Sırt Üstü Uyku Pozisyonu Kollarınız yanlarda olacak şekilde sırt üstü uyumak, başınızın, boynunuzun ve omurganızın nötr bir pozisyonda dinlenmesini sağladığından, omurga hizalaması için en iyi pozisyon olarak kabul edilir. Bu ayrıca başınızı yüksekte tutarak asit reflüsünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Uyku sırasında insan vücudunda kan dolaşımı devam eder ve kan dolaşımı en uygun sağ tarafa yan yatmak pozisyonunda başarılı bir şekilde devam eder. Sağ tarafa yan yatma uyku pozisyonunda reflü gibi hastalıkları azaltmasının yanı sıra horlama ve uyku felci gibi durumların yaşanmasının bir nebzede olsa önüne geçer.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
İlgili 27 soru bulundu
Soru: Uyku pozisyonu kalp yetmezliği hastalarında önemli midir? Kalp yetmezliği hastaları ya da sağlıklı bireyler üzerinde yapılan birçok çalışma yatış pozisyonun önemli olduğunu göstermiştir. Yan yatma pozisyonunda en iyi klinik sonuçlar saptanmıştır.
)'de “sağ yanına yatmak”la ilgili hadisi aktar ıl arak (s. 207) şu bilgiye yer verilir: “Resul-i Ekrem (…) Efendimiz yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı.
Bacaklarınızı, uyluklarınızı ve baldırlarınızı gevşetin. Rahatlatıcı bir sahne hayal ederek 10 saniyeliğine zihninizi boşaltın. Bu işe yaramazsa 10 saniye boyunca sürekli “Düşünme!” deyin. Kalan 10 saniye içinde uykuya dalmış olmalısınız!
Gözlerin rahatlatılması en önemli kısımdır. Hafif kapalı gözlerinizin boş boş baktığını hayal edin. Dördüncü aşama ise kafanızda hiçbir şey hayal etmeyin, hatta düz siyah ir duvar hayal edin. Tüm bu aşamaları uyguladığınızda 11 saniye içerisinde uyuduğunuzu göreceksiniz.
Dr. Şevket Yalçın, “Hangi pozisyonda yatılırsa yatılsın, yumuşak yataklardan kaçınılmalı, çok sayıda ve sert yastıklar tercih edilmesi gerekir. Bel ve boynun zorlanmasına yol açabileceği için yüzüstü pozisyonda uyumaktan kaçınılmalıdır” dedi.
Sırt üstü yatmak, en çok tavsiye edilen pozisyonların başında geliyor. Omurganın şeklini koruyan bu pozisyon, bel ve diz ağrılarına da engel oluyor. Diz altına koyacağınız bir yastık da sırtınızın doğal kıvrımını korumanıza yardımcı olacaktır.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Kanın temizlenmesini ve lenf fonksiyonlarının düzenli işlemesini sağlayan dalak vücudumuzun sağ tarafında yer almaktadır. Sol tarafımıza uyuduğumuz zaman sıvılar dalağa daha kolay iletilmekte, bu da vücudun yer çekimini doğallaştırmaktadır.
Vücudun omurgadan bacaklara kadar doğru hizada kalması siyatik sinirini rahatlatır ve ağrılar azalır ya da tamamen kaybolur. Böylece beddo™ sayesinde ağrısız ve kaliteli bir uyku mümkün olur.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Yatağa yatıp ışıkları kapattıktan sonra 10 ile 30 dakika içinde uykuya dalınır. Uykunun yaklaşık yarısı yüzeyel uykuda geçirilirken diğer yarısı bedenimizin ve zihnimizin yenilendiği derin uyku ile rüya gördüğümüz REM evresinden oluşur. Gece boyunca bu evreler 90-120 dakikalık 4-5 dönem halinde tekrarlanır.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Peygamberimizin (asm) sünnetinden "az da olsa devamlı olanın daha hayırlı olduğunu" öğreniyoruz. Bu sebeple bir süre insanın kendini zorlayarak üç saat uyuması, sonra da sekiz saate çıkarmasındansa, her zaman beş veya altı saat uyuması daha iyidir.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri