Rahim, dölyatağı veya uterus, memelilerde gebelik organıdır.
Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.
Embriyonun geliştiği ve gebelik organı olarak da bilinen Rahim (Uterus), içi boş ve kaslı bir organdır. Döllenen yumurtanın gelişim sürecinde ev sahipliğini yapar ve gereken olgunluğa eriştiğinde doğumun gerçekleşmesi için embriyoyu içerisinden atar.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur. Endometrium; iç yüzeyi kaplar, her adette (menstruasyon) üçte ikisi dökülür.
Anlamı Bağışlayıcı, sevdiklerine ve müminlere merhamet eden,onlara nimet veren, onları koruyan, onlara acıyan demektir.
İlgili 24 soru bulundu
Rahmân ve rahîmin ilâhî isimler olarak anlam farkları üzerinde durulmuştur. Yaygın kanaate göre rahmân dünya hayatında herkesi, rahîm ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder.
Rahim, dölyatağı veya uterus, memelilerde gebelik organıdır. İnsanlarda ve memelilerin çoğunda üreme sisteminin kadınlık hormonuna duyarlı, ikincil cinsel organıdır.
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok.
Kadınlarda üreme sistemi, alt karın bölgesinde yerleşen iki yumurtalık, iki tüp, rahim ve vajinadan oluşur.
Rahim şekil bozukluklarının en sık tipleri çift rahim, yarım rahim, rahimde perde, T şeklinde rahim, Y şeklinde rahimdir. Rahim şekil bozukluğu olan kadınların yaklaşık olarak %60'ında kısırlık veya gebelik döneminde düşük, erken doğum gibi problemler yaşanmadığı için çoğu kadında bu problem fark edilmemektedir.
Başarılı embriyo tutunması ve pozitif gebelik sonucu için iyi kalite embriyo dışında, embriyo ile senkronize gelişmiş alıcı bir endometrium gereklidir. Gebelik için embriyo transferi öncesinde minimum endometrium kalınlığının 7-7,5 mm olmasını ve daha da önemlisi patterninin 3 çizgi şeklinde görülmesini beklemekteyiz.
Rahim (uterus) vaginanın üzerinde karın içine yerleşmiş armut biçiminde bir organdır (Soldaki resim). Uterusun (rahimin) kalın duvarı üç tabakadan oluşur. Bunlardan en içte olanı "endometrium" adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir ve eğer gebelik olmaz ise dökülerek adet kanaması ile birlikte atılır.
Kadın hastalıkları ve kadın üreme organ yapıları ile ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık alanı, bir tıp dalı olan "Jinekoloji ve Obstetrik" branşını ifade etmektedir.
Vajina uzunluğu ölçüm yerine göre değişir. Vajina girişinden rahim ağzının ucuna (serviks) kadar olan ölçüm ortalama 9.6 cm dir. Ancak ölçüm vajina girişinden rahim ağzının başlangıcına (forniks) doğru yapılırsa ortalama 12 cm dir.
Sözlükte acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak, merhamet etmek gibi manaları barındıran ve rahmân gibi r-h-m- (.م.ح.ر) kökünden türeyen38 rahîm kelimesi, çok merhamet edici anlamında sıfat-ı müşebbehe veya mübalağalı ism-i fâildir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Rahim, görünüm olarak hafif düzleştirilmiş bir armutu andırır ve gebe olmayan üreme çağındaki bir kadında, hiç doğum yapmamışsa; yaklaşık 50-70 gr ağırlığında, 6-8 cm uzunluğunda, daha önce doğum yapmışsa; 80 gr ağırlığında ve 9-10 cm uzunluğundadır.
Normal rahim ağzı uzunluğu ortalama 40 ila 50 mm.dir. 20 haftalık gebede 40 mm, 34 haftalık gebelikte 34 mm.dir. 15 mm ve daha az rahim ağzı uzunluğunda erken doğum olasılığı neredeyse %50'dir.
Kadın genital organının pubis ve perine hariç bölümüne vulva denir. Vulva, vajina, idrar çıkış deliği ( üretra ağzı), klitoris, küçük dudaklar (labium minus) ve büyük dudaklardan ( labium majus) oluşur. Bu bölgeye halk arasında vajina demek alışkanlık haline gelmiştir. Ama doğrusu vulva olacak.
Rahim Alınması Sonrası Cinsellik
Rahim alınması cinselliği etkiler mi diye düşünüyorsanız, içiniz rahat olabilir. Her ne kadar endişe yaratan bir durum olsa da, rahim alınması sonrası cinsellik olumsuz etkilenmez.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Rahim alındıktan sonra adet görülmesi mümkün değildir.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Histerektomi yaptığımız bir hasta da doğal yollardan gebelik elde edilemez. Tüp bebek de mümkün değildir. Bu durumda tek yöntem taşıyıcı annelik ile yumurtanın başka kadının rahmine yerleştirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri