Venüs, mart ayının başında Güneş'in batışından sonra batı yönünde ufkun yaklaşık 20 derece üzerinde. Venüs'ü ay boyunca yaklaşık iki saat gökyüzünde görebilirsiniz. Ayın ilerleyen günlerinde Venüs'ün görünür büyüklüğü artarken, Güneş tarafından aydınlatılan kısmının oranı azalıyor.
12 Eylül'de sabaha karşı Venüs'ü ve hilal şeklindeki Ay'ı doğu yönünde ufkun üzerinde bir arada görebilirsiniz. Eylül ayında gökyüzünün en parlak gezegeni Venüs, ay boyunca Güneş'in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir.
2021 yılı Mayıs ayından itibaren, yıl sonuna kadar batı ufkunda henüz ortalık yeni kararmışken göreceğiniz çok parlak yıldız, Venüs gezegenidir. Mayıs ayının son günlerine kadar, çok parlak olmasa da Merkür gezegeni de batı ufkunda olacak.
Jüpiter gece boyunca gökyüzünde yer alıyor. Geceyarısı civarı gökyüzünde en yüksek konumuna ulaşıyor. Bu, gezegeni gözlemlemek isteyen teleskoplu gözlemciler için en uygun zaman. 2 ve 29 Ekim'de Jüpiter ve Ay yakın konumda olacaklar.
İlgili 20 soru bulundu
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn'ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok. Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır.
Sirius A ve Sirius B, Hubble Uzay Teleskobu fotoğrafı. Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
Dünya'dan Venüs'ü çıplak gözle gözlemlemek hayli kolaydır. Çok parlak oluşu gökyüzünde onu bulmamızı kolaylaştırır. Venüs yıl içerisinde Güneş doğmadan hemen önce doğu yönünde ufkun üzerinde ya da Güneş battıktan hemen sonra batı yönünde ufkun üzerinde görülebilir.
Ekim ayının başında Merkür ve Venüs, Güneş'in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor. Jüpiter ve Satürn ise gün doğumundan sonra görebileceğiniz gezegenler.
Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır.
Tarık, geleneksel olarak halk arasında Zühre, çoban yıldızı, sabah veya akşam yıldızı olarak da bilinen Venüs'tür.
Dolayısıyla Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay'ı çıplak gözle görebileceğiz. Teleskopu olan gözlemcilerin Uranüs ve Neptün'ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak” diye konuştu. Yaşanacak gök olayının gerçek bir şölen olacağını vurgulayan Dr.
Venüs temmuz ayının başında Güneş'in batışından sonra batı yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor. Ağustos ayında Güneş ile Dünya'nın arasından geçecek olan Venüs'ün ufkun üzerindeki yüksekliği ayın ilerleyen günlerinde azalıyor. Venüs, temmuz ayında en yüksek parlaklığa ulaşıyor.
Pazar günü Güneş doğuş saati 06.20 ise; yaklaşık olarak 06.20-07.20 saatleri arası Güneş saati, 07.20-08.20 saatleri arası da Venüs saatidir ve bu sıralama yukarıda belirttiğim şekilde devam eder.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter, haziran ayında Güneş'in doğuşundan önce doğu yönünde ufkun üzerinde görülebilir. Ayın ilerleyen günlerinde Jüpiter'in ufkun üzerindeki yüksekliği artıyor ve gezegen daha erken doğmaya başlıyor.
5 gezegen, bundan önce 5 Şubat 1962 günü gerçekleşen Tam Güneş Tutulması sırasında bir arada görülebilmişlerdi. Bundan sonraki gruplaşma ise 8 Eylül 2040 akşamı gerçekleşecek. Nisan'ın son haftası: Hava karartmaya başladığında beş gezegenin batı yönünde, yaklaşık aynı doğrultunun üzerinde ışıldadığı görülebilir.
Merkür Venüs gibi güneş doğmadan hemen önce veya güneş battıktan hemen sonra görünür. Akşamüstleri batı ufkunda Merkür'ü görebilirsiniz. Batı ya da doğu ufkunda Venüs kadar parlak olmayan ikinci gökcismi Merkür'dür.
Gece gökyüzündeki tüm cisimleri görmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışık değil, ay ışığı ve yazın yüksek yerlerde kutuplardan sızan ışıklar da tam karanlığı engellediğinden gökyüzünde fazla yıldız görülemiyor.
Türkiye saati ile 19:54'te sirius güneş tam kavuşumu olacak. Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır. Sirius Güneş kavuşumu 3 Temmuz ile 7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
Jüpiter gezegeni gece Ay ve Venüs'ten sonra en parlak üçüncü gökcismidir.
Astroloji uzmanlarına göre aşk ve romantizm gezegeni Venüs, yıla Oğlak burcunda başladı ve 2 Ocak'ta Kova burcuna geçerek 2023 yılına yakışan bir ilerlemeyle ilişkilerin kurallarını yeniden yazmak için uygun ortamı yarattı.
2023 MERÜR RETROSU TARİHLERİ
2023 yılında ilk retro 20 Nisan-15 Mayıs arasında gerçekleşti. Bu dönemde Merkür Boğa burcunda geri hareket etti. Yılın ikinci retrosu ise 23 Ağustos-15 Eylül arasında olacak. Bu kez de Merkür Başak burcunda gerileyecek.
Eğer size bir gök cismi göz kırpar gibi yanıp sönüyor ve titreşiyorsa bu büyük olasılıkla yıldızdır. Eğer size göz kırpmıyor ve sabit bir şekilde duruyorsa bu büyük olasılıkla bir gezegendir. Yıldızların en temel özelliği, Evren'e enerji yayıyor olmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri