Çünkü bu ameliyat şekli; hastada daha az ağrı, daha az kanama, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha çabuk iyileşme dönemi ve hastanede daha az kalma gibi birçok avantajlar bulundurmaktadır. Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir.
Rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı histerektomi ile yapılır. Histerektomi rahmin tamamen çıkarılmasını içeren cerrahi prosedürdür. Bu işlemden sonra kadın gebe kalamaz. Bu nedenle yalnızca bazı hastalarda ve kanser gelişme riski yüksek kadınlarda tercih edilir.
Rahim duvarı kalınlaşması endometrial hiperplaziye bağlı ise çoğu zaman hormon tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak hiperplazide atipik yapıların mevcut olduğu vakalar veya 3-6 aydan uzun süren ilaca cevap vermeyen durumlarda doktor histerektomi önerebilir.
Düzensiz kanama ve ağrılı âdet dönemlerine neden olan rahim duvarı kalınlaşması, hayati risk oluşturacak düzeyde kan kayıplarına ve tedavi edilmediğinde rahim kanseri belirtileri gösterip, kanser oluşumuna neden olabilir.
Genellikle cerrahi operasyon gerektirmeyen ve ilaç tedavisi uygulanan bir rahatsızlıktır. Ancak rahimdeki kalınlaşmanın kanser habercisi olduğu şüpheli durumlarda cerrahi tedavi tercih edilebilir. Rahmin alınması söz konusu olduğunda, tercih edilecek en güvenilir ve pratik ameliyat yöntemi laparoskopik histerektomidir.
İlgili 18 soru bulundu
Menopoza giren kadınların rahim duvarı kalınlığı 4-5 mm'nin altında seyretmelidir. 4-5 mm üzerine çıkan değerler rahim duvarında kalınlaşma olarak kabul edilir. Rahim duvarı kalınlaşması gebelik belirtisi midir? Rahim duvarı kalınlaşması, gebeliğin erken belirtileri arasında yer alır.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
Bir diğer deyişle, rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle, menopoz döneminde görülen anormal kanama durumlarında rahim duvarı kalınlaşmasından şüphelenilmesi ve erken dönemde tedavi alınması çok önemlidir.
Endometriyum, adet dönemlerinde en ince haldedir ve genellikle 2-4 milimetre arasında ölçümlenir. Döngünün 6 ile 14. günleri arasında kanama durur ve endometriyum kalınlaşmaya başlar. Bu aşamada 5-7 mm arasında ölçüm yapabilir. Yumurtlama günü yaklaştıkça endometriyum yaklaşık 11 mm'ye kadar kalınlaşır.
Rahim kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine veya pelvik bölgede ağrıya neden olabilir. Bazı kadınlar aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirler. Rahim kalınlaşması olan kadınlarda adet sırasında avuç içi kadar büyük et parçaları dökülebilir.
Rahimden parça alınmasının temel amacı, rahim iç dokusunun (endometrium) incelenmesi ve hastalıkların teşhisi için yapılır. Bu işlem, endometrium küretajı veya biyopsi olarak adlandırılır ve rahim hastalıklarının belirlenmesine yardımcı olur.
Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir.
Rahim Ameliyatı Sonrası Sıkıntılar
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir.
Bu normaldir ve birkaç gün içinde geçer. Eğer ağrı ve şişkinlik birkaç gün içinde azalmaz veya şiddetlenirse, doktorunuza danışın. Rahim biyopsisi sonrasında, genellikle birkaç gün içinde normal aktivitelerinize dönebilirsiniz ancak bazı durumlarda, doktorunuz tarafından fiziksel aktivite kısıtlaması olabilir.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Anestezi uygulanmayan hastalar için rahim ağzındaki bölge uyuşturulur ve rahim biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Operasyon sırasında hasta kişi sırt üstü yatarak kişinin bacakları sedyedeki bacaklıklara yerleştirilerek pelvik muayene yapılması sırasında vajina kısmına muayene aleti yerleştirerek operasyona başlanılır.
Bu problem özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda görülmektedir. Hormonal dengenin bozulması ve farklı hastalıklar, bu probleme yol açabilmektedir. Bununla birlikte rahim duvarı kalınlaşmasının nedenleri arasında pek çok faktör sıralanabilse de en temel neden menopoz dönemidir. Bu dönemde progesteron hormonu üretilmez.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Hastaların ortalama 1 hafta süre ile cinsel ilişkiden uzak durmaları önerilir. Eğer biyopsi alınmış ise ilişki yasağı 15-20 gün süreye kadar uzatılır.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir.
Gebelik için embriyo transferi öncesinde minimum endometrium kalınlığının 7-7,5 mm olmasını ve daha da önemlisi patterninin 3 çizgi şeklinde görülmesini beklemekteyiz. Literatürde ince endometrium tanımlaması için birçok sınır değer olsa da genel kabul edilen endometriumun 7 mm altında olmasıdır.
Rahimden parça alınması işlemi lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. İşlem yaklaşık 10 dakika civarında sürer.
Akciğer biyopsisi lokal anesteziyi takiben yapıldığından tamamen ağrısız bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri