Rahman Suresini okuyup dileğini Allah'tan kim isterse o kişinin yaşamında istediği şeyler gerçekleşir. Ahirette ve Dünya'da Allah (cc) Rahman Suresini okuyandan razı olacaktır denir. Rahman Suresini okuyan kişi eğer hasta ise hastalığından kurtulacaktır.
Allah'ın nimetlerine ve azametine tekrar tekrar vurgu yapılan Rahman Suresinin okunması Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından da 'Kim Rahman Suresini okursa, Allah'ın verdiği nimete şükretmiş olur' Hadis-i Şerifi ile desteklenmektedir.
Rahman suresi okunmadan önce iki rekat hacet namazı kılınmalıdır. Namazın ardından tövbe edilir ve salavat getirilir. Dilek neyse dile getirilir ve Rahman suresi 3 kez okunur. Sure okunduktan sonra tekrar salavat getirilir ve Allah'a şükredilir.
Sûreye Cenâb-ı Allah'ın rahmetinin enginliğini, kulluk görevini yapsın yapmasın bütün kullarına nimet vermesini ifade eden Rahmân ismiyle ve O'nun Kur'an'ı öğretmesiyle başlanmakta, böylece dinin irade sahibi varlıklar için nimetlerin en büyüğü olduğuna, din konusunda insanlığa bahşettikleri arasında da Kur'an'ın ...
Rahmân sûresinde ikil (tesniye) bir anlatış biçimi hâkimdir. Bunun sûrede otuz bir defa tekrar edilen, “Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” meâlindeki hitabın insanlara ve cinlere yönelik olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu isim, sûre-i şerif'in muhtevâsı ile de alâkalıdır. Zira sûre-i şerif'in içerisinde, baştan sona kadar Allah-u Teâlâ'nın engin rahmeti ve rahmet-i ilâhî'nin görüntüleri anılmıştır. Bu sûre-i şerif'e ayrıca "Kur'an'ın gelini" mânâsına gelen "Arûsü'l-Kur'an" ismi de verilmiştir.
Rahman suresinde Allah'ın verdiği nimetleri yalanlayan ve mal, mülk, rızık konularda şükretmeyerek dünya nimetlerinde gözü olan ve Allah'ı unutan kişilerin cehenneme atılacağından bahsedilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) Haşr suresini okuyan kişinin günahlarının affedileceğini buyurmuştur. Hastalıklardan ve musibetlerden korunacağı rivayet edilir. Haşr Suresini okumayı alışkanlık haline getirenler, dünya ve ahiret hayatında başarıya ulaşır.
Rahman suresi eğer önceden ezberlenmiş ise abdestsiz halde de okunabilir. Fakat Kuran'ı kerime eline alıp okunması için abdest gereklidir. Kutsal kitabımızı eline almadan, yüzüne bakmadan ezber halinden okunması mümkündür.
''RAHMAN SÜRESİ'' 13.AYET: ''FEBİ EYYİ ALÂ RABBİKUMA TUKEZZİBAN'' ''ŞİMDİ RABBİNİZİN HANGİ NİMETLERİNİ YALANLIYORSUNUZ..?'' | By Bir Sevdadır Bingöl | Facebook.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Bu rivayete göre, cinlerin Resulullah'ı (asm) Kur'an okurken dinlemeleri olayı, nübüvvetin onuncu yılında, onun Taif'ten dönerken yolda dinlendiği bir esnada vuku bulmuştur. Bu rivayetten, cinlerin okunurken dinledikleri sûrenin Rahmân sûresi olduğu anlaşılmaktadır.
Günde bir defa okuyan, tüm kötülüklerden korunur. Kimin ne muradı varsa her gün 7 defa okursa, muradı gerçekleşir. Sıkıntıdan kurtulmak isteyen Cuma gecesi nafile namazı kılıp fetih suresi okunabilir. Savaştan galip çıkmak için sabah namazından sonra Fetih suresi okunabilir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgiler kapsamında abdestsiz şekilde ezberden Kur'an-ı Kerim içerisindeki surelerin ve ayetlerinin okunmasında herhangi bir mahzur bulunmamaktadır. Bunun dışında Kur'an-ı Kerime el ile veya dokunarak abdestsiz okunamamaktadır.
Haşr Suresi'nin son 4 ayeti halk dilinde “lev enzelna” olarak geçen bir duadır. Lev Enzelna hadislerde okunması gerektiği bildirilen bir duadır. Bu dua 3 kere okunduğu zaman; kişiye büyük müjdeler getireceği, maddi manevi dertlerine deva bulacağı ve hastalıklarının iyileşeceği söylenir.
Kur'an-ı Kerimin 59. sırada yer alan sûresi olan Haşr Sûresi'nin son 5 ayeti halk arasında “lâ yestevî” olarak da bilinir. Bu ayetleri sabah ve akşam namazlarının tesbihatlarından sonra aşir olarak okunması hem sünnettir hem de faziletlidir bu nedenle de İslam alimleri tarafından tavsiye edilir.
Mülk Suresi, kainatın tek sahibi ve yaratıcısı Allah olduğunun anlatıldığı Kuran-ı Kerim'in en kıymetli surelerinden biridir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), her akşam Mülk (Tebareke) Suresini okuyan kişinin hem kabir azabı yaşamayacağı hem de geçmiş günahlarının affedileceğini hadisleriyle aktarmaktadır.
1.Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. 2, 3.Ta ki Allah, senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlasın, sana olan nimetini tamamlasın, seni doğru yola iletsin ve Allah sana, şanlı bir zaferle yardım etsin. 4.O, inananların imanlarını kat kat artırmaları için kalplerine huzur ve güven indirendir.
Rahman Suresi toplam 4 sayfa olup 78 ayettir. Mekke döneminde inmiştir.
Rahman Suresi (Arapça: سورة الرحمن), Kur'an'ın 55. suresidir. Sure, 78 ayetten oluşur. Sure ismini ilk ayetinde geçen ve aynı zamanda Allah'ın 99 ismi'nden biri olan R-H-M kökündenen türeyen er-Rahman kelimesinden alır.
Bu kapsamda Rahman suresinde otuz bir defa tekrar edilen “فباي الاء ربكما تكذبان” ayetinin geçtiği ayet örüntüsünü ele alıp daha sonra tekrar eden ayet bağlamı içerisinde değerlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri