Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir. Rahim sarkması genellikle cerrahi olarak tedavi edilmektedir.
Rahim sarkmasının nedeni, rahim değil de rahimi tutan bağlar ve pelvik taban kaslarının bozulması ve beraberinde rahmin ya da idrar torbasının vajina içine doğru ilerlemesidir. Rahim sarkmalarında, rahmi almak çare olmamakta ve işlem sonrasında hastaların çoğunda vajina sarkması ortaya çıkmaktadır.
Öncelikli olarak, bazı hastalar rahim sarkması rahatsızlığına rağmen herhangi bir tedavi olmayıp, hayatlarına devam etmeyi tercih edebilmektedir. Ancak, tedavi isteyen ve hafif şiddetli pelvik organ sarkması durumlarında ameliyatsız tedavi seçeneği uygulanabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer? Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır.
Bu hastalarda sarkmayı düzeltmek için hasta yaşı da çok ilerlemiş ise kısmi vajinal kapama işlemi yapılabilir. Bu hastalarda vajen tamamen kapatılmaz ancak sarkmayı engelleyen bir işlemle çeşitli dokular vajende dikilerek sarkma engellenir- ancak bu işlem sonrası cinsel ilişki mümkün olmaz.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
Özellikle geç evrede idrar yapmada zorluk sonrasında hastanın böbreklerinde genişleme ve hatta böbrek yetmezliği bile ortaya çıkmaktadır. Böbrek yetmezliği olmadığı sürece hayati bir tehlike oluşturmayan rahim sarkması, kadınların hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Mesane sarkması tedavi edilmezse kişinin hayat kalitesi etkilenir. Mesane sarkması ölümcül değildir. Ancak dışarı çıkan mesane dış etkenlere karşı daha savunmasız olur. Mesanede enfeksiyon kapma riski, ülser ya da kanama gibi durumların yaşanması olasılığı yükselir.
Bu durum normalin anatomik bir değişikliğidir ve hamile kalmayı engellemediği bilinmektedir.
Rahim doğuştan sahip olduğu yapısal bozukluklar düşüklere sebep oluyorsa, plastik bir operasyon uygulanır ve doğumsal bozukluk giderilir, yapı normale döndürülür. Rahmin doğuştan ters veya arkaya dönmüş olması da ameliyatla düzeltilebilecek, basitçe tedavi edilebilecek bir sorundur.
Birçok kadında görülebilen rahim sarkması, ligament olarak adlandırılan bağ dokularının ve pelvis kaslarının zayıflaması ile birlikte ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla yaşın artması ile görülmekte olup daha genç yaşlarda da fazla doğum yapılması ile rahim sarkmasının görülebildiği bilinmektedir.
Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
Rahimin sarkması bir neden değil bir sonuçtur. Rahimde bir anormallik yoksa kesinlikle alınmamalıdır. Rahmi alınan hastalarda kan kaybı daha fazla olmakta, ameliyat daha uzun sürmekte ve rahmin alınması ile ilgili kompliksyonlar fazla olmaktadır.
Doktorunuz sarkık dış dudaklarınızı gidermek için labioplasti adı verilen bir işlem önerebilir. Bu operasyonda sarkmaya neden olan fazla doku çıkarılır, vajinal dudaklar küçültülür ve dış dudaklar yeniden şekillendirilir.
Rahim sarkması tedavisi alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması ile olmamaktadır. Bir çok hekim maalesef sarkma tedavisi için hastalara sadece vajinal yoldan rahmin alınmasını önermektedir (vajinal histerektomi işlemi).
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı ne kadar sürer kapsamında lokal anestezi ile ameliyatın yaklaşık 20 dakika sürdüğü bilinmektedir. Doktorun gerekli görmesi durumunda genel anesteziye de başvurulabilir.
Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri