Normal bir rahim, ters armut şeklindedir. Bu ters armut şeklinde herhangi bir değişiklik olması rahmin fonksiyonlarını etkiler. Bu bozukluk birkaç farklı şekillerde görülebilir. En nadir görüleni Agenezi'dir.
Rahim, pelviste ters duran armut şekline benzer bir yapıdır. Yaklaşık olarak 7.5 santim uzunluğunda, 4.5 santim genişliğinde ve 3 santim derinliğindedir. Bebek sahibi olan kadınlarda rahim bu ölçülerden biraz daha büyük olmaktadır. Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir.
Rahim iç yapısında ki anormallik nedeniyle, rahim iç kavitesinin şekli Y harfine benzediği için Y şeklinde rahim denilmektedir. Rahmin dış kısmı normaldir, rahim iç kısmında üst duvar içeriye doğru girinti yapmaktadır. Y şeklindeki rahim yapısında, rahim iç kısmında ciddi darlıklar oluşabilmektedir.
Rahim şekil bozuklukları doğumsal, hormonal etkiler veya geçirilmiş cerrahi müdahalelere bağlı olabilir. Doğumsal anomaliler, organların henüz anne karnında iken normal bir şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Rahmin doğumsal şekil bozuklukları, kadınların yaklaşık %5 ile %10'u arasında görülebilir.
Ancak rahim bozuklukları, doğuştan veya sonradan, tedavi edilmezse gebelik elde edilmesi mümkün olmamaktadır. Yani rahim şekil bozukluğuna sahip kadınlar doğal yolları veya tedavi süreci gerektiren yöntemleri deneseler de hamile kalma olasılıkları çok düşüktür, hatta maalesef imkansızdır.
İlgili 28 soru bulundu
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Şüpheli rahim şekil bozukluklarının tanısı için rahim filmi (HSG), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da 3 boyutlu ultrasonografi yapılması gerekir. Son yıllarda gelişen 3D ultrason teknolojileri ile de birçok rahim şekil bozukluğuna teşhis koymak mümkündür.
Rahim duvarı kalınlaşması ya da tıp dilindeki adıyla endometrial hiperplazi ise bu durumdan bağımsız olarak hormonal düzensizliklere ya da farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir.
T şeklinde rahim ameliyatı histeroskopik yöntemle yapılır. Vajenden rahim içine girilen bu yöntemde rahim boşluğu yan duvardan kesilir ve genişletilir. Yaklaşık 20 dakikada tamamlanan bu işlemin ardından çekilen rahim filminde genişlemiş olan rahim görüntülenebilir.
Kemiklerin her insanda benzer olan belirli bir anatomisi vardır ve kemiğin anatomik yapısının bozulması durumlarına kemikte şekil bozukluğu veya kemik deformitesi adı verilir. 3 boyutlu düzlemin her birinde farklı kemik şekil bozukluğu gelişebilir, hatta bazen her iki planda da kemik şekil bozukluğu olabilir.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Daha doğru bir anlatımla, t şeklinde rahim kolaylıkla tedavi edilebilen bir durum olduğundan, gebe kalamamak bir kader değildir. Ancak T Şeklinde rahme sahip hiçbir kadın gebe kalamaz denemez. Hastaların bir kısmı gebe kalabilir, ancak bu gibi gebeliklerin çok büyük bir çoğunluğunda düşük yapma durumu söz konusudur.
Rahimde perde oluşumu doğuştan var olan bir problemdir. Anne karnında bebek gelişirken, çift boynuzlu olarak gelişmeye başlayan rahim, normal gelişim evresinde birleşir, aradaki kısım erir ve tek boşluklu, üçgen şeklinde rahim halini alır.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir? HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
Rahmin alt sırta bakacak şekilde eğik durmasına ters rahim denir. Tıp dilinde “Retrovert uterus” olarak adlandırılır. Yani rahim öne doğru açılı değil, geriye doğru açılı durur. Buna ters rahim denir.
Normal bir rahimde üst kısım belirli bir açı ile aşağı doğru zaten eğimlidir. Ancak bu eğimin artması rahmi iki parçaya bölüyormuşçasına kalp şeklini alması ile sonuçlanabilir. Bu duruma, arkuat uterus, halk arasında kalp şeklindeki rahim, denir. Doğuştan, üreme organlarının geliştiği aşamadan itibaren oluşmaya başlar.
Histero ve Skopi olmak üzere iki kelimeden oluşan Histeroskopi, rahim ve görüntüleme kelimelerinden oluşmuştur, halk arasında vajinal kamera da denilen özel optik bir cihazla rahim ağzından girilerek rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısmının kamera yardımıyla değerlendirilmesi işlemine verilen isimdir.
Özellikle, çok sayıda normal doğum yapan kadınlarda daha sık görülmektedir. Bazen rahim sarkması vajinal bölgede tıkanıklık yaparak doğumu zorlaştırabilir. Özellikle, rahim sarkmasının ileri derecelerinde doğuma engel olabilmektedir.
Rahmin içinde bulunan rahim iç yüzünü (endotel) kaplayan hücre tabakası bazı sebeplerle kalınlaşabilir. Bu durum sıradan olmayan kanamaya neden olabilir. Rahim duvarındaki kalınlaşma kanser olmasa da bazen rahim kanserinin habercisi olabilir ve kanser geliştirme riskini artırır.
Düzensiz kanama ve ağrılı âdet dönemlerine neden olan rahim duvarı kalınlaşması, hayati risk oluşturacak düzeyde kan kayıplarına ve tedavi edilmediğinde rahim kanseri belirtileri gösterip, kanser oluşumuna neden olabilir.
Rahim duvarı kalınlaşması rahim içinde polip veya myoma bağlı ise, histeroskopik yöntemle polip ve myomun çıkarılması sonrası kanamalar düzene girer. Rahim kalınlığı düzelir. Rahim duvarı histeroskopi ile düzeltildikten sonra hasta istediği zaman gebe kalabilir.
Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır.
Servikal Yetmezlik Nedir? (Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir?)
Genel olarak rahim ağzının yapısal olarak zayıf olması sonucu oluşur ve henüz rahim kasılmaları başlamadan rahim ağzı açılarak erken doğum ve düşüklere neden olur.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri