Dediklerinize dayanarak bir de olaya şu taraftan bakalım: LPG sistemi takılı araçta sürekli çalışan benzin pompası normalde LPG olmasa da sürekli çalışacaktı. Yani yakıt pompasını çok az benzinle başbaşa bırakmadığımız sürece, depoyu çeyrek-yarım tuttuğumuz sürece sorun yok.
lpg ye geçiş olunca, enjektörler hiç açılmaz, o yüzden pompalanan bütün yakıt regülatörden geri geçerek geri döner.. teoirik olarak lpg veya benzinde çalışmanın benzin pompasındaki etkisi aynıdır, pompa sürekli ve regülatörün belirlediği basınçta çalışır..
- LPG'li olmayan bir araç test ediliyorsa benzin pompasının bar ölçümü yapılabilir. Bu şekilde basınç güç seviyesi kontrol edilerek sorunun kaynağı tespit edilebilir. - Ateşleme testleri uygulanabilir. - Test edilen LPG'li bir araç, OBD cihazına bağlanarak arıza yeri tam olarak tespit edilebilir.
Elektrikli yakıt pompaları, sürücü tarafından kontak açıldığı andan itibaren birkaç saniye çalışır ve durur. Böylece de motor çalışmadan önce yakıt sisteminde bir ön yakıt basıncı oluşur ve motor çalıştığı andan itibaren sürekli bir biçimde çalışmaya devam eder.
m.C.k. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin . Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin .
İlgili 39 soru bulundu
Hayır, karbüratörlü sistem ayrı.
LPG'li araçların bir diğer dezavantajı ise LPG'nin kuru bir yakıt olmasından dolayı motorun ilk birkaç dakika benzinle çalışması gerekliliğidir. Özellikle kış aylarında birkaç kilometre benzin harcandıktan sonra gazla çalışmaya başlar. Bu durum ise araçta her zaman LPG dışında benzinin de olmasını zorunlu tutar.
Benzin pompasının basıncı yeterli değilse üst devirlerde yetiştirememe durumundan tekleme yaptırabilir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Karbüratör, özellikle eski model araçlarda yakıt hava karışımının ayarlandığı ve motora gönderildiği bölümdür. Sürekli LPG'de kullanılan araçların karbüratörü zamanla kurur. Karbüratör içerisinde bulunan diyafram ve contalar sertleşir. Karbüratör taşırma yapabileceği gibi aracın çalışmasına engel de olabilir.
Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Benzin enjektörünün debisi gaz fazındaki lpg ye yetmez. Yani benzin enjektöründen benzinle aynı milisaniyede geçecek gaz fazında lpg, benzine göre çok fakir kalacaktır. Ancak lpg'yi sıvı fazda enjektörden geçirirseniz daha yoğun geçer ve yanma odasında buharlaşır.
Gösterge yalnızca belirli pozisyonlarda düzgün çalışır: Şamandıra kısmı arızalı ise yakıtın bazı seviyelerinde düzgün çalışabilir. Örneğin, tam dolu bir depoyu yarısına kadar sağlıklı bir şekilde ölçüp daha sonra ölçümü kesebilir. Bu durumda yakıtınız yarımın altına düştüğünde çalışmayıp sabit kalacaktır.
Sürüş koşullarına bağlı olarak yakıt pompasının 30 ila 80 psi bir yakıt basıncı oluşturması gerekir. Enjeksiyonlu motorlar yakıt basıncına karşı oldukça duyarlı ve hassas bir yapıdadır. Motorun yakıt basıncı 1-2 psi bile azalsa motor çalışmayabilir ya da tekleyebilir.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
yakıt filtresi tıkanmış demektir ve bir an önce değiştirilmelidir. Yakıt filtresi, zamanı geldiğinde değiştirilmez ise yakıt pompası arızası oluşmasına sebep olarak motorun gücünü etkiler ve zaman içinde motor çalışamaz duruma gelir.
Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Ayrıca bu yakıt pompasının da belirli bir çalışma prensibi var. Elektrikli yakıt pompası, gücünü aküden alan elektrik motoru vasıtasıyla aktif hale gelir. Genelde otomobillerin arka koltuk kısmında bulunur. Aracın kontağı açıldığında hızlı bir şekilde çalışarak yakıtı motora iletir.
karburatöre giden benzin hortumunu çıkartıp ucunu körleyerek aracı lpg de çalıştırmamızdır. Bu şekilde işlem yaptıktan sonra araç lpg de çalışırken sarsıntı ve tekleme kaybolduysa benzin kesiciniz arızalı demektir değişmesi gerekir.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
Araba LPG'ye geçene kadar benzinle çalışıyor zaten, motor benzini hiç görmüyor değil. Ekstradan benzinli kullanmaya gerek yok. Zaten bu sıralı sistem araçların "Ara sıra benzinle kullanılması" gerektiği şehir efsanesinden başka bir şey değil.
LPG'den Benzine Geçememe Sorunu
Bu sorunun iki temel sebebi vardır. Birinci durum LPG map sensörü arızalıdır. İkinci durumda ise LPG basınç ayarları yapılırken Map sensörü devre dışı bırakılmış olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri