İnternete erişiminizi sağladığı için cihazınıza bir IP adresi atamak ISP'nin görevidir. Ancak IP adresiniz değişebilir. Örneğin modeminizi veya yönlendiricinizi açıp kapatmak IP adresini değiştirebilir. Alternatif olarak ISP'nizle iletişime geçerek IP adresinizi değiştirmelerini isteyebilirsiniz.
İnternete bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanır. Bu IP adresleri genellikle dinamik IP'lerdir. Yani, o an boş bulunan bir IP adresi servis sağlayıcınız tarafından size atanır. Bu nedenle, her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir.
Dinamik IP adresleri, zaman içinde değişir: Bağlantı kopartılıp tekrar bağlanılınca değişebilir. Periyodik olarak (örneğin her akşam saat 00:00'da) değişebilir. Yük altında veya yüksüz durumda değişebilir.
İnternet servis sağlayıcılarındaki bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları – Domain Name Server(DNS)) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar. Dolayısıyla biri web tarayıcısına alan adını girdiğinde, o kişiyi doğru adreslere yönlendirir.
IP Adresinin Potansiyel Tehlikeleri
Web siteleri, IP adresinizi kullanarak hakkınızda bilgi edinebilirler. Bu bilgiler arasında internete evden mi yoksa işten mi bağlandığınız, hangi ülkede ve hatta şehirde olduğunuz vardır. IP adresiniz çok uzun süre aynı kalabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Cihazlar, bu sayede birbirlerinin erişim adreslerini tespit edebilmektedirler. Aynı zamanda, IP adresinden yola çıkarak kullanıcıya dair birtakım veriler edinilebilmektedir. Bu bilgilerin başında, IP adresini kullanan cihazın adresi ya da kullanıcının ziyaret ettiği internet sitelerinin listesi gibi bilgiler bulunur.
İnternette anonim olarak gezinmek için IP adresini gizli tutmanın farklı yöntemleri bulunmaktadır. IP adresi kapatma yöntemleri arasında VPN, Tor tarayıcısı ve Proxy sunucusu yer alır. Kullanıcılar bu yöntemleri uygulayarak, IP adreslerini gizleyebilir. VPN ile IP adresi gizleme: VPN ile IP adresini gizlemek mümkündür.
IP adresiniz, ISP'niz tarafından cihazınıza atanır. İnternet etkinliğiniz ISP'den geçer ve ISP de IP adresinizi kullanarak bunu size geri yönlendirir. İnternete erişiminizi sağladığı için cihazınıza bir IP adresi atamak ISP'nin görevidir.
IP adresleri sadece internete bağlanan cihazların birbirleri ile iletişim kurması için kullanılır. Herhangi bir kişinin IP adresinin başkası tarafından kullanılması tehlikeli bir durum değildir. O kişiler IP adresine ulaşsa dahi hiçbir işlem yapamazlar.
İnternet'e bağlanan her cihaza, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir "public" IP adresi atanır ve internete bağlı cihazlar birbirleriyle bu "public" IP adresleri üzerinden ulaşırlar.
Ücretli olarak ekstra statik yani sabit IP talep edilmediği sürece hemen her modem IP adresini sürekli yeniler. Bu IP değişim işlemi, modemin kapatıp açılması veya reset atılması ile her defasında tekrar eder.
AliKemal KUDU dedi: Statik IP kullanıyorsa zaten modemi sıfırlasa bile IP değişmez. Statik IP'yi genelde iş yerleri güvenlik kameraları için, FTP sunucuları, web sunucuları ve benzeri bileşenler sabit adresler kullanırlar.
Telefonlarınızda statik IP değil dinamik IP kullandığınızdan değişmesi normaldir. Bu statik IP hizmeti almayan ev interneti kullanıcıları için de aynıdır modemi kapatıp açınca veya süresi dolunca yeni bir IP verilir.
Dinamik IP adresleri zamanla değişebilir (genellikle 24 saatte bir). Ancak sabit veya statik IP adresleri değişmez.
Dinamik IP adresinin yanı sıra statik IP adresi bulunur. Adından da anlaşılacağı üzere statik IP adresinin geçici olmadığı ve sabit olduğu görülür. Statik IP adreslerinin bir yönetici tarafından manuel olarak atandığı görülürken dinamik IP adreslerinin ise sunucunun yazılımı tarafından atandığı görülür.
Bilişim suçlarında davanın sonuçlanması Adalet Bakanlığının belirlediği süreye göre değişse de genel olarak 300 veya 390 gün aralığında sonuçlanmaktadır. Bilişim suçlarında bir avukatla beraber hareket etmek davanın seyrine de olumlu yansımaktadır.
IP adresinizi bilen başka bir oyunu size doğrudan paket gönderebilir. Eğer iyi amaçlıysa sorun olmaz çünkü bu en hızlı iletişim şeklidir. Fakat kötü amaçlı bir kullanıcı herkese açık IP adresinizi bilirse internet bağlantınızı paketlerle meşgul edebilir. Buna DoS (denial of service, hizmet engelleme) saldırısı denir.
IP diye tabir ettiğimiz olayın açılımı Internet Protocol 'dür. IP adresinizi herkes göremez ancak girdiğiniz web siteleri sizi takip edebilirler. IP adresiniz modemi kapatıp açtıkça sürekli değişir. Sadece statik IP 'ler aynı kalır.
WhatsApp üzerinde gerçekleştirilen yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan dışarıdan üçüncü kişiler tarafından müdahale ile erişilememektedir. WhatsApp'ın çalışma mantığında üçüncü bir kişi tarafından içeriklere erişim mümkün görünmemektedir.
Telefonun IP adresi ile hiçbir şey yapılmaz.
Hatta telefonunuzun IP dışında Seri No, MAC Adresi vs. ile de hiçbir işlem yapamazsınız. Telefonunuzun IP'sini alan, çalan, ele geçiren kişi bunlarla telefonunuzun yanına yaklaşamaz.
VPN'ler IP adresinizi değiştirir mi? Evet. VPN, internet trafiğinizi uzak bir sunucu üzerinden yönlendirir. Ziyaret ettiğiniz web siteleri ve kullandığınız çevrimiçi hizmetler yalnızca VPN sunucusunun IP adresini görecektir.
Wi-Fi bağlantısı için
İnternet >Ayarlar > Ağ & Wi-Fi'> Başlat'ı Wi-Fi ardından bağlı olduğunuz Wi-Fi ağına seçin. Özellikler'in altında, IPv4 adresi'nin yanında gösterilen IP adresinizi bulun.
Görüldüğü gibi anılan yönetmelikle getirilen sınırlama nedeniyle erişim sağlayıcılar IP kayıtlarını da kapsayan trafik bilgilerini 1 yıl muhafaza etmekte, suç tarihinden itibaren 1 yıldan fazla süre geçmişse bu bilgileri verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
IP Adresi Bulma Yöntemleri
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri