Polipin boyutuna ve seviyesine bağlı olarak rahim içi polip ameliyatı 5 dakika ile 1 saat aralığında sürebilir. Ameliyat sonrasında hasta bir müddet kontrol altında tutularak gerekli incelemeler yapılır. Herhangi bir problem olmaması halinde hasta birkaç saat içinde taburcu edilebilir.
Görece basit bir işlemdir. Kişi çoğunlukla aynı gün içerisinde taburcu olur. Rahimde et beni (polip) ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır. Rahimde et beni (polip) ameliyatı sonrası bir süre kanama olması normaldir.
Histeroskopi ile polip ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Hasta anestezi ile uyutulduktan sonra, vajina, spekulum ile genişletilir. Genişletilen vajina girişinden, histeroskop adı verilen, ucunda ışık kaynağı bulunan, özel bir kamera sokulur.
Rahim içi polipler oldukça yaygındır. Genellikle endişe uyandıracak bir durum olarak kabul edilmez. Polipler günümüzde histeroskopik (kapalı ameliyat) cerrahi ile kolayla çıkarılabilir ve hasta en kısa sürede sağlığına kavuşabilir. Tümörlerin kötü huylu olma olasılığı oldukça düşüktür.
Operatif histereskopi sonrası yapılan işleme bağlı olarak değişmekle beraber en çok 3 ay beklendikten sonra hamile kalınabilir. Histeroskopi ile yapılan rahim polip ameliyatı ne kadar sürer? Poliplerin histereskopik rezeksiyonu yaklaşık 5 ile 10 dakika arasında sürer.
İlgili 23 soru bulundu
Rahimde Polip Alınmazsa Ne Olur? Kötü huylu olma riski olan rahim polipleri alınmazsa, bu polipler büyüyerek daha yoğun adet kanamalarına ve ağrılara neden olur.
Rahim polipleri, rahimin iç astarı olan endometriumda ortaya çıkan büyümelerdir. Bu nedenle, bazen endometrial polipler denir. Rahim polipleri, endometrial dokunun aşırı büyümesiyle oluşur.
endometrial polipler çıkartılmazsa düzensiz ve yoğun kanamalar ve ara kanamaları devam eder ve buna bağlı kansızlık olabilir. Hastanın cinsel hayatı ve sosyal hayatı bozulur ve kansızlık gelişirse de süerekli halsizlik ve yorgunluk olur.
Polip Alındıktan Sonra Tekrarlar mı? Rahim içi poliplerin tedavi sonrası tekrarlama riski de vardır .
Rahim içi polip ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli
İşlem sonrası 1-2 hafta kanama olabilir. kanama olduğu süre deniz havuz küvet jakuzi ve cinsel birliktelik önerilmez. Ayaktan duş alınabilir. yeme içme konusunda kısıtlama yoktur. 1-2 gün istirahat edilebilir ya da işe dönüş hemen ertesi gün olabilir.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Endometriyal polip, rahmin iç kısmını döşeyen endometrium tabakasından kaynaklanan, yüzeyden kabarık lezyonlardır. Bu lezyonlar şekil itibariyle cilltteki et benlerine benzer görünümdedir. Endometriyal polipler hem üreme çağında, hem de menopoz sonrasında saptanabilirler.
Polipler üreme çağında sık görülmekle birlikte daha çok 40-50'li yaşlarda ortaya çıkar. Polipler bazen her hangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Rahim İçi (Endometrial) Polipleri
Kanama düzensizlikleri, lekelenmeler, menopoz sonrası kanama, kasık ağrıları ve adet sancıları yapabilir veya gebe kalmaya engel olabilirler.
Beklenmedik akıntı ve kanama durumlarında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Hastaneden taburcu olduktan sonra günde mutlaka 15-20 dakika aralığında yürüyüş yapmanız gerekir. Rahim alma operasyonu sonrasında 30-45 gün sonra ancak yeniden cinsel ilişkiye girilebilir.
Poliplerin büyük bir bölümü herhangi bir şikayete neden olmasa da tanımlandığında alınması gerekir. Miyomlar, rahim kas dokusunda gelişirler. Yaklaşık 5 kadından ikisinde görülen iyi huylu tümörlerdir, rahmin kas dokusu içerisinde, rahim boşluğuna doğru ve rahim dışına doğru çapları farklı olan tipleri vardır.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Safra Kesesi Polipleri: Safra kesesi poliplerinin çoğunluğu iyi huylu olup nadiren kansere dönüşürler. Safra kesesi polipinin sayısı ve boyutu arttıkça kansere dönüşme riski artmaktadır.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
Rahimde polip kendi kendine yok olabiliyor olsa da, belirtilerin ilerlemesiyle birlikte tedavi şart hale gelmektedir.
Rahim ağzında yerleşim gösteren polipler muayene esnasında saptanırken, rahim içindeki poliplerin teşhisi için adet döneminde ultrason yapılması yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri