Rahim Ağzı Enfeksiyonu (Servisit), rahim ağzının iltihaplanması ve tahrişidir. Servisit semptomları vajinite benzer; vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında kaşıntı veya ağrı olabilir. Servisitin olası nedenleri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır(bel soğukluğu, klamidya, trichomoniasis ve genital herpes).
Kişiyi oldukça rahatsız ederek, yaşam kalitesi ve cinsel hayatı olumsuz etkileyen rahim iltihaplanmaların nedeni genellikle, bakterilerdir. Bunun yanı sıra; “Gonore” veya “Klamidya” enfeksiyonları olarak adlandırılan virüsler de, rahim ağzı iltihaplanmalarına neden olmaktadır.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Özellikle vücut direncinin düştüğü ya da vajinal bölgedeki yararlı bakterilerin azaldığı dönemlerde ortaya çıkarlar. Kaşındırıcı beyaz, peynir kıvamında rahatsız edici bir akıntı ile kendilerini gösterirler. Dış genital organlarda da ağrı, şişlik ve kızarıklık oluşturabilir.
Rahim Enfeksiyonu Nelere Yol Açar? Ciddi olduğu zaman, ateşlenme, titreme, yoğun alt karın veya pelvik ağrıya ve bağırsak hastalığına yol açabilir. Rahim iltihabı tedavi edilmediğinde kısırlık gibi önemli problemlere neden olur.
İlgili 42 soru bulundu
Uterin enfeksiyonlar, erken teşhis edilip tedavi edildiğinde genellikle iyileşme görülür. Ancak tedavi edilmezse, enfeksiyon daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve hatta kısırlığa neden olabilir. Bu nedenle, herhangi bir semptom fark edildiğinde, hemen doktorunuza danışmanız önemlidir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
Kronik inflamasyon, aşırı kalori tüketimi, yüksek kan şekeri seviyeleri ve oksidatif stresin neden olduğu hücresel stres ve işlev bozukluğu ile tetiklenebilir. Aslında, strese bağlı iltihaplanma, bir kez tetiklendiğinde, yıllarca hatta on yıllarca fark edilmeden vücuda ciddi zararlar verebilir.
Bunun anlamı: Smear testinde hücrelerde HPV enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen değişiklikler görülmüştür. HPV enfeksiyonu oldukça sık görülen bir enfeksiyon olup rahim ağzında herhangi bir belirti vermez ve pek çok kişide bir- iki yıl içinde bu enfeksiyon kendiliğinden temizlenir.
İltihaplanma olarak bilinen inflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir.
Vücutta iltihaplanma sürecini azaltmak için kilo vermek çok önemlidir. Vitaminli mineralli diyetler uygulamak ve sebze, meyve gibi lifli gıdalar tüketmek gerekir. Doymuş yağ ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak vücut inflamasyonu baskılanır.
Akut inflamasyonun beş belirtisi veya semptomu vardır: kızarıklık, ateş, şişme, ağrı ve vücudun etkilenen bölgesini hareket ettirmede zorluk çekme.
Enfeksiyona neden olan bakterilerin yok edilmesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinin yanıt vermediği bazı durumlarda yakma, dondurma ve lazer tedavisi de uygulanabilmektedir.Tedavi sürdüğü müddetçe cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir.
Her HPV enfeksiyonu kansere neden olmaz. Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV'nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir.
İnflamasyon Kaç Günde Geçer? Bu durum kısa ya da uzun zamanlı olabilir. Akut inflamasyon saatler ya da günler sonra geçebilmektedir. Kronik inflamasyon ise, ilk tetikleyen durumun ardından bile haftalar ya da senelerce devam edebilir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Smear testi sonucu negatif ise herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak pozitif çıkması durumunda enfeksiyon hücre bozukluğu gibi sorun araştırılmalıdır. HPV pozitif smear negatif sonucu da HPV'nin pozitif olması kanser olduğunuzu ifade etmez. Ancak her koşulda HPV ile ilişkili hastalıklar araştırılmalıdır.
Berries adı verilen, çilek, yaban mersini, ahududu, böğürtlen gibi meyveler bir çok vitamin, mineral, antioksidan ve lif içerirler. Bu grup meyvede bulunan antosiyaninler adı verilen antioksidanlar hastalık riskini azaltabilecek anti-inflamatuar etki gösterirler.
Zencefil, zerdeçal, fesleğen, zahter, muskat, biberiye, soğan ve sarmısak gibi besinler çok sayıda antienflamatuar bileşen içerir. Esansiyel yağlar, flavonoidler, tanenler, vitaminler vücudun kendini korumasına, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olurlar ve yemeklere lezzet katarlar.
İnflamasyon ve bununla ilgili hastalıklara obezitenin etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bundan dolayı inflamasyonun azaltılması kilo kaybına neden olmaktadır. Anti inflamatuar diyet kilo verme programı olarak hazırlanmamış olsa da kilo kaybı sık sık meydana gelir.
Vajinal enfeksiyon ilerlerse ne olur? Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılması makata ve kalçalara kadar ilerleyebilir. Tedavinin daha geç başlaması durumunda ise kronik ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon durumu ortaya çıkabilir.
Virüs genellikle cinsel yolla bulaştıktan 10 gün sonra genital bölgede beliren ağrılı ülserlere dönüşür. Genel vücut düşkünlüğüne ait ateş, halsizlik gibi belirtiler de eşlik edebilirler.
Vajinal enfeksiyonlar hastada yoğun akıntı, kaşıntı, kötü koku, ağrılı cinsel ilişki ve idrar yaparken yanma gibi şikâyetlerle kendini belli eder. Tedavinin ise enfeksiyonu ortaya çıkaran etkene bağlı olarak planlanması gerekir. Enfeksiyonun tipini ortaya çıkan şikayetlere bakarak anlamak mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri