Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
Böbrek kisti olan ne yapmalı sorusuna cevaben kırkkilit çayını tüketmeyi deneyebilirsiniz. Böbrek kistlerinin tedavisi için 30 gün boyunca, günde 1 kez, kırkkilit otu çayı tüketilmesi öneriliyor. Bu çayı hazırlamak için taze ya da kurutulmuş kırkkilit otu kullanabilirsiniz.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Bu yumurtalık kistleri birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolmaktadır ve adet düzensizlikleri dışında herhangi bir probleme neden olmamaktadır. Kadınlarda her ay düzenli olarak 1 tane yumurta büyümektedir ve belirli bir boyuta ulaştığında çatlamaktadır.
Rahmin iki yanında bulunan yumurtalıklarda yumurta gelişimi olur; progesteron ve östrojen hormonları üretilir. Genetik problemler, hormonal dengesizlik, yağ bezlerinin fonksiyon bozukluğu ve gelişim bozuklukları nedeni ile yumurtalıklarda kist oluşumu görülebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Genelde tek yumurtalıkta oluştuğu gibi nadiren iki yumurtalıkta da görülebilir. Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır. Çoğu kendiliklerinden yok olurlar ya da iki veya üç regl döngüsünden sonra küçülürler.
İlginizi Çekebilir: Yumurtalık Kisti Patlaması Neden Olur? Bu kist patladığı takdirde kist içeriği kistin bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi problemlere sebep olabilir.
Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması ise kistin boyutlarına ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir. Yumurtalık kistleri için uygulanan cerrahi girişimlerde her zaman kistektomi uygulanmaz. Bunun dışında çeşitli durumlarda kistle beraber, yumurtalık ve bazen rahim dahi alınabilir.
Genelde 4 cm'nin altındaki kistlerde hastanın durumu iyi ise, karın içerisinde kan yok ise takip yapılabilir. Vücut kanı çekecek ve kist kaybolacaktır. Hastanın hayati durumu kötüleşiyor ise, kist 6 cm'nin üstünde ise, hastanın şikâyetlerinde düzelme yerine kötüleşme oluyor ise laparoskopi ile tedavi planlanabilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir. Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir.
Vücudumuzdaki kistler görüntüleme bulgularına göre “basit kist” ve “komplike kist” olarak ikiye ayrılır. Basit kistin, ince ve düzgün bir duvarı vardır ve içerisinde sadece sıvı bulunur. Komplike kistte ise, duvar kalın ve düzensiz olabilir ve kistin içinde sıvı yanında katı “solid” kısımlar da vardır.
Doktorunuz fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları reçete edebilir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar yumurtlamayı durdururlar. Bu yumurta keselerinin gelişmesini önler ve dolayısıyla yeni kistlerin oluşmasını durdurur.
Memedeki kistler yok olur mu? Genellikle menapoz sonrası küçülür veya kaybolabilirler. Kistlerin seyrinde başta psikolojik stres faktörler olmak üzere bazı olumsuz beslenme tarzlarının (fazla kahve, çikolata tüketimi gibi) rolü de vardır.
Çoğu durumda, küçük ve basit kistler genellikle hamileliği engellemez veya ciddi bir sorun oluşturmaz. Bu tür kistler genellikle kendiliğinden düzelirler. Bununla birlikte, büyük kistler veya bazı türlerde (endometrioma gibi) hamileliği etkileyebilecek faktörler olur.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar. Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir.
Yumurtalık kisti patlaması hastada karnına bıçak saplanmış gibi ani ve şiddetli bir ağrı yapar. Bu ağrının 12-24 saat içinde azalarak kesilmesi beklenir. Kist içeriği ne kadar yoğunsa ağrı o kadar şiddetli olur.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Yumurtalık kisti kaç cm olunca alınır? İltihap oluşan kistlerde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Hastada fazlaca ağrıya neden olan ve yapılan testlerde kötü huylu olma ihtimali ve şüphesi bulunan, 8-10 santimetreyi geçen veya giderek büyüyen kistlerin ameliyat ile mutlaka alınması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri