Rahim filmi ağrılı bir işlem değildir. Eğer hastanın ağrıyla ilgili kaygısı bulunuyorsa rahim filmi anestezi altında çekilebilir. Ancak anestezili HSG işlemi her merkezde yapılamamaktadır bu nedenle HSG işlemi öncesinde anestezili rahim filmi çekilip çekilmediği merkeze sorulmalıdır.
Bilimsel çalışmaların genişlemesi, teknolojideki gelişmelerin tıp alanına da yansıması ile birlikte tanı ve tedavi yöntemleri çok daha güvenilir ve konforlu bir hale gelmiştir. Rahim filmi uygulaması da günümüzde ağrısız ve acısız bir uygulamadır.
Kadınlar arasında genellikle rahim filminin çok ağrılı olduğuna dair yaygın bir kanı vardır. Ancak kibar ve dikkatli bir uygulamayla yapıldığında aslında HSG karında biraz batma ve gerilmehissi yaratan ve dayanılacak kadar az ağrı veren bir işlemdir. Bu nedenle genellikle işlem genel anestezi altında uygulanmaz.
İşlemden sonraki ilk birkaç gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir. İşlemden sonraki birkaç gün ağrı yaşanabilmekte ve özellikle ilk gün dikkatli olunmalıdır. Rahim filmi çekiminden sonra ufak derece kanamalar görülebilmektedir. Kanama birkaç gün boyunca devam etmekte ve sonlanmaktadır.
Filmi çektirdikten sonra lekelenme tarzında veya az miktarda vajinal kanama, hafif şiddette bel yada kasık ağrısı olabilir. Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İlgili 19 soru bulundu
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Rahim filminden sonra 3 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir. 3 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Bunun yanı sıra her sağlık kurumu farklı yöntemler ile rahim filmi çekilmektedir. Bu nedenle her kurumda C kollu röntgen cihazı bulunmaması işlemin çok ağrılı gerçekleştirilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle de anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Rahim filmi çekiminden sonra kadın günlük yaşamına devam edebilmekte, duş alabilmekte ve cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır.
Rahim filmi çekilebilmesi için en uygun zaman aralığı adet kanaması bittikten 4 ila 5 gün sonradır. Bu süreçte rahim içerisi yenilenmiş ve nitelikli görüntü alınabilecek durumda olacaktır.
İşlem aslında çok da ağrılı bir işlem değildir ancak verilen kontrast maddenin tüplerden geçişi sırasında çok kısa süreli sanki adet ağrısı gibi bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı asla dayanılmayacak düzeyde değildir. Eğer işlem anesteziyle yapılacaksa mutlaka 6 saatlik açlık gereklidir.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Eski teknikle veya C kollu olmayan röntgen cihazı ile rahim filmi (HSG) çekiminden sonra 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir. Bunun başta gelen sebebi rahim ağzına çengelli alet (tek dişli tenekulum) geçirilip çekilmesidir. Rahmin çengelle çekilmesi, rahme poz verdirmek içindir.
Rahim filminden sonra hamile kalmak daha kolay olmaktadır.
Yapılan incelemeler film çekimi sonrası gebelik şansının arttığını göstermektedir. Çekilen filmin sonucunda nereye etki olduğu ve neye katkı sağladığı tam olarak bilinmese de hamilelik için gerekli olan zemini hazırladığı düşünülmektedir.
Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
Rahim filmş çekimi sırasında tüplerin açılması sayesinde birçok kadın uygulama sonrasında gebe kalabilmektedir. Rahim filmi işlemi merkezimizde üst düzey konfor ve güvenilirlik sağlanarak uygulanmaktadır.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir? HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
Bütün röntgen incelemeleri gibi rahim filmi de gebe olan veya o anda gebe olması olasılığı bulunan kadınlara çekilmez. Çünkü anne karnındaki embriyo veya fetüs, kullanılan X ışınlarından zarar görebilir.
Normalde aç gelinmesine gerek yoktur ancak sedasyon yani uyutularak çekinmek isteyen hastalarda 6 saat açlık aranır. Genelde lokal anestezi ile çekilmektedir. Gelmeden önce çoğu zaman ağrı kesici 2 saat öncesinde alınmasıda yeterli olup, lokal anestezi ile çekilmektedir.
Rahim Filmi Çekme Tekniği
İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
Rahim filmini adetiniz bittikten sonraki 2 gün içerisinde çektirmeniz gerekmektedir. Rahim filmi çekilirken, rahminizin içinde miyom, kist var mı, rahim duvarı kalınlığınız nedir, bunlar incelenecektir.
Rahim filmi HSG çekiminden önce hazırlığa gerek yoktur. Açlık gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri