Uyumadan önce okunan uyku duası şu şekilde okunur; “Yüce Allahım, tüm gözler sükuna erdi, yıldızlar battı. Sen ki, uykusu tutmayan ve uyuklamaya geçemeyen Hayy ve Kayyum'sun. Ey Yüce Allah'ım! Bana bu geceyi sükuna erdir, gözlerimi uyut ve uyumama yardımcı ol Yarabbim.” dedikten sonra Nas ve Felak sureleri okunur.
Uyumak İçin Okunacak Dua Türkçe Okunuşu
Allahümme eslemtü nefsi ileyke veveccehtü vechi ileyke vefevveztü emri ileyke veelce'tu zahri ileyke. Rağbeten ve rahbeten ileyke.
Türkçe Okunuşu: Allahümme eslemtü nefsi ileyke veveccehtü vechi ileyke vefevveztü emri ileyke veelce'tu zehri ileyke. Rağbeten ve rahbeten ileyke. La melcae velamenca minke illa ileyke.
İlgili 37 soru bulundu
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Zümer Suresi, 42. ayet: Allah, ölecekleri zaman canlarını alır; ölmeyeni de uykusunda (bir tür ölüme sokar).
41 defa Bismillahirrahmanirrahim ve Ve elgaytü aleyke mehabbeten minni duası okunmalıdır.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
En hızlı şekilde uykuya dalmak için önce dilinizi damağınıza değdiriyorsunuz ve bütün süreç boyunca orada tutuyorsunuz. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede de verin. Bu işlemi 4 kere arka arkaya yapın.
Papatya. İran'da yapılan bir çalışmada 4 hafta boyunca günde. 2 kez 400 mg papatya kapsülü kullanımı; Tayvan'da 2 hafta boyunca papatya çayı tüketilmesi uyku kalitesini iyileştirdiği ve ruh halini düzelttiği gösterilmiştir.
Bitki çayları faydalı içerikleri sebebiyle içenleri sakinleştirir ve huzurla uykuya dalmalarına yardımcı olur. En iyi 5 bitki çayı papatya, çarkıfelek, nane, lavanta ve kediotu çayı olarak listelenebilir. Bu çaylar uyku sorunlarını gidermek ve kaliteli uyku uyumak için tercih edilir.
Eğer uyku bozukluğumuz varsa psikiatri ve nöroloji bölümü doktorlarınca değerlendirilmeli, altta yatan hastalık başka bir branşa ait ortaya çıkarsa bu sefer o doktor tarafından da incelenmesi gerekir.
Uykusuzluğun en sık rastlanan nedenlerinden biri duygusal ve psikolojik sorunlardır. Kişinin mutsuz ve üzgün olması, depresyona girmesi, travma sonrası stres bozukluğu yaşaması uykusuzluk problemine neden olan etkenlerdir.
Uyku bozukluğunun öne çıkan en önemli belirtileri; uykuda şiddetli horlama, sabah yorgun uyanma, halsizlik ve geçmeyen uyku halidir. Bu belirtiler; alkol kullanımı, aşırı yorgunluk, anatomik bozukluk gibi birçok nedenden de kaynaklanabilir.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
Melatonin epifiz bezi tarafından üretilir ve geceleri salgılanır. Melatonin hormonunu yükselten bazı besinler bulunur. Sağlıklı bir uyku için alınan bu takviye besinler daha rahat geceler geçirmeyi sağlar. Melatonin badem, yer fıstığı, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerde yüksek miktarda bulunur.
Eğer verimli uykuyu yakalamak ve nitelik yönünden de yeterli bir uykuya kavuşmak istiyorsanız hangi vitaminlerin uyku sürecinde etkin rol oynadığını bilmelisiniz. Başta B12 vitamini, D, C, B6 ve E vitaminleri olmak üzere farklı bileşenler uyku kalitemiz üzerinde ciddi anlamda etkilidir.
Eğer yaklaşık 15 dakika süreyle uykuya dalamadıysanız kalkın ve başka bir odaya gidin ve uykunuz gelinceye kadar gevşemeye çalışın, uykunuz gelince tekrar yatağa gidin. Bu durum tekrar edebilir ama mutlaka her gün aynı saatte uyanmaya özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri