Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur. Her yaş kadında görülebildiği gibi, ileri yaş ya da fazla doğum sayısı gibi faktörlerle görülme sıklığı artış göstermektedir.
Şiddetli vakalarda ise halk arasında rahim dudaklarının sarkması olarak bilinen rahmin, vajina dışına çıkması durumu görülebilir. Rahim sarkması belirtileri arasında pelvik bölgede ağrı, ağırlık ve / veya çekilme hissi, idrar tutmada güçlük, vajinadan rahmin bir kısmının görünmesi gibi belirtiler yer alır.
Rahim, daha sonra vajinaya düşer ve bazı durumlarda vajinal açıklıktan dışarı çıkar. Hafif rahim sarkmaları tedavi gerektirmez ancak sarkma kronik olarak rahatsız edici hale gelirse tedavi uygulanması gerekir. Rahim sarkması, pelvik organ sarkması terimi altında sınıflandırılan çok sayıda durumdan biridir.
İlgili 36 soru bulundu
Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
Günümüzde kadınlarda pelvik tabanda oluşan bu sarkmalar yalnızca rahatsızlık vermez- aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler. Yaşı ileri olan ya da farklı nedenlerle bazı hastalar için cinselliğin korunması ya da düzeltilmesi önemli olmayabilir.
Rahim sarkması teşhisi için temel yöntem jinekolojik muayene bulguları ile birlikte hasta tarafından verilen öyküdür. Bununla birlikte sarkmış bölge bilgisayarlı tomografi ve MRI gibi çoklu görüntüleme yöntemlerinde görülebilir ve bu yöntemler tanıyı doğrulamaya yardımcı olabilir. Ultrasonda ise net görülmez.
Sarkıklık Tedavisi
Cerrahide ise laparoskopi (kapalı cerrahi) tercih edilmesi gereken yoldur. Rahmin korunması gereken genç hastalarda dışarı çıkan rahim yukarı asılırken (Laparoskopik Sakrohisteropeksi), daha önce rahmi alınan hastalarda ise vajen tepesi (Laparoskopik Sakrokolpopeksi) yukarı asılmaktadır.
Öncelikli olarak, bazı hastalar rahim sarkması rahatsızlığına rağmen herhangi bir tedavi olmayıp, hayatlarına devam etmeyi tercih edebilmektedir. Ancak, tedavi isteyen ve hafif şiddetli pelvik organ sarkması durumlarında ameliyatsız tedavi seçeneği uygulanabilmektedir.
Rahim sarkma ameliyatı riskli mi? Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
İç dudakların sarkık olması bir hastalık değildir sadece kişiden kişiye değişen bir yapısal bir durumdur. Genetik (ırsi) nedenlerden dolayı iç dudak sarkık, büyük, hipertrofik olabilir. Yaşlanma ile beraber vücudumuzun her yerinde olduğu gibi iç dudaklarda da sarkma olması gayet normaldir.
Çoğu kadının rahatsız olduğu iç dudaklar ve bunun iri olması genital çeşitlilik açısında cazip olup çoğu erkek iri iç dudakları itici değil çekici bulmaktadır. Genital kıllar erkekler için sorun değildir. Makul boyda olmasının bir mahsuru da yoktur.
Nasıl Yapılır? Açık histerektomi ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Yaklaşık 3-4 saat sürer.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Rahim sarkması tedavisi alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması ile olmamaktadır.
Rahim sarkması tedavi edilmezse bağırsak ile ilgili sorunlara ve mesane sarkmasına neden olabilir. Rahim sarkması nedeniyle idrar yapmak imkânsız hâle gelebilir ya da hasta sürekli tuvalete çıkabilir. Rahim sarkması tedavisinde seçilecek yöntemde, rahatsızlığın derecesi önemlidir.
Rahimde oluşan sarkma problemi hamilelik sürecine olumsuz bir etki etmese de hamilelikte rahim sarkması problemi şiddetlenebilmektedir. Bu nedenle bu problemi yaşayan kişilerin gebelikten önce tedavi olması önem taşımaktadır.
Özellikle menopoz sonrası bir dönem ise ve ileri bir aşamada ise rahim sarkması ameliyatı uygulanır. Daha erken yaşlarda ilerlememiş durumlarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak yaş fark etmeksizin rahim sarkmasında ameliyat sıklıkla yapılmaktadır.
Kadınlarda orta ileri yaşta ortaya çıkabilen mesane ve rahim sarkmaları sadece düşme hissi, idrar sorunları değil aynı zamanda hem kadın hem de erkekte cinsel bozukluklara da yol açabilir.
Böbrek yetmezliği olmadığı sürece hayati bir tehlike oluşturmayan rahim sarkması, kadınların hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır. Zamanında yapılan cerrahi müdahaleyle hastalar bu şikayetlerden kurtulurken, normal günlük hayatlarına devam edebilmektedir.
Pelvik taban üzerinde artmış basınca neden olan fazla kilo, kronik öksürük de bir etken. Ağır kaldırma, kronik kabızlık ve fazla ıkınma gibi durumlar çalışma alanlarında işçi kadınların pelvik organ sarkması yaşamalarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri