Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir.
Türk alfabesinin dördüncü harfinin adı, okunuşu. Uzakta olan bir yeri göstermek için “ta” anlamında kullanılır.
Ce TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem Kucak çocuklarını, bebekleri eğlendirmek için çıkarılan ses.
TDK – Türk Dil Kurumu.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değildir; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreçtir.
İlgili 18 soru bulundu
çeç TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tahıl yığını Tahıl elenen kalbur.
çeçe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi İki kanatlılardan, insana uyku hastalığı aşılayan, sinekten büyük bir cins Güney Afrika böceği (Glossina)
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
kerime - Nişanyan Sözlük. Arapça krm kökünden gelen karīma(t) كريمة “yüce kadın, hanımefendi” sözcüğünden alıntıdır.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
“CE işareti”, Avrupa Birliği"nin uyulması mecburi olan birtakım Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan ürünlere konulan bir işaret olduğu için, söz konusu mevzuat kapsamına giren ve AB üyesi ülkelerde ve Türkiye'de piyasaya arz edilecek olan ürünlerin bu işareti taşıması zorunludur.
TDK'ya göre aile kavramı çok farklı şekilde belirtilmiştir. Aynı soydan olan ve aralarında bir kan bağı bulunan insanların tümüne aile deniyor. Bazı aileler çok geniş olurken bazı aileler kalabalık değildir. Bu tamamen soydan kaynaklı bir durumdur.
CE işareti bir ürüne veya beraberindeki belgelere konulduğu zaman, bu ürünlerin Avrupa standartlarına (EN) ve Avrupa Teknik Onay Kılavuzu'nun uyumlaştırılmış kısımlarına uygun olduğu anlamına gelmektedir.
Dört çeşit yapım ekinden dört çeşit gövde yapılır: İsimden yapılmış isim gövdesi: aş-çı, av-cı, çağ-daş, köy-lü vb. İsimden yapılmış fiil gövdesi: baş-la-, boş-a-, bun-a-l-, tür-e- vb.
kerime / kerîme / كریمه
Kız evlat.
Nina isminin Yunanca da manası “saf ve temiz” demektir. Ayrıca, İspanyol dilinde "küçük kız", Çincede "güzel kız" ve Rus dilinde "kutsal" anlamına gelir. Nina ismine sahip olan kişiler, son derece özverili ve fedakardır.
Cömert ve eli açık insanlara kerime denmektedir. Aynı zamanda böylesi güzel anlamı ile beraber kerime sözcüğü isim olarak da kullanılır. Daha çok kız çocukları için kullanılan bir isim olduğunu da ifade etmek mümkün.
keko - Nişanyan Sözlük. Kürtçe (Kurmanci) keko “ağabey (hitap şekli)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Kürtçe (Kurmanci) kek “ağabey” sözcüğünden türetilmiştir.
Gâvur, Türkçede Müslüman olmayan kişileri belirtmek için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı Devleti döneminde Farsça gebr sözcüğünden Türkçeye girmiş ve bu dönemde gayrimüslimleri, özellikle de Rumları nitelemek için kullanılmıştır.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
10. yüzyıldan beri kullanılmakta çerçi kelimesi, öz Türkçedir.
Çerçi; köy, pazar vb. yerlerde dolaşarak ufak tefek tuhafiye eşyası satan kimse.
Eskiden Mayıs yağmurları için "Nisan yağar sap olur, Mayıs yağar çeç olur" denirmiş.
Çırak kelimesi, Türk dil kurumuna göre zanaat öğrenmek için bir ustanın yanında çalışan kimse olarak ifade edilebilir.
Cicik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında İnsan veya hayvan memesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri