Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
En yaygın ve ilk belirtisi anormal rahim kanaması olan rahim kanseri belirtileri dönemler arasında veya menopoz sonrasında kanamayı içerir. Kadınların üreme sistemini etkileyen en yaygın kanser çeşidi olan rahim kanseri tedavi genellikle rahmin alınması işlemi olan histerektomiden oluşur.
Pelvik bölgesinde ağrı ve bası hissi de rahim kanserinde karşılaşılan diğer belirtiler arasındadır. Özellikle hastalığın daha ileri aşamalarında ortaya çıkmaktadır.
Rahim Kanseri Evre 1 Belirtileri
Potansiyel hastaların rahim kanserinin ilk belirtilerini tanımaları önemlidir. Rahim kanseriyle ilgili en önemli 3 belirti beklenmeyen vajinal kanama, pelvik ağrı ve kilo kaybı olarak sıralanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
Kanamaların yanı sıra genital bölgede görülen kitleler, pelvik bölgede ağrı, iştahsızlık ve kilo kaybı ve karın bölgesinde şişlikler diğer belirtiler arasında gösterilmektedir. Erken teşhis konulabilen rahim kanseri büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Rahim ağzı kanseri tanısı ileri evrede jinekolojik muayene, erken evrede ise tarama testleri olan yüksek riskli HPV DNA testinde pozitiflik saptanması veya smear testinde anormallik saptanması sonucu yapılan kolposkopik inceleme ve biyopsiler ile konulabilmektedir.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Genellikle 10-15 yılda yavaş yavaş gelişen bir kanserdir. Rahim ağzı, kanser gelişmeden önce, hücresel düzeyde, displazi veya prekanser adı verilen değişikliklere maruz kalır. Rahim ağzındaki bu değişikliklere cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) neden olur.
Rahim ağzı kanseri teşhisi için smear testi yaptırmaktan çekinen kadınlar için, artık yalnızca idrar örneği vererek test yaptırabilmeleri gündemde. Yapılan denemeler sonucunda idrar testinin, kanser için büyük bir risk faktörü olan HPV virüsünün tespitinde başarılı olduğu görüldü.
Pap smear (Pap test) kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taranmasında kullanılan bir testtir . Pap smear, prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar.
Serviks kanserinin erken döneminde herhangi bir şikâyet veya bulgu olmayabilir. Şikâyetler ve belirtiler ileri evrede belirgin hale gelmektedir. İleri derece rahim ağzı kanserinde olan bulgular: Kasık ve sırtta ağrı
Kadınlarda görülen rahim ve idrar torbası sarkması, idrar kaçırmaya ya da uzun süreli bel ve bacak ağrılarına neden olabiliyor. Kadınlar bu süreçte hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenip kendilerini sosyal yaşamdan soyutlayabiliyor.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Rahim ağzı kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda görülür. Tüm dünya genelinde önemli bir kanser türüdür.
Normal menopoz yumurtalık artık işlevini bıraktığı için gerçekleşir. Normal menopoza girmiş bir hastada, normal bir kadında söz konusu olabilecek rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri riski devam eder. Cerrahi menopozda yumurtalık ve rahim alındığı için rahim ağzı ve yumurtalık kanseri riski neredeyse sıfırlanır.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV'nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir.
Endometrium kanserinin gözlemlenen ilk belirtileri kokulu, kanlı veya koyu renkli vajinal akıntı ve lekelenme tarzında kanamalardır.
Rahim kanseri 1. Evre de %80-90 beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttıkça hastalık başka organlara yayıldığı için yaşam süresi kısalır. Rahim kanseri 2. Evre de %74 beş yıllık yaşam süresi vardır.
Rahim ağzı kanserinin ilerlemesi bazen çok hızlı olabildiğinden, kanserin erken dönemde saptanabilmesi için tüm kadınların düzenli jinekolojik muayene ve Pap smear testi yaptırmalarının büyük önemi vardır. Hastalık bulgu vermeye başladığında çoğunlukla ilerlemiş safhadadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri