1 birim alkol, 2 birim su ideal tüketim şeklidir. Mesela 1 bardak rakı, 2 bardak su gibi. Su dışında, şalgam suyu, soda, ayran tüketmek de mümkündür. Ayrıca rakı yanında değil ama arasında, dinlenmek amaçlı çay ya da kahve de içilmektedir.
Günümüzde ise en popüler olan yöntem su ve buz ile karıştırılarak içmektir. Rakı yalnız başına içilebilen bir içki değildir, meze ile birlikte sindire sindire içilen bir içkidir. İnsanı keyiflenir ve güzel sohbetlerle tüketilir…Yani hem anlattırır hem dinler.
Aktif karbondan 2-3 kere filtrelediğiniz alkol hem yumuşayacak hem de acı tadından kurtulacaksınız.
Kullandığımız malzemeler, 1 litrelik 96 Volümlük etil alkol, 1,5 litre kadar su, anason yağı, 3 küp şeker. 3 litre cam şişe. Etil alkolü cam şişeye alıyorum. Su ekleyerek 42 volüme seyreltiyorum. 3 küp şeker ve Alkol yağını ilave edip karıştırıyorum. Toplamda 2 litreden biraz fazla rakı yapmış oldum.
önce su sonra buz konulmalıdır. yoksa; anason *, sıvının yüzeyine -tatsız bir katman oluşturarak- birikir. rakinin tadini bozmaya yarar. ayrıca dünyamızdaki cefakar buzullarımızı da parçalayıp böyle işler için harcamamalıyız.
İlgili 40 soru bulundu
Rakının içine -sıvı manada- sudan başka bir şey konulmaz. Hatta o da adam gibi içme suyu olmalıdır. Rakı gazlı içeceklerle, yani maden suyu vb. şeylerle içilmemelidir, daha çabuk sarhoş eder. Şalgam suyu ya da normal su ile içilebilir.
Eskiden rakı 'leylek boynu' denilen kadehlerde sek olarak, ardından bir yudum su alınarak içilirmiş. Günümüzde ise genellikle 'limonata bardağı' denilen bardaklarda içine su karıştırılarak içilmektedir. Ender olarak da ince belli çay bardağı da tercih edilmektedir.
Rakı, sek olarak içimi zor olan bir alkoldür. Yüksek alkol oranına sahip olan diğer alkoller gibi su dışında bir içecek ile karıştırılmaz. Rakının içimini kolaylaştıracak ve tatlandıracak olan yanındaki mezeler ve içeceklerdir. Yanında içecek olarak su ve şalgam suyu tercih edilir.
Anason kokusu yüzünden rakıya küsenlere müjde. Türklerin vazgeçilmez içkisi bundan sonra tarçınlı, ballı, karanfilli çeşitleriyle sofraları süsleyecek.
Rakı küçük yudumlarla içilir, ağızda bıraktığı anason kokusunu, boğazda yaptığı az da olsa yakıcı etkiyi her alınan yudumu farklı bir lezzetin, yani mezenin, takip etmesi ile sofrada geçirilen zaman, yani sohbet uzar, hem alkolün kana karışması yavaşlar. Bu yüzden meze önemlidir.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
Bir duble rakı 80 ml olurken tek duble rakı 40 ml'dir. Bir duble rakı yaklaşık olarak 0.25 promil alkol içerebilir. Bu durumda iki duble rakı alan bir sürücü 0.50 promil alkol sınırına erişmiş olur.
Bunun için de en bilindik yöntemlerden biri zeytinyağıyla mideyi sıvamaktır. Zeytinyağı midenizin dibine çöker ve alkolün kana karışmasını geciktirir. O yüzden ister evde isterseniz de meyhanede olsun, mutlaka 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını önden götürmenizde büyük fayda var.
Domuz Sıkısı
Yaklaşık olarak tek ve dublenin toplamı kadar olan 120 mililitrelik rakı duble miktarıdır. İçimine alışması zor olsa da alışanın bırakamadığı bir rakı adabıdır.
gayet uyumlu bir ikilidir. hele acılı şalgam ile olursa, rakının tam dostudur. mideyi büyük ölçüde rahatlatır, sakinleştirir; rakının sindirimini kolaylaştırır. ertesi gün uyandığınızda kuş gibi hafif olursunuz. sanırım bu durumda hoşunuza gitmeyen tek şey, o kesif anason kokusunun şalgamla gölgelenmesi olacaktır.
Yapılan bir çalışmaya göre, yüksek miktarda kafein içeren enerji içeceklerini alkollü içkilerle karıştıran kişilerde yaralanma riski artıyor.
Su, meyve suyu, çorba ve bitki çaylarından bu konuda yardım alabilirsin. Özellikle rezene, zencefil, adaçayı, nane ve papatya gibi vitamin ve mineral deposu, C vitamini içeren ve mideyi yatıştırmaya yardım eden bitkilerle hazırlanmış çaylar bu konuda işine yarayacaktır.
Ancak rakıyı denemek isteyenlerin alkol almadan önce izleyeceği bir yol da vardır. İçmeden yarım saat önce mutlaka bir yemek kaşığı zeytinyağı içmeleri önerilen bir konudur. İlk defa rakıyı deneyecek olanların asla sek içmemesi önemlidir. İlk kadehte etkilenmeleri içten bile olmayacaktır.
- Çay ve kahve vücudunuzun daha susuz kalmasına sebep olduğundan, midenizi yatıştıracak ve toksinleri atmanıza yardımcı olacak bitki çaylarını, içine bir dilim limon koyarak tüketin. Papatya, rezene, adaçayı kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
* Üretiminde ikinci kez damıtmaya alınan toplam alkolün en az % 65'i suma olmalıdır. * Hazırlanmasında rafine beyaz şeker kullanılmalı, şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır.
rakı yanında limonlu soda haliyle güzeldir. hem rakının mideye verebileceği muhtemel rahatsızlıkları engeller hem de daha çok içmenin keyfine varırsınız.
rakı sofrasında kimi zaman yapılan bir hoşluk. kadeh hafifçe sallanarak rakıya fıkır fıkır göbek attırılır. bu muzipliğin tekniği şöyledir: rakı kadehinin yarısına kadar çok soğuk su konur, sonra kadeh hafifçe yana yatırılarak üzerine 4 cl. kadar oda sıcaklığında rakı ilave edilir. bu işlem çok yavaş yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri