Yani insana en yakın olan ve insanın dünyasında da, ahiretinde de mührü bulunan, kendi bedeni değil, kendi nefsi değil, kendi ruhu değil; kendi Rahman'ıdır.
RAHMÂNÎ BİR ÖZELLİK: CÖMERTLİK…
İnsana dışarıdan gelen ve onu yönlendiren düşünce ve duyguların kaynağı ya Rahmânî'dir ya da Şeytanî… Allah Teâlâ'dan kuluna güzel duygular ve düşünceler gelir. Bunlarla Yüce Yaratan, o kuluna, doğru yolu bulması, iyilikleri ve güzellikleri hayatında gerçekleştirmesi için yardım eder.
Anlamı Raḥmān; Allah'ın bir sıfatı, İbranice ve Aramice "merhamet eden", fiil olarak sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama, rahmet anlamlarına gelir. Aynı fiil kökü Arapçada da mevcut olduğu halde, sıfat biçimi Aramcadan alıntıya işaret eder.
Değerli kardeşimiz, Cevap 1: Rahmani uyarı, Rahman olan Allah tarafından yapılan uyarıdır. Bu uyarılar, açık vahiy olan Kur'an'la, zımni vahiy olan sünnet / sahih hadislerle yapıldığı gibi, kalbin iletişim hattıyla sağlanan ilham ile de olur.
rahman. Herkese, her canlıya merhamet eden. Ayrım gözetmeksizin tüm canlılara merhamet eden, koruyan.
İlgili 24 soru bulundu
Kitâbü'l-Ḥudûd, s. 116). Dinî bir terim olarak niyet için yapılan tanımlar arasında genellikle benimseneni yine Beyzâvî'ye izâfe edilen, “Allah'ın rızâsını kazanma arzusuyla ve O'nun hükmüne tâbi olmak üzere fiile yönelen irade” şeklindeki tariftir.
Rahmân ve rahîmin ilâhî isimler olarak anlam farkları üzerinde durulmuştur. Yaygın kanaate göre rahmân dünya hayatında herkesi, rahîm ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder.
Anlamı Bağışlayıcı, sevdiklerine ve müminlere merhamet eden,onlara nimet veren, onları koruyan, onlara acıyan demektir.
Er- Rahman esması hem dünyada bütün kullarına karşı merhametli olma anlamı taşımaktadır. Bu esma Allah'a inanan inanmayan, ona kulluk eden etmeyen her yarattığı kuluna karşı dünyadaki merhametinin ne kadar büyük ve yüce olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.
2. Melekî havâtır (ilham). Melek tarafından telkin edilen bu tür havâtır da ilâhî buyruklara itaat etmeye ve başkalarına iyilik yapmaya davet eder.
1. Fikirler, düşünceler, kalbe doğan şeyler: Tulû ederdi envâr-ı mahabbet / Havâtırdan derûnu olsa hâlî (Aziz Mahmud Hüdâyî). 2. tasavvuf. İrâdesi olmadan kulun kalbine gelen mânevî hitaplar.
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir. Ayrıca kişi Allah'ın huzurundaymış gibi olur. Zikir kalp ve ruhun gıdasıdır.
- Kederli olan bir kimse “Ya Rahman” teşbihine devam ettiği takdirde Allah'ın da izniyle bu dert ve sıkıntılarından kurtulmaktadır. - Sıkıntıda olanlar “Er-Rahim” ismi şerifini okuduğunda çeşitli lütuf ve ikramlara mazhar olmaktadır. - Namazdan sonra “Ya Rahim” teşbihi yapılırsa, kişi maddi ve manevi rızıklar kazanır.
Allah CC Örnek Anlatımı:
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
Allah, kainatı yaratan, her şeye gücü yeten, doğmamış ve doğurmamış olan, kudret sahibi demektir. Allahu Teala ve Alim-Allah şeklinde de kullanılır. Arapça kökenli bir kelime olan Allah, Tanrı, Rab ve Hüda sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Rahman büyük, umumi ve küllî nimetlerde, Rahim ismi ise küçük, hususi ve muayyen nimetlerde tecelli ediyor. Rahim ismi ise, umumî bir isimdir, isim olarak herkese verilebilir; ama tecelli noktasından hususîdir, dünya hayatından çok ahiret hayatına bakar.
Rahmani: Rahmân olan Allâh'a âid, mensûb, ilgili, Allâh'tan gelen hayırlı şeyler gibi anlamlara gelmektedir.
İhlasla “Er-Rahman” zikrini çeken kişinin; kalbi yumuşar, düşmanlarından emin kılınır ve maddi nimetlere erişir. 2. Allah tarafından sevilmeye mazhar olunur. 3. Cuma günü okunan “Ya Rahman Celle Celalühü” zikri, istenen dileğe kavuşmayı sağlar.
Ya Rahman ne demektir? Rahmet ve merhamet; acıma, bağışlama, kalp yufkalığı, şefkat ve ihsân anlamlarına gelir. “Rahmân” ve “Rahîm” isimleri, “çok şefkat ve merhamet eden” anlamındadır. Kur'ân'da “Rahmân” ismi elli yedi, “Rahîm” ismi yüz on beş defa Allah'a nisbet edilmektedir.
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ameller için Allah'tan başka şahit istememek anlamına da gelen ihlâs kavramı ile kişi amellerini kirlerden arındırmalıdır. Allah ile kul arasında bir perde olan ihlâsı ne melekler bilip yazabilir ne de şeytan onu bozabilir (Cürcânî, 1997, s. 15).
Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, kalbe ait bir iş olup, kişinin bir şeye karar vermesi, hangi işi ne maksatla yaptığını bilmesi demektir. Namazda muteber olan, kalpteki niyettir. Niyetin dil ile söylenmesi müstehap olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli olur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/46).
Tarihe bakıyorlar, doğru. (Helal olsun, icazeti de almışsın) diyorlar. İşte bu Abdülehad serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.)
İlahi lütfe mazhar olmak, sevmek ve sevilmek için Ya Rahman Celle Celalühü diyerek 298 kere okunur. Bir kimse Cuma günü ikindiden sonra kıbleye dönük olarak Ya Allah Celle Celalühü Ya Rahman Celle Celalühü zikrine güneş batana kadar devam ederse isteği muhakkak verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri