Normal vajinal doğum sonrası rahmin pozisyon değiştirmesiyle oluşabilir.Rahmi yerinde ve öne yatık pozisyonda tutan bağların , ligamentlerin gebelik esnasında zorlanmasıyla rahim ters pozisyonda arkaya doğru yer alabilir ve sonuçta "ters rahim" yani "retrovert uterus" sonradan oluşabilir.
Rahmin alt sırta bakacak şekilde eğik durmasına ters rahim denir. Tıp dilinde “Retrovert uterus” olarak adlandırılır. Yani rahim öne doğru açılı değil, geriye doğru açılı durur. Buna ters rahim denir.
Hareketli rahim ters dönmesi semptom vermezse tedaviye gerek duyulmaz. Ağrı şikayetleri oluşursa rahim ağzına halka yerleştirilerek rahim yeniden şekillendirilir sağlanır. Ağrı şikayeti tedavi sonrası kaybolursa yerleştirilen halka 6-8 hafta bırakılabilir.
Bükülmüş bir yumurtalık belirtileri aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkar. Pelvik bölgede şiddetli ağrının yanı sıra bulantı ve kusmayı da içerir. Ani ağrı genellikle birkaç gün boyunca sürebilir. Bunun yanında bazen haftalarca devam edebilir.
Normal olarak rahim, karın boşluğunda öne, idrar torbasının üzerine doğru dönük olarak durur, kadınların %20 sinde ise arkaya doğru dönük olur. Bu durum normalin anatomik bir değişikliğidir ve hamile kalmayı engellemediği bilinmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Sanılanın aksine ters rahim kısırlığa sebep olmaz. O nedenle rutin tedavisi gerekmez. Nadiren hastayı bıktıracak şekilde eğer cinsel ilişkide veya adette dayanılmaz şiddetli ağrılara sebep oluyor ise ağrıyı dindirmek için cerrahi düzeltme ameliyatı yapılabilir.
Rahim sarkmasının nedeni, rahim değil de rahimi tutan bağlar ve pelvik taban kaslarının bozulması ve beraberinde rahmin ya da idrar torbasının vajina içine doğru ilerlemesidir. Rahim sarkmalarında, rahmi almak çare olmamakta ve işlem sonrasında hastaların çoğunda vajina sarkması ortaya çıkmaktadır.
Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Rahim şekil bozukluğu her zaman gebe kalmaya engel değildir. Ancak düşük ve doğrudan gebeliği önleyici etkileri bulunur.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Rahmi olmayan ya da rahmi kısmen gelişmiş olan hastalar doğal yollarla gebe kalamazlar.
Bebekler genelde doğumdaki pozisyonlarını 34 ile 36 aylar arasında alır. Bebek 36. haftaya geldiği halde hala ters pozisyonda duruyor ise, o zaman bebeği döndürmek için bazı yöntemler uygulanır. Bu yöntemler, popo kaldırma ve ses kullanma yöntemleridir.
Rahim sarkması, rahmin duvarından ayrılarak vajinaya doğru kaymasıdır. Buna uterus prolapsusu da denir. Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir.
Bazen rahim sarkması vajinal bölgede tıkanıklık yaparak doğumu zorlaştırabilir. Özellikle, rahim sarkmasının ileri derecelerinde doğuma engel olabilmektedir.
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.
Rahim Şekil Bozuklukları Nasıl Anlaşılır? Rahim şekil bozuklukları ultrason, rahim filmi ve MR ile anlaşılmaktadır, tanısı konulmaktadır. Özellikle hamile kalamama veya tekrarlayan düşük şikayetiyle başvuran kadınlarda yapılan ultrason ve rahim filmiyle rahim şekil bozuklukları anlaşılır.
Anne karnındayken dişi fetusta rahim, iki küçük tüpten oluşmaya başlar. Fetus büyüdükçe bu tüpler birleşerek büyük, içi boş bir organı yani rahmi meydana getirirler. Bazen bu tüpler tam olarak birleşmezler ve her biri ayrı bir boşluk oluştururlar. Bu durumda çift rahimden bahsedilir.
Ever, dölleyebilir. Ancak yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarında şekil bozukluğu olan sperm sayısının artmasına bağlı olarak erkek kaynaklı kısırlık oluşabileceği gösterilmiştir. Çoğunlukla anormal şekilli spermlerin yüksek sayıda bulunması ile düşük sperm sayısı ve hareketliliği ilişkilidir.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
Hafif şiddette olan rahim sarkmaları çoğunlukla tedavi gerektirmez. Ancak sarkma ilerleyebileceğinden hekim takibi gerektirebilir. Bu tip vakalarda hekim pelvik kasların güçlendirilmesi için Kegel egzersizi gibi egzersizler önerebilir.
Sarkması olan birçok kişi, günlük aktiviteleri, cinsel işlevi ve egzersiz yapmayı etkileyen semptomlar yaşar. Rahim sarkmasının vücut imajı ve cinsellik üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Bu hastalarda sarkmayı düzeltmek için hasta yaşı da çok ilerlemiş ise kısmi vajinal kapama işlemi yapılabilir. Bu hastalarda vajen tamamen kapatılmaz ancak sarkmayı engelleyen bir işlemle çeşitli dokular vajende dikilerek sarkma engellenir- ancak bu işlem sonrası cinsel ilişki mümkün olmaz.
Fazla ağır kaldırmanın ya da ağır kaldırırken dikkatli olmamanın sonuçları rahim sarkmasına neden olabilir.
Adet dönemi içinde özellikle kanamanın en yoğun olduğu günlerde ciğer gibi parça gelmesi şeklinde görülen kan pıhtıları açık ve koyu kırmızı tonlarda olur. Bu dönemde kalınlaşan rahim iç dokusu atılmakta, rahim bir sonraki döngüye hazırlanmaktadır. Kadınlarda bu durum doğum sonrası lohusa döneminde de yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri