Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.
Binanın yapılacağı zeminin güvenli taşıma gücü yoksa bu temel kullanılır. Binanın yapılacağı temel ilgili binanın mimari yapısının yapılmasına izin vermiyorsa bu temel tercih edilir. Yükü fazla olan tüm yapılarda bu temel kullanılır. Yer altı sularının fazla olduğu yerlerde bu temel kullanılmaktadır.
Daha çok küçük binalarda kullanılır. Radye temel ise yapı ağırlığının çok fazla olduğu yüksek binalarda ve zemin taşıma kapasitesinin düşük olduğu dolgu zeminlerde tercih edilir.
“Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılması zorunlu. Konut alanı, ticari artı konut alanı olarak imar planında 3 kat üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
İlgili 27 soru bulundu
Adı verilen radye döşemesinin kalınlığını en az 30 cm. veriniz.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Yapıya perde eklenmesi ve mevcut temelin tekil temel olması durumu söz konusu olduğunda mevcut temeli sürekli veya radye temele dönüştürebilir.
Radye temel, ilk olarak 20. yüzyılın başlarında İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle ikinci dünya savaşı sonrası dönemde, savaş hasarlarının onarımı ve yeni yapıların inşası için radye temel yöntemi daha yaygın hale gelmiştir.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır.
Düz radye temel, kirişli temel, mantar şeklinde temel, ters kemer şeklinde temel, hücresel temel radye temel çeşitleridir. Bu radye temel çeşitleri bazı kriterlere göre kategorilere ayrılmaktadır. Bu kriterlerden biri de yüklerin zemine aktarılış şeklidir.
Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller.
Genel bilinen metrekare başına düşen tahmini kilo değerleri aşağıdaki gibidir; Temellerde: 35-45 kg. Asmolen Döşemelerde: 30-35 kg. Normal Kat Döşemelerinde: 25-30 kg.
Radye temel, zayıf zeminlerde, apartman tipi yüksek yapılar için en uygun temel tipidir.
Radye temel, amacı deprem anında sağlam, güvenlikli ve hareketli yapısı sayesinde binayı hasardan korumak olan bir temel sistemidir. Tabi ki bununla beraber insan can güvenliğini sağlamak da esas amaçlarından biridir. Gerçek adı radye jeneral temeldir. Bu temelin özelliği temel yükünün alana eşit olarak yayılmasıdır.
Uzmanlar, TOKİ binalarının yıkılmamasının nedeninin kullanılan radye temel sistemi olduğunu söylüyor. TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp da kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor. Tünel kalıp olduğunda bir binanın yıkılmasının zor olduğunu uzmanlar dile getiriyor.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Kirişsiz radye temel en basit temel türüdür. Plak tipine benzeyen bu temel türü, temel zemininde farklı değişmeler gözlenmediği taktirde uygulanan bir sistemdir. Kirişsiz radye temellerde duvar ve kolon altlarında herhangi bir kiriş yoktur.
Fore kazık temel, zeminin sağlam olmadığı daha çok kaygan olduğu durumlarda zemini güçlendirmek için yapılan temel çeşidi! Fore kazık denmesinin nedeni kazık benzeri bir materyal aracılığıyla zeminin altına uzun deliklerin açılması ve bu deliklerin beton ve demir ile doldurulması!
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Radye, kalın bir plaktan veya iki doğrultuda uzanan kirişli plaktan oluşabilmektedir. Bu temeller genelde taşıyıcı yığma duvarların altında kullanılır. Donatı gerektirmeyecek şekilde boyutlandırılırlar ancak, kesitte belli bir miktar etriye ve boyuna donatı bulundurulur.
Depreme karşı dayanıklı türleri arasında yer alan betonlara verilen kod isimlerinin detayları ise şöyle: C30 beton 1 cm²'de 300 kilogram, C35 beton 1 cm²'de 325 kilogram, C40 beton 1 cm²'de 400 kiloluk yük, C45 beton 55 MPa ve üzeri basınç dayanımına C50 beton türü ise 60 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahiptir.
Mütemadi temel, villa tipi yapılarda en çok kullanılan temel çeşididir. Sürekli temel olarak da bilinir. Zemin etüdünün yetersi olması durumunda mütemadi temel rahatlıkla kullanılabilir. Su basman seviyesini yüksek yapmak istediğimizde bu temel çeşidini kullanabiliriz.
Beton yüzeyi düz olmalıdır. Beton yüzeyini düzleştirdikten sonra temelinizin kurumasını beklenmesi gerekir. Ancak bu süreçte mutlaka ve mutlaka ara sıra sulama yaparak betonun aşırı ısınmasına ve çatlamasına izin vermemeniz temelinizin sağlam olması adına önemli bir etkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri