Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
S vitesi aracı spor moduna almaktadır. Otomatik vites S harfindeyken vites değiştirme için gerekli olan devir aralığı diğer modlara göre çok daha yüksektir. Bu da aracın hızlanmasını arttırmaktadır. Genellikle vites spor modundayken yakıt tüketimi de maksimuma çıkmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Otomatik Viteste S Ne Demek? Her otomatik araçta olmasa da çoğunlukla spor ve lüks araçlarda bulunan S harfi, "Spor/Speed" kelimelerini temsil eder. Hızlı sürüşler için kullanılır.
Otomatik Vitesli Arabayla Geri Gitmek
Otomatik vitesli aracınızı kullanırken aracınızı geriye hareket ettirmek istediğinizde yapmanız gereken tek şey, vitesinizi “R” harfine ayarlamaktır. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra aracınızı geriye doğru hareket ettirebilirsiniz.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
El freni, vites kutusunun hemen arkasında, ön koltukların arasında yer alır. El freni çekildiği zaman balatalar kampana ya da disklere sabitlenir. Böylece aracın tekerlekleri sıkışır ve hareket edemez. Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Vitesiniz D konumundayken hızınıza ve yolun durumuna göre arabanız vites değişikliklerini otomatik olarak yapar. Geriye doğru gitmek istediğinizde ise bu kez aracınızı durdurarak vitesi R konumuna almanız gerekiyor. Ayağınızı frenden çektiğiniz anda aracınız geriye doğru gidecektir.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir. Bu araçları kullanırken sadece sağ ayağınızla kullanın. Sol ayağınızı hiçbir zaman kullanmayın.
Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır. Debriyaj olmadığından yapmanız gereken vites kolunu D (drive) moduna alıp gaza basmaktır.
1- U dönüşü vites kolu ( D ) pozisyonundayken sola doğru yapılır.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
D1: Çamur veya kum gibi zorlu araziler için torku artırır. D2: Yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardımcı olur veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Aşırı hız dişli oranı, lastiklerin motor dönüşlerinden daha hızlı hareket etmesine neden olur.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri