Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığın orta ve ileri yaşta kadınlarda sıklıkla görülmesinin sebebi, rahim ağzı kanseri oluşumunun 10-15 yıl gibi uzun bir sürede meydana gelmesidir.
Rahim ağzı kanseri, rahimi vajene bağlayan bölgenin hücrelerinde meydana gelen anormal çoğalma sonucu oluşur. Genellikle 10-15 yılda yavaş yavaş gelişen bir kanserdir.
onkolojik hpv tipleri vücuda alındıktan sonra rahim ağzı kanseri oluşuncaya kadar geçen süre 5-15 yıl arasında değişir. Bu sebeple düzenli jinekolojik kontrole giden ve smear hpv testini yaptıran hastalarda rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken tanı ile leep veya konizasyon işlemi ile kanser olması önlenir.
Rahim kanserinde 5 yıllık yaşam süresi evreye göre değişir. Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır.
Genellikle 30-50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit edici özelliği nedeniyle rahim ağzı kanseri, meme kanserinin önüne geçmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında çok sayıda doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, çok sayıda partneri olmak ve sigara içmek sıralanabilir. Rahim ağzı kanseri hastalarının % 98'inde HPV enfeksiyonu görülmüştür. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan HPV'in yüzden fazla tipi vardır.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Rahim ağzı kanserinin ilerlemesi bazen çok hızlı olabildiğinden, kanserin erken dönemde saptanabilmesi için tüm kadınların düzenli jinekolojik muayene ve Pap smear testi yaptırmalarının büyük önemi vardır. Hastalık bulgu vermeye başladığında çoğunlukla ilerlemiş safhadadır.
Bazı kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmazken bazılarında yerleşim yerleri, sayıları ve büyüklükleri nedeniyle kansızlık, vajinal kanama, adet düzensizliği ve ağrı gibi semptomlara yol açabilen iyi huylu rahim tümörleri diğer bir deyişle myomlar; hayat kalitesini düşürebilen ancak hayati tehlike arz etmeyen ...
Bu hastalık, öncelikle rahim ağzı (serviks) adı verilen bölümde ürer ve sonrasında tüpler ile yumurtalıklara yayılır. Hastalığın en ileri evrelerinde lenfatik damarlar yardımıyla üreme sisteminden çıkarak vücudun diğer organlarına yayılma gösterir.
HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır. Jinekolojik kontrole giden kadınlarda kanser önsüsü lezyonlar tedavi edileceği için kanserleşme olması düşük bir ihtimaldir .
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor. Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor.
Rahim ağzı kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda görülür. Tüm dünya genelinde önemli bir kanser türüdür.
Hatta gebelik esnasında tüm jinekolojik kanserler içerisinde en sık rastlananı rahim ağzı kanseri. 20 yaş altındaki kadınlarda nadiren ortaya çıkıyor. Rahim ağzı kanseri her ne kadar genç kadınlarda görülse de ileri yaştaki pek çok kadını da etkileyebiliyor.
Özellikle hastalığın daha ileri aşamalarında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık rahim kanserinde ortaya çıkabilecek diğer belirtiler arasındadır.
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir? Rahim kanseri, kadınlarda meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülen kanserdir. Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir.
CA-125 rahim kanseri ve yumurtalık kanseri hücreleri tarafından kan akımına salınan bir maddedir. Rahim kanseri olan bir hastada aynı zamanda yüksek CA-125 değerleri olması bu hastalığın rahim dışına çıktığının bir göstergesi olabilir.
Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, ağrı, kanlı ve kötü kokulu akıntı şeklinde sıralanabilir.
Ultrasonda Rahim kanseri belli olur mu? Ultrason görüntülemesiyle rahim kanseri için şüphe uyandıracak veriler elde edilebilir. Ancak kesin tanı için biyopsi yapılmalıdır.
Erken evrede doğru tedavi ile başarı oranı yüksek
Gelişmekte olan ülkeler arasında sıklıkla görülen ve yaşamı tehdit edici özelliği ile kadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanseri, erken dönemde doğru tarama yöntemleri ile tespit edildiğinde tedavi başarısı bakımından da önemlidir.
Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. bu tipteki kanser türü olan Rahim ağzı kanseri çoğunlukla 35-44 yaş arası (%25) sırasıyla 45-54 yaş (%24.3), 55-64 yaş (%17.7) ve 65-74 yaş (%10.8) yaş aralıklarında olan bayanlarda görülmektedir.
Adetlerin çok kanamalı olması, rahmin karından elle hissedilir şekilde büyümesi ve kasık ağrısı miyom denilen, rahmin iyi huylu kitlelerinin belirtilerini oluşturabilir. İlişki sonrası kanama, kötü kokulu akıntı rahim ağzı kanserinin belirtisi olabilir.
Pap test ya da vajinal smear olarak adlandırılan test özellikle serviks kanseri açısından duyarlıdır. Endometrium kanserinde ise başarı oranı %50 civarındadır. Kanserlerin teşhisi ve takibinde kan tahlillerinin kullanılması, tümör markerleri denilen bazı tahlil yöntemleriyle mümkün olabilmiştir.
Çıplak gözle ya da ve jinekolojik muayenede rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir. Smear testi denilen vajinal akıntı ile ya da “kolposkop” denen rahim ağzını büyüterek gösteren aletlerle değişiklikler fark edilebilir, kesin tanı ise şüpheli bölgeden alınan biyopsi ile konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri