kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan, haksız fiil nedeniyle doğan zararı tazmin yükümlülüğü doğmaktadır. buna rağmen, sorumlu kişinin zararın doğumunda kusuru da bulunabilir. işte buna "munzam (ek) kusur" adı verilmektedir.
MÜTERAFİK (ORTAK) KUSUR VE TAZMİNAT SORUMLULUĞU - Bg Hukuk Bürosu. Müterafik kusur, zarar görenin zararın meydana gelmesinde ya da zararın artmasında etkisinin bulunduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır. Başka bir ifadeyle müterafik kusur, zarar görenin özensiz eylemleriyle zarara katılımı olmaktadır.
Bir başka anlatımla müterafik kusur, zarar görenin kusurlu veya özensiz davranışıyla zarara katılımı demektir. Bu durumda doğan zarar nedeniyle sorumlu olan tazminat yükümlüsü, zarara katkısı bulunan zarar gören ile birlikte kusurlu olacaktır.
Kusur, haksız fiilin unsurlarından biri olup, kasıt ve ihmal şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Kasıt, failin hukuka aykırı sonucu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir1. İhmal ise hukuka aykırı sonucun istenmemesine rağmen, sonucun ortaya çıkmasında gerekli özeni göstermemektir2.
“Zarar görenin kusuru” olarak da günümüz Türkçesiyle ifade edilen mütefarik kusur, “Zarara uğrayanın, zararın doğumuna veya zararın artmasına yardım etmesi; bu durumda zarara uğrayana ödenecek tazminat miktarının azaltılabilmesi veya tamamen kaldırılabilmesi” şeklinde izah edilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Munzam zarardan kaynaklanan tazminat borcunun doğması için aranan kusur, borçlunun temerrüde düşmekteki kusurudur. Farklı bir anlatımla, burada zararın doğmasına yol açan bir kusur ilişkisi aranmaz ve tartışılmaz.
Alman Hukuku'nda etkili olan normatif zarar, malvarlığında herhangi bir azalma söz konusu olmasa bile zararın karşılanmasını öngören bir kuramdır. Bu açıdan zararın tazmininde dikkate alınan fark teorisinden ayrılmaktadır. Normatif zararın bir çeşidini ev işlerini yürüten eşin zararı oluşturmaktadır.
1-Akdi (Sözleşmeden Doğan) Sorumluluk
Borçlunun alacaklıya karşı borçlanmış olduğu edinimi ifayla yükümlü olması akdi sorumluluktur.
Özel hukukta kusur: Kavram olarak kusur, hukuka aykırılık bilincidir. Böylece kusur, hukuka aykırı bir davranışı işleyen kişinin belirli bir zihin veya ruh hâli içerisinde bulunmasını ifade eder. Ancak davranışa (harekete), eyleme dönüşmemiş düşünce faaliyetleri hukukun düzenleme alanına girmez.
Kişisel kusur, idarenin eylem veya işlemlerini yürüten kamu görevlilerinin görevlerinin dışına çıkarak kusurlu davranışlarda bulunmalarını ifade etmektedir.
Kusurun belirlenmesinde bunun yoğunluğu esas alınır. Bu esasa dayanılarak kusur; kast, olası kast, taksir ve bilinçli taksir olarak sınıflandırılmaktadır.
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
Tali kusur, trafik kazalarında yaşanan maddi, ölümle sonuçlanan veya yaralanma yaşanan kazalara verilen isimdir. Trafikte yapılan incelemeler sonrasında tali kusurun olup olmadığı araştırılır. Yapılan bu araştırmalar, kazanın neden olduğunu belirlemek adına yapılır.
Müteselsil, kelimesinin kökeni Arapçadan gelmekte ve “zincirleme, birbirini takip eden” anlamına gelmektedir. Müteselsil borç, birden fazla borçlunun her birinin ayrı ayrı tamamından sorumlu bulundukları borç olarak tanımlanabilir.
Kusur ne demek? Kusur ne demek? Kusur, failin, hukuka uygun davranma olanağı varken, hukuka aykırı haksızlığı seçmesi sebebiyle kınanmasıdır. Hareketin ve neticenin ifade etmiş olduğu değersizlik haksızlığın esasını, zihniyetin değersizliği ise kusurun esasını oluşturur.
Roma Hukuku'nda bir şeyin mülkiyetini devretme veya başka bir ayni hakkı temin etme olan dare (vermek); her türlü işin yapılması veya bir şeyin yapılmaması olan facere (yapmak) ve dare ile facere'yi de kapsayan her türlü yükümlülüğü ifade eden praestare olmak üzere başlıca üç edim tipi vardır.
Custodia (gözetim) sorumluluğu, ariyet, satım, istisna gibi söz leşmeler gereği, başkasına ait bir malı herhangi bir amaçla elinde tutan kişinin, mala gelecek olan bir takım zararlardan kusuruna bakıl maksızın sorumlu olmasını gerektirir.
Günümüz haksız fiil sorumluluğun temel esasları ve unsurları ise MÖ 286 yılında yürürlüğe giren “Lex Aquilia”ya dayanır, bu yasa ile kişilerin mal varlıklarına haksız surette verilen zararların tazmini kabul edilmiştir. “Lex Aquilia” kusur sorumluluğunun da tarihsel kökenini oluşturur.
Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
Yani munzam zarar, “borçlu temerrüde düşmeden borcunu ödemiş olsaydı, alacaklının mal varlığının kazanacağı durum ile temerrüdün sonunda ortaya çıkan ve oluşan durum arasındaki farkın temerrüt faizi ile karşılanmayan , onu aşan bölüme tekabül eden zarardır (Uygur, 2003;3427).
Müstakbel zarar: İleride normal olarak gerçekleşmesi beklenen kayıplardır. Muhtemel zarar: İleride bir olgunun gerçekleşmesi hâlinde, ortaya çıkması ihtimal dâhilinde olan kayıplardır.
Hizmet kusurunun anonim olması, kusurun, ismen belirli bir kamu görevlisine izafe edilememesi, kusurun kaynağının bizzat hizmetin kendisinde aramasıdır.
1) Tahrik eden, haksız bir fiili gerçekleştirmiş olmalıdır. 2) Haksız fiilin tahrik edilene yönelik olması şart değildir. 3) Haksız fiile karşı hiddet ya da şiddetli üzüntü duyulmalıdır. 4) Tahrik edilen, haksız fiilin etkisiyle tahrik edene karşı suç işlemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri