Rahmân ve rahîmin ilâhî isimler olarak anlam farkları üzerinde durulmuştur. Yaygın kanaate göre rahmân dünya hayatında herkesi, rahîm ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder.
Rahmân ismi, "insan-hayvan, mü'min-kâfir farkı gözetmeksizin her canlının her türlü rızkını veren ve onları koruyup gözeten” mânâsına gelir. Rahîm ise, “iradesini doğru kullanan kullarına iman, ibadet, hidayet saadetini kazandıran ve onlara ebedî cennetler hazırlayan” demektir.
Bismillahirrahmanirrahim, Rahim ve Rahman olan Allah'ın adıyla demektir. Sadece dualardan önce değil, evden çıkmadan ve bir işe başlamadan önce de besmele çekilir. Er- Rahim Ne Demek ve Nedir? Er Rahim, kullarına karşı bağışlayıcı olan ve merhamet eden demektir.
Anlamı Bağışlayıcı, sevdiklerine ve müminlere merhamet eden,onlara nimet veren, onları koruyan, onlara acıyan demektir.
- Kederli olan bir kimse “Ya Rahman” teşbihine devam ettiği takdirde Allah'ın da izniyle bu dert ve sıkıntılarından kurtulmaktadır. - Sıkıntıda olanlar “Er-Rahim” ismi şerifini okuduğunda çeşitli lütuf ve ikramlara mazhar olmaktadır. - Namazdan sonra “Ya Rahim” teşbihi yapılırsa, kişi maddi ve manevi rızıklar kazanır.
İlgili 26 soru bulundu
Bismillahirrahmanirrahim “ Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla” anlamına gelir. Rahman esirgeyen anlamına gelen Allah'ın isimlerinden biridir. Rahim ise bağışlayan anlamına gelen Allah'ın isimlerinden biridir. Besmelenin birçok fazileti bulunuyor.
Rahîm'in çoğulu "ruhamâ"dır. Merhamet, iyilik ve nimet anlamına da gelir. Aynı kökten "rahman" sözcüğü de merhameti bol olan demektir. "Rahîm" ve "Rahman" isimleri Cenab-ı Hakk'ın esmâ-i husnâsındandır.
Raḥmān; Allah'ın bir sıfatı, İbranice ve Aramice "merhamet eden", fiil olarak sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama, rahmet anlamlarına gelir.
Rahmani: Rahmân olan Allâh'a âid, mensûb, ilgili, Allâh'tan gelen hayırlı şeyler gibi anlamlara gelmektedir.
Aslı “RHM / Rahm”dır. Allah'ın adı ise, hâ harfinin uzatılmasıyla; “Rahîm”dir. Bununla beraber, her iki kelimenin kök harfleri aynıdır (RHM). İnsanın yaratıldığı merkez olan rahm/rahim ile Allah'ın Rahman ve Rahîm isimlerinin kök harflerinin aynı olmasının hikmetlerinden biri, merhamet kavramında yoğunlaşır.
Her iki mübarek isim de Allah'ın sonsuz bir merhamet sahibi olduğunu ifade ederler. Rahmet ve merhamet; kısaca, 'hayrı irade etmek ve sonsuz ihsan ve ikramda bulunmak' mânâsına gelir.
“Merhamet eden, nimet veren” demek olan “rahîm” adı ile kadın cinsel organı arasındaki “ünsiyet”, özellikle tasavvufî literatürde oldukça güçlü biçimde gündeme getirilir.
Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi.
Besmelede ve Kur'ân-ı Kerîm'in ilk suresi Fâtiha'da kendisini Rahmân ve Rahîm olarak tanıtan Allah, kullarına nimet veren, acıyan ve onları bağışlayandır. Allah'ın mahlûkata Rahmân ismiyle tecelli edip rahmet etmesi, kul için her türlü ihtiyacı gidermeyi irade etmesi manasınadır.
Cevap: Rahman: İyilere de, kötülere de rahmet eden. Yani yarattıklarının hepsine merhamet eden manasınadır. Rahim: ahirette yalnız mü'minlere merhamet eden anlamına gelir.
Allah'a has isimler ise aynı lafızla çocuklara verilmemelidir. Şâyet çocuklara bu isimler verilecekse başına “kul” anlamına gelen “abd” kelimesi eklenerek “Abdullah” (Allah'ın kulu), “Abdurrahmân” (Rahmân'ın kulu), “Abdurrezzâk” (Rezzâk'ın kulu), “Abdülhâlık” (Hâlık'ın kulu) şeklinde verilmelidir.
Rahmân ve rahîmin ilâhî isimler olarak anlam farkları üzerinde durulmuştur. Yaygın kanaate göre rahmân dünya hayatında herkesi, rahîm ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder.
Günde zikir sayısı :
258 Kere Maddi ve Manevi Rızıklar için okunur. Rızkı ve bereketi artar. 5 vakit namazlarının sonunda Ya Rahim ismini 269 defa okuyanın ahlakı düzelir. Günde 100 defa okuyanın kalbi yumuşar, Allah'ın rahmetini kazanır.
Aslında pişmanlık vermesi, tövbe edecek günaha sebep olması, ihlâslı amele mecbur kılması, insanın Allah katında derece almasına sebep olması, imtihanın temel zembereğini oluşturması, insanın kemalatına yol açması gibi hususları dikkate alacak olursak dolaylı olarak nefis de Rahmanîdir denebilir.
Rahman rahmetin ve merhametin bizatihi kendisi ve kaynağı anlamına gelir. Bu sebeple bu isim yalnızca Allah için kullanılır. Rahman kelimesi ayrıca "Tüm yaratılmışlara rızıkları ve her türlü iyilikleri ihsan eden, Tüm yaratılmışlar hakkında hayır ve rahmette bulunan" anlamına gelir.
Şayet çocuklara Allah'ı hatırlatacak isimler verilecekse başına “kul” anlamına gelen “abd” kelimesi eklenerek “Abdullah” (Allah'ın kulu), “Abdurrahman”(Rahman'ın kulu), “Abdurrahim”(Rahim'in kulu), “Abdülkâdir”(Kâdir'in kulu) gibi isimler verilmelidir.
Rahim ya da tıp dilinde ki adıyla uterus, doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm iken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğünde ve sınırlı hareket yeteneğine sahip bir üreme organına verilen isimdir.
Rahman büyük, umumi ve küllî nimetlerde, Rahim ismi ise küçük, hususi ve muayyen nimetlerde tecelli ediyor. Rahim ismi ise, umumî bir isimdir, isim olarak herkese verilebilir; ama tecelli noktasından hususîdir, dünya hayatından çok ahiret hayatına bakar.
Türkiye'de kullanımı söz konusu durumda olan erkek isimlerinden biri konumunda olan isimlerden biri de Rahim ismidir. Uzun tarihler boyunca erkek bebeklere verilen isimler arasında yerini almaya devam etmektedir.
Besmele'nin Sırları Kitap Açıklaması
Kur'an'ın bir ayeti olan Besmele en önce ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem'e indirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri