Sûre, adını ilk âyeti oluşturan ve Allah'ın sıfatlarından biri olan “er-Rahmân” kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca, Allah'ın nimetleri, birliğini ve kudretini gösteren kâinat delilleri ve günahkârların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet konu edilmektedir.
Bu rivayete göre, cinlerin Resulullah'ı (asm) Kur'an okurken dinlemeleri olayı, nübüvvetin onuncu yılında, onun Taif'ten dönerken yolda dinlendiği bir esnada vuku bulmuştur. Bu rivayetten, cinlerin okunurken dinledikleri sûrenin Rahmân sûresi olduğu anlaşılmaktadır.
Rahman suresi insanlar tarafından 70 defa okunursa, o zaman o kimseler refah ve huzura kavuşur. Peygamber Efendimiz (sav) dediğine göre, her kim Rahman, Hadid ve Vakıa Surelerini düzenli bir şekilde okursa o kişi cennette Firdevs cenneti sakini olarak anılacaktır.
Allah'ın (CC) vermiş olduğu nimetlere şükretmek için bu surenin düzenli olarak okunması gerekmektedir. Rahman Suresi ev içerisinde okunduğu zaman evin bolluk ve bereketini artıracaktır. Bunun yanında evde hasta varsa o kişi sağlığına kavuşur.
Mekke'de indirildiğine inanılan Rahman suresi dini kaynaklarda Kur'an'ın edebi değeri açısından en üst seviye olarak örnek gösterilen bir suredir. Ayetleri kısa cümlelerden oluşmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Bu âyetlerde, Allah'ın rahmeti Kur'ân ile ifade edilmiştir. Bundan, Kur'ân'ın insanlık için başlı başına bir rahmet olduğunu anlıyoruz. Kur'an'ın öğretilmesinin insanın yaratılışından önce gelmesi ise, Kur'an'a göre, insanın yaratılışının gayesinin, imtihan olduğuna işarettir. Bu nedenle, gaye ve hedef önce gelmiştir.
Otuz bir defa tekrarlanan bu âyet, sûrede zikredilen her iki nimet arasında yer almıştır. Bununla, zikredilen nimetlerin kıymetine dikkat çekilmiş, Allah'ın lütuflarının sonsuzluğuna işaret edilmiş ve bu nimetleri inkâr etmenin çok çirkin olduğu nazara verilmiştir.
21 günde evlilik duası yapmak için kişilerin tam 21 gün boyunca düzenli olarak evlilik duası olan Taha suresini okumaları gerekmektedir. 21 günde evlilik duasında 3 kere Rahman surelerini okumak ve 11 kere salavat getirmek gerekir.
İbni Mes'ûd hazretleri Besmele-i şerîfe çekip, "Errahmânu allemel Kur'âne..." diyerek Rahmân sûresini okumaya başladı. Müşrikler hep birlikte üzerine yürüdüler.
Rahmân Suresi 33. Ayetinin Tefsiri:
Göklerin ve yerin yani tüm kâinatın sınırlarından çıkıp gitmeğe gücünüz yeterse çıkın gidin. Mümkünse kendinizi Allah'ın hesabından kurtarın!” buyurmaktadır. Fakat kaçıp kurtulmaları mümkün değildir.
Er-Rahman, "merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak" anlamlarına gelen rahmet kökünden türemiş bir kelime olup "şefkat ve merhamet eden" anlamlarına gelmektedir. Kelime Allah'a(c.c.) nispet edildiğinde "sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan" anlamı içermektedir.
Raḥmān; Allah'ın bir sıfatı, İbranice ve Aramice "merhamet eden", fiil olarak sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama, rahmet anlamlarına gelir. Aynı fiil kökü Arapçada da mevcut olduğu halde, sıfat biçimi Aramcadan alıntıya işaret eder.
Ramazan ayında okunması da faziletleri arttırmaktadır. Rahman Suresi tüm Kuran ayetlerinde olduğu gibi sırları olan, faziletleri olan bir suredir. Kuran-ı Kerim Allah'ın kelamı olduğu için mutlaka tüm ayetler bunun bilincinde okunmalı, tefekkür edilmeli ve doğru şekilde okunmalıdır.
Er-Rahman, hikmetin gerektirdiği tarzda a'yânın kabiliyetlerine göre varlığı ve kemali her şeye yayan demektir. Er-Rahim ise, kendisine vacib kıldığı şekilde, özel manevi kemali kullarından itaat ve ibadet edenlere verendir.
Bu isim, sûre-i şerif'in muhtevâsı ile de alâkalıdır. Zira sûre-i şerif'in içerisinde, baştan sona kadar Allah-u Teâlâ'nın engin rahmeti ve rahmet-i ilâhî'nin görüntüleri anılmıştır. Bu sûre-i şerif'e ayrıca "Kur'an'ın gelini" mânâsına gelen "Arûsü'l-Kur'an" ismi de verilmiştir.
37: Gök yarılıp kızarmış yağ gibi kıpkırmızı bir güle dönüştüğünde son derece korkunç bir hal alacak ve müthiş işler olacak! 38: Öyleyse, ey insanlar ve cinler, Rabbinizin hangi nimet ve kudretini yalanlayabilirsiniz? 39: Artık o gün ne insanlara ne de cinlere günahları sorulur.
Kâbe'de Kur'an okuyan ilk sahabe olan Abdullah ibn.
Rasûlullah'ın) amcasının oğlu fakih, müfessir ve bahr, sultan'ul-müfessirîn, şah'ul-müfessirîn, Kur'an'ın tercümanı (tercüman'ul-Kur'an) gibi birçok sıfatlara mülaki ve muttasıf olan Ashab-ı Kiram'ın anasından Abdullah b. Abbas (r.a) hakkındaki, onun faziletini ve mümtaz yerini anlatan hadis-i şeriflerdir.
İlk müslüman olan altıncı kişi olan Abdullah bin Mesud, Kabe'de ilk defa açıktan Kur'an okuyan kişidir ki bu sebeple Kureyş ileri gelenleri tarafından çok eziyet görmüştür. Daha sonraları peygamber onu himayesine almış, ömrü boyunca da peygamberin yanından ayrılmamıştır.
Evlenmek isteyen müminlerin çekebileceği bu etkili zikirler arasında Yüce Rabbimizin 99 adet isminden biri olan Ya Fettah, Ya Habir ve Ya Vedud isimleri günlük olarak mümkün mertebede 5 vakit farz namazlarından sonra zikredilmelidir. *Evlenemeyen kişiler Furkan suresi 74. ayeti okumalıdırlar.
Rabbi inni lime enzelte ileyyi min hayrin fakiru. (Rabbim bana indireceğin her hayra muhtacım.) Bu dua ise Cuma günleri, Cuma vaktinden önce abdest alınmasının ardından iki rekat tövbe namazı kılarak okunmalı. Bu duayı kısmetini açmak ve evlenmek isteyen kişiler okuyarak büyük bir etki görebilir.
Muhammet (SAV) yeni evlenen kişilere Bareka'llahü duasını okurdu. Bu dua yeni evlenen çiftlere okunacak en güzel dualardan bir tanesidir. Hayırlı ve mutlu bir evlilik için Allah'ın (c.c) güzel esmalarından 3 tanesi ve Haşr suresinde bulunan son 3 ayetin okunması gerekir. Besmele çekilerek evlenme duası okunmalıdır.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Rahmân Sûresi Konusu
Cenâb-ı Hakk'ın insan ve cinlere bahşettiği büyük nimetleri sayılır. Her nimet hatırlatıldıkça “Öyleyse, ey insanlar ve cinler, Rabbinizin hangi nimet ve kudretini yalanlayabilirsiniz?” (Rahmân 55/13) ikazı tekrar edilir.
Şimdi Rabbinizin hangi ni'metlerini yalanlıyorsunuz? Rabbinizin hangi ni'metlerini tekzîb idersiniz? (Ey insanlar ve cinler) Bu durumda Rabbinizin hangi nimeti karşısında yalan söyleyebilirsiniz? Öyleyse Rabbinizin hangi nimetini yalanlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri