Kolanın etkili bir temizlik malzemesi olarak kullanılması kola severleri bir kez daha düşündürürken, lekelere çare bulamayanlarıysa oldukça sevindirecek. 2- Pas lekesini temizler.
Pası sökmek için sirke ve kola kullanımı internette yazılan makaleler sebebi ile yapılabilmektedir. %100 etkili olmayan bu yöntem kısa süreli bir çözüm olabilmekte ancak yine kısa bir süre sonra metalin dönüşü olmayacak bir şekilde paslanmasına sebebiyet verebilmektedir.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Kolanın asidik değeri, tıpkı turunçgillerde de olduğu gibi biraz yüksektir. Bu asit içeriği de pasın giderilmesinde yardımcı etki gösterir. Eğer temizlemek istediğiniz yüzey çok paslıysa, kolayı paslı kısımların üzerine dökün ve gece boyu bekletin.
Pasın değdiği yere limon ve sirke uygulanıp bir süre bekledikten sonra durulama yöntemi yapılır. Pas lekesi temizliği için bir başka yöntem her evde mutlaka bulunan bulaşık deterjanıdır. Bir bardak su içerisine birkaç damla bulaşık deterjanı damlatılıp sünger yardımı ile pasın bulunduğu bölge temizlenebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Limon Suyu veya Sirke: Limon suyu veya sirke asidik özellikleri nedeniyle pası çözmek için etkilidir. Bu yöntem için bir limonun suyunu veya sirkeyi paslı bölgeye sürmek ve bir süre bekletmek yeterlidir. Daha sonra bir fırça veya sünger kullanarak pası temizleyebilirsiniz.
Karbonat. Karbonat belki de hem bulunması hem de herhangi bir yüzeyden pas çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken paslı alana bol miktarda karbonat serpmek ve sonrasında birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra sodayı ovalayarak çıkarın.
Üzerinde yağ lekeleri bulunan kıyafetlerinizi makineye atıp deterjan gözüne bir miktar kola koyun. Bu asidik sıvının deterjandan daha fazla etki gösterdiğini göreceksiniz. METAL YÜZEYLERDEKİ BOYAYI SİLER Bir havluyu kolayla ıslatın ve boyalı metal yüzeylerin üzerinde birkaç dakika boyunca bekletin.
2Karbonat ve sirke
Kuruyan kola lekesinin üzerine karbonat dökün. Hafifçe beyaz sirke damlatın ve 15 dakika bekleyin. Ardından peçete yardımıyla karbonatı kıyafetten alın ve diş fırçası yardımıyla lekeli yeri fırçalayın. Daha sonra kıyafetinizi makinede yıkayın.
Kola hazırlanırken su, şeker veya fruktoz-glikoz şurubu, karbondioksit, renklendirici olarak karamel, asitliği düzenleyici olarak fosforik asit, doğal aroma vericiler ve kafein gibi maddeler kullanılır. Bu maddeler genellikle asitli ve şekerli içeceklerin yapımında yer alan gıda maddeleridir.
Sirke ve su oranı 1:1 olarak kullanılabilir. Daha sonra, ıslak bir bez veya sünger kullanarak paslı yüzeyi ovun. Paslı bölgeye sirke uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Sonrasında fırça veya sünger kullanarak yüzeyi iyice temizleyin.
Çamaşır makineniz genellikle pas lekelerini çıkaramaz ve çamaşır suyu ile çıkarma denemeleriniz, pas lekelerini kalıcı hale getirebilir. Leke tamamen çıkmadan giysinizi kurutucuya atarsanız, ısı lekeyi kalıcı olarak sabitleyebilir.
Kullanılan bir diğer yöntem ise sirke ile pas sökmektir. Sirke bir kap içerisine boşaltılır. Ardından paslı metaller içerisine konulur. Yine hafif paslı metallerde pasın sökülmesini sağlayabilmektedir.
Limon Suyu ve Tuz: Paslı yüzeylere limon suyu ve tuz karışımı uygulayarak pasın çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Asidik bir özellik içeren limon suyu, pas sorununu kökünden çözmeye yetecektir. Lekeli bölgenin üzerine limon suyu sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Ardından sert bir fırça ile paslı bölgenin üzerini fırçalamaya başlayın. Bu işlemi leke tamamen kaybolana kadar uygulamaya devam edin.
Fosforik asitin en yaygın kullanımlarından biri, metal yüzeylerden pasın çıkarılmasıdır.
Kola veya Fanta gibi içecekler aşırı derecede şekerli, asidik ve ısındıkça katılaşan bir özelliğe sahip olduklarından dolayı koltuk üzerinde derin ve yapışkan bir leke bırakırlar. Genel anlamda koltuk yıkama ve temizleme işlemleri yapılırken leke çıkarma işlemi, lekenin bölgeden uzaklaştırılmasını ifade eder.
Rengini veren madde 'renklendirici karamel'dir.
Özellikle kolanın faydalarından olarak rahatlatıcı etkisinden bahsedilebilir. Kola içildiği durumlarda vücutta rahatlık etkisi baş gösterir. Sakinleştirir ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar. Mutluluk hormonu salgılanır.
5- Kolanın asidi böcekleri öldürür, dolayısıyla böcek giren yerlere kola dökebilirsiniz. 6- Yanmış tencere diplerini kolayca temizler. Tencerenin dibine kola dökün biraz bekleyin ve silin. 7- Kettleda biriken kireci söker.
100 ml coca cola'da 11.2 gram şeker vardır. 1 bardak coca cola 200 ml, bu da 22.4 gram şeker demek. 1 küp şeker 4 gram olduğuna göre bir bardak coca cola'ya 5.6 adet küp şeker atılmış. benim için sorun yok, baklavadan daha az.
Bilim adamları çok merak edilen bu soruya kafa yordu ve yanıtı buldu... merak ediyorsanız okuyun... Kola tutkunu olmasanız bile şişedeki kolayla teneke kutudaki kolanın farkını bilirsiniz... Kolanın tadı pet şişede ayrı, cam şişede ayrı, teneke kutuda ayrıdır...
Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Pası Ne Çözer metal üzerinde ise alkali veya asidik pas çözücü ürünler ile pası çözülür. Pas kumaş üzerinde ise daha çok farklı bileşik polibazik asitler kullanılmalıdır. Pas boya yüzeyinde ise boyanın altından çıkıyor ise. Pası Ne Çözer Boyaya zarar vermeyen pas sökücü kullanılması gerekir.
Amonyak, önce leke sabunla temizlenir, ardından suyla inceltilmiş amonyak dökülerek bekletilir. Karbonat, Halk arasında pek çok alanda kullanılan Limon ve tuz, Pas lekesi bulunan yüzeye limon suyu dökülür üzerine tuz eklenerek bekletilir temizlenir. Pas lekesi temizlenmez ise bulunduğu yüzeyde tahribat yaratmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri