakla beraber kokusuzdur.
Kalıcı Bir Parfüm Kokusu için Ekstra Öneriler
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
Alkol ve su oranı EDT parfümden daha az olan EDP'ler, içerisindeki aroma seviyesinin fazla olması sayesinde tende 4 veya 5 saat kalabiliyor. EDT'lere kıyasla daha yoğun kokulara sahip olan EDP parfümleri genellikle kış aylarında ve gece etkinliklerinde tercih edebilirsiniz.
Bir diğer tür ise eau de parfum olarak isimlendirilir. Peki bunlar ne anlama gelir? “Eau de toilette parfüm ne demek?” sorusuna, kısaca kalıcılığı 4-6 saate kadar olan kokular şeklinde cevap verebiliriz.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
Parfüm kullanımında en çok sorulan sorulardan bir tanesi de 100 ml parfüm ne kadar gider sorusudur. Parfüm miktarlarının ne kadar gideceği konusu kişiden kişiye değişmektedir. Lakin 100 ml bir parfüm eğer günde bir defa kullanılıyorsa 1 yıl boyunca kullanılabilir. Parfümler kullanma miktarınıza göre bitebilir.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
- Parfümün kokusunda bir değişiklik oluşması, bozulduğunu gösteren en bariz işaretlerden biridir. Parfümünüz artık eskisi gibi kokmuyorsa ya da ekşimiş bir kokuya sahipse bozulmuş olabilir. - Parfümün bozulmuş olduğunu gösterecek başka bir işaret de renginin değişmesi, koyulaşması ya da bulanıklaşması.
Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri