Tüp bebek tedavisinden 1 ay önce özel bir tıbbi alet ile rahim ağzında rahim içine girilir ve çizikler atılır. Bu sayede yeni rahim iç zar dokusu gelişimi sağlanarak, embriyonun tutunma şansı artırılmaya çalışılır. -Tüp bebek tedavisi esnasında kullanılan ilaçlara yetersiz yanıt veren hastalara uygulanmaktadır.
Embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırmak için uygulanan işlem endometrial biyopsi olarak da bilinir. Rahim çizilmesinde amaç hasarlı rahim dokusunu onarmaktır. Bu şekilde transfer edilecek olan embriyonun yeni dokulara tutunma şansı yüksektir.
Yaklaşık 1 dakikada çizik atma işlemi sonlanmaktadır ve işlem sonrası çok hafif bir kanama, lekelenme olmaktadır.
İşte endometriumun bu etkisini arttırmak için rahim çizilmesi yöntemi şimdiye kadar tüm dünyada sık olarak kullanılan bir yöntem olmuştur. Bu işlem, genellikle tüp bebek tedavisi planlanan aydan hemen önce luteal fazda, siklusun 18-22. günlerinde uygulanır.
Doğum sonrası rahim içinden tam ayrılmamış plasentanın temizlenmesi gibi nedenlerle uygulanmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Açılan kesiklerden vücuda laparoskop adı verilen, ucunda kamera bulunan ince bir boru yerleştirilir. Ardından rahim dikkatli bir işlemle alınmaktadır. İşlem sırasında genel anestezi uygulanmaktadır ve ameliyat yaklaşık 1-2 saat aralığında tamamlanmaktadır.
Genital bölge ılık su ile yıkanmalı yumuşak alerjik olmayacak basit bir sabun kullanılabilir.
Histeroskopi riskli bir işlem midir? Histereskopi riski oldukça düşük bir işlemdir.
Diagnostik (Tanısal) Histeroskopi
Tanısal olarak rahim içinin değerlendirilmesi için yapılır. En büyük avantajı uygun cihazların varlığında genel anestezi olmadan ve yatış gerekmeden yapılabilmesidir. Rahim içindeki polip, myom, yapışıklık, perde gibi yapıların değerlendirilmesinde kullanılır.
Başarılı embriyo tutunması ve pozitif gebelik sonucu için iyi kalite embriyo dışında, embriyo ile senkronize gelişmiş alıcı bir endometrium gereklidir. Gebelik için embriyo transferi öncesinde minimum endometrium kalınlığının 7-7,5 mm olmasını ve daha da önemlisi patterninin 3 çizgi şeklinde görülmesini beklemekteyiz.
Histeroskopi işlemi sonrasında kanama görülür, ancak bu sadece 2-3 gün sürer. Kanamanın miktarı ya da kaç gün sürdüğü, işlemin ne için yapıldığına bağlıdır. Rahim içindeki miyomun alınması gibi bir durumda kanama daha uzun sürebilir.
Histeroskopi, ideal olarak adet kanamasının bitiminden hemen sonra yapılır (28 günde bir adet gören bir bayanın, adetinin ilk gününe göre, 10.-14. gün aralığında). Bu dönemde rahim iç tabakası incedir ve rahim içi daha net olarak görülebilir.
Histeroskopi ile yapılan cerrahi girişimi takip eden 30 gün içinde kişi gebe kalabilir.
Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır? Tüp bebek öncesi histeroskopi yaptıran kadınlarda eğer miyomlar çıkartılmışsa embriyo transferi için 3 ay beklemek gerekmektedir. Histeroskopi ile rahim perdesi düzeltilen kadınlarda embriyo transferi için 2 ay beklemek yeterlidir.
Operatif histeroskopi sonrası hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bunun yanı sıra adet ağrılarına benzer, 1-2 gün devam eden ağrı da hissedilebilir. Hastaların bu durumda ağrı kesici almalarında sakınca yoktur. Hastanın mevcut durumuna göre hormonal tedavi süreci başlatılabilir.
Embriyonun tutunduğu, rahim iç duvarını kaplayan, özel bir dokudur. Yapılan çalışmaların çoğunluğu, endometrium kalınlığı ile gebelik oluşması arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Genellikle 8 mm ve üstündeki kalınlık yeterli kabul edilirken, 6 mm'nin altında olduğunda, başarılı sonuç almak zorlaşır.
Anestezi: İşlem genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve bu sayede hastanın sadece ilgili bölgesi uyuşturulur. Böylece hastanın ağrı veya rahatsızlık hissetmesinin engellenmesine yardımcı olunur.
Rahim genişliğinin teyit edilmesi için sıvı verilme işlemi de gerekmektedir. Histeroskopi ameliyatı, zor bir operasyon değildir. Ameliyat gerçekleştikten sonra bir iki saat içerisinde hasta evine gidebilir. Bazı durumlarda ise hekimler bir gün hastanede yatış isteyebilmektedir.
Ve tanısal ile ofis histeroskopi uygulananlar bir gün sonra günlük normal hayatına devam edebilirler. Bazı ciddi opertatif işlem uygulananlar ise 3-4 gün sonra normal hayatına yada işlerine dönebilmektedirler.
Şayet tüp bebek tedavilerinde 2 başarısız deneme geçirilmiş ise histereskopi yapılması oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisinden önce uygulanan tedavi amaçlı histereskopi yöntemleri, kısırlık teşhisi sonrasında yapılabilir. Bu sayede rahim içinde bulunan polipler çıkarılabilir ve yapışıklıklar tedavi edilebilir.
Histeroskopi ameliyatı sonrası; rahim ağzı yaralanmaları, rahim içinde enfeksiyon oluşumu, kanama gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca anesteziye bağlı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilmekte, çok nadir karşılaşılsa da karın içinde sıvı birikimi meydana gelebilmektedir.
Histeroskopi Ameliyatı
İşlem yapılacağı gün hastanın aç ve susuz olması istenmektedir. İşlem sırasında rahim ağzının kolay açılabilmesi için, işlemden 2-3 saat önce vajinaya ilaç konulması veya bir gece önceden ilaç içmesi gerekebilmektedir. Bu gerekli görülen hastalara, doktor tarafından bildirilen bir durumdur.
Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Vajina kendi mukus salgısı ile kendi kendini doğal olarak temizleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle ilişki sonrası, tuvaletten sonra ya da yıkanırken vajina içini yıkamamaya özen gösterin. Dış bölgeleri temizlemek için ılık su ve parfümsüz beyaz sabun kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri