Sigortalılık şartı olarak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 1800 gün prim ödenmiş olması aranmaktadır.
Malulen emeklilik için en az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması ...
Sigortalı, emeklilik yaşını doldurduğunda malulen emeklilik aylığı iptal edilir ve sigortalı diğer emeklilik türlerine başvurabilir. Malulen emekli olan kişilerin diğer sosyal haklardan yararlanması durumunda da malulen emeklilik aylığı kesilebilir.
Malulen emeli olma şartları neler? En az on yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekiyor.
SGK Sağlık Kurulunca, kişinin çalışma gücü kaybı %60'ın altına tespit edilip “çalışabilir” ibareli karar verilmesi halinde; kişinin malullük maaşı kesilir. Kişi, atama ile ilgili işlemlerine devam eder.
İlgili 27 soru bulundu
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir.
Normal emeklilik ile malulen emeklilik aylık bağlanması sisteminde hiçbir fark bulunmamaktadır.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Ancak bildirdiği üzere eksik primler malulen emekli olmadan önce de toplu olarak ödenebilmektedir. Bu sebeple de bu şart sonradan tamamlanabilmektedir.
Maluliyette kişinin yaşına ya da hangi yaşa tabi olduğuna bakılmamaktadır. Maluliyet için geçerli olan iki şart bulunmaktadır. Birincisi; ilk işe başlangıç tarihi ile maluliyet sevki alınacak tarihte 10 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanmış olması. İkincisi ise; 1800 gün (5 yıl eder) prim ödenmiş olmasıdır.
Sağlık raporunda oranın %40 ila %49 arasında olması halinde sigortalının 18 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 4100 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Eğer engel oranı %50 ila %59 arasında ise aranan sigortalılık süresi 16 yıl, prim gün sayısı ise 3700 olacaktır.
Evet, malulen emekliliğinizi iptal ettirip çalışmaya devam edebilir ve sonra dilediğiniz zaman dilediğiniz statüde emekli olmak için kuruma başvuru yapabilirsiniz. Bunun önünde hiç bir engel yok.
veya hangi durumlarda malülen emekli olanların raporlarını yenilemeleri isteniyor? emeklilik için verilen raporda süreli veya süresiz ibaresine göre yenilenir veya yenilenmez ... Teorik olarak SGK istediği zaman kontrol muayenesine çağırabilir...
Heyet raporu işe elverişli onayı vermezse işyeri sizi malulen emekli edebilir. Malulen emeklilikte alacağınız maaş daha düşük olur. Normal şartlarda emekli olanız durumunda alacağınız tazminat ile malulen emekli olacağınızda alacağınız tazminat farklı olur, daha düşüt tazminat alırsınız.
Malulen emekli olabilmek için yaş şartı bulunmamaktadır. %40 üzeri rapora sahip olan kişilerin, emekli olma yaşı malulen olacak kişiler için geçerli değildir. Malulen emekli olabilmek için sigortalı kişinin çalışma gücünde en az yüzde 60 olacak şekilde kayıp olması gerekmektedir.
Eş vefat ettiği durumda malulen emeklilik maaşı alınması devam edebilir. Bunun için SGK tarafından belirlenen özel şart ve prosedürlere uygun hareket edilmelidir. Aşağıda yer alan detaylar maaşın eşe kalmasında önemlidir: Malulen emekli olan kişinin eşi, prim ödeme gün sayısını sağlıyor olmalıdır.
Malulen emekli kişiler, vergi indirimi ve muafiyeti gibi haklardan faydalanabiliyor. Buna ek olarak malulen emekli olan kişinin engelli ve malul haklarından yararlanabilmesi için sigortalı bir şekilde çalışırken sakatlanması gerekir.
Malulen emekli olan biri iş yeri açabilir mi? Malulen emekli olanların yeniden çalışması, aynı zamanda kendi iş yerlerini açmaları durumunda da mümkün olmaktadır. Engelli emeklilik durumunda, kişi emeklilik sonrası sigortalı bir işyerine girmesi durumunda SGDP “Sosyal Güvenlik Primi” ödenmesi halinde çalışabilir.
Malulen emeklilik başvuru sorgulama da tıpkı başvuru yapılırken olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen müracaatta bulunarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir.
%40'ın altında rapora sahip bireyler, engelli emeklilikten faydalanamaz. Engel derecesi hem erken emeklilik şartlarını hem de prim indirimini belirler. Yüzde 46 engelli emeklilik şartları, bireyin en az 18 yıl çalışması ve 4680 gün prim ödemesini kapsar.
5754 sayılı Kanun`un 14. maddesi ile değişiklik yapılmadan önce, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olanlar bakımından, 5 yıldan beri sigortalı olmak ve 900 gün prim ödenmiş olması malûlen emeklilik için yeterliyken getirilen düzenleme ile 1800 prim günü ödenmiş olması şartı aranmaktadır.
Yaklaşık 5 yıl gibi bir çalışma süresi 1800 güne denk geliyor. Malulen emeklilikte, çalışma kaybına neden olan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlaması gerekiyor.
Bu nedenle ödenen aylıklara da malullük aylığı adı verilmektedir. Adi malul, vazife malulu ve harp malulu olmak üzere 3 çeşittir.
Ölüm aylığı alan ya da malulen emekli olan kişilerde dahil olmak üzere tüm emekliler için emekli maaşı promosyonu hizmeti verilir.
Güncel maaş bilgileri şu şekildedir; 3600 gün malulen emeklilik maaşı 7.500 TL'den düşük olamaz. Güncel olarak bazı durumlarda 8.000 TL'leri bulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri