Oslo (Rûdaw) – Ses sanatçısı Baran, Kürt sanatçılar destek vermediği için Farsça şarkı söylediğini ancak,
Kökeni Türkçe ve Farsçaya uzanan Baran ismi Kur'an'da geçmemektedir.
Baran ismi oldukça eski dönemlere dayanan bir sözcüktür. Baran ismi, Farsçada "yağmur mevsimi" demektir. Söz konusu mevsim, Nisan ayıdır. Bu mevsimde yağan yağmurlar Farsçada "mevsim-i baran" olarak anılmaktadır.
Baran ismi Türkçe kökenli olması ile birlikte Türk Dil Kurumu üzerinden de anlamı üzerinden karşılık bulunmaktadır. Bu doğrultuda birden çok anlamı ile beraber ön plana çıkar. Bunlar arasında varan, ulaşan, yüce ve ulu ya da yağmur gibi anlamlar kapsamında ele alınır.
Boran Türkçe bir kelimedir ve Kuran'da geçen isimlerden değildir. Kuran'da peygamberlerin ve Salih kişilerin isimleri geçmektedir. Boran ismi yakın zamanda kültürümüze yerleşmiş bir isimdir.
İlgili 27 soru bulundu
Kadın adlarında hemen her zaman, erkek adlarının da çoğunluğunda "yağmur" anlamındadır. Bu sözcük Farsça ve Kürtçede ortaktır. Kürt adlarında bazen Kürtçe beran ("koç") anlamı gözetilir.
Bade, Farsça kökenli bir isimdir ve dilimize de Farsça dilinden geçmiştir. Bade, şarap ya da aşk şarabı anlamlarına gelen ve sık sık tercih edilen bir isimdir.
Baran isminin anlamları şu şekildedir: "yağmur mevsimi" ve "yüce olan, ulu olan kişi veya şey". BARAN İSMİ KUR'AN'DA GEÇİYOR MU?
Baran ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Baran ismini koymak caizdir.
baran / bârân / باران
Yağmur.
Baran isminin karakter özellikleri
Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Akıllı ve yeteneklidir; ama duygusallığının kurbanı olmaya da çok yatkındır.
Botan ismi, Dicle Nehri'nin bir kolu anlamına sahiptir.
Barın, güç, kuvvet demektir.
baran - Nişanyan Sözlük. Farsça bārān باران “yağmur” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen vārān sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen vār- sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça kökenli bir isim olan Mirza, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasında yer alır. Mirza ismi ülkemizde pek çok farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla sıkça kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı ise, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kişilerdir.
Aren ismine ait tüm detayları derledik. Aren ismi, Farsçada parlak renkteki kum tanesi anlamındadır. Bu ifade ile kastedilen kum, çöl kumudur. Ve Aren çöl ortamında yer alan en görkemli ve parlak kum tanesinin adıdır.
En az kullanılan isim ise Zemheri. "Kışın en şiddetli zamanı, kara kış" anlamına gelen zemheri kelimesini isim olarak kullanan kişi sayısı sadece 3. Zemheri ismi, yalnızca erkeklere verilmiş durumda. Mevsim isimleri nadir de olsa kullanılıyor.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır. Fakat bu ismin erkek çocuklarına verilmesi kesinlikle caizdir.
Türk Dil Kurumu'na göre Baransel isminin anlamı şöyle; Hedefine ulaşan sel gibi olan.
Miran ismi birçok farklı anlama gelmektedir. Farsçada Beyler, Kürtçede beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi 'iyi insan' anlamı da taşımaktadır. Son dönemlerde televizyonlarda, dizilerde görsel ve yazılı basında çok sık duyduğumuz bu isim, birçok ailenin çocuklarına bu ismi tercih etmesine neden olmuştur.
Ayrıca V.Minorsky Romalılar ve Yunanlar İran'da yaşayan Kürtler için "Cyrtiiler" dediklerini ve söz konusu bölgenin ilk kez "Kardu" isminin kullanıldığı Zagros Dağları'nın batısındaki topraklar içindeki Kürtler'i kast ettiklerini ifade etmiştir.
Birçok aşiretin altında kümelendiği "Kürd/Kurd" adı nereden gelmektedir? İtalyan gezgin Pitro Della Valle (1586-1652); İtalyanca, sonradan Fransızcaya da çevrilen 'Seyahatname'sinde Ksenophon'un bahsettiği "Karduklar"ı Kürtlerin ataları olarak tanımlamıştır.
Böylece günümüzün Kürt halkının ilk tohumları atılmıştır. Zağros Dağları Mezopotamya'nın doğu sınırı olması nedeni ile çok sayıda Bizans-Sasani savaşına sahne olmuş ve bu savaşlar Kürtlerin dağlarda yerleşmesine yol açmıştır. Tarihte Kürt sözcüğünün geçtiği ilk eser Arap gezgin Mesudi'nin seyahatnamesidir(M.S.943).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri