Lüks mal, ekonomide yüksek gelir seviyesine sahip tüketicileri hedefleyen yüksek fiyatlı mallardır. Ürün serisinin en üst noktası ve lüksü çağrıştırır.
(Complementary goods) Talep ve tüketimi birbirine bağlı olan mallardır. Otomobil fiyatları düşerken, otomobil talebiyle birlikte talep edilen benzin miktarı da artıyorsa otomobil ve benzin tamamlayıcı mallardır.
Serbest Mallar
İnsan açısından hayati önem arz ediyor olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğu anda ve herhangi bir bedel ödenmeksizin veya çaba harcanmaksızın elde edilebilen, dolayısıyla herhangi bir maliyeti ve fiyatı olmayan mallara verilen addır (örneğin, hava, güneş ışığı).
Eğer iki mal şu ya da bu şekilde bir birinin yerine kullanılabiliyorsa bu mallara ikame mallar denilir. Örneğin ayran ile kefir; çay ile kahve. İkame malın fiyatı ile diğer malın talebi arasında aynı yönlü bir ilişki vardır. İkame malın fiyatı artarsa, diğer malın talebi artar.
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Ekonomiyi ilgilendiren yalnızca ekonomik mallardır. Kıt olan ekonomik mallar, emek ve masraf karşılığı elde edilir. Bir malın serbest veya ekonomik mal olması duruma göre değişebilir. Soluduğumuz hava serbest mal iken su altındaki dalgıçlar ve uzayda araştırma yapan astronotlar için ekonomik maldır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu uyarınca yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”dir. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi uyarınca eşlerin “Kişisel Mal” ve “Edinilmiş Mal” olmak üzere iki grup malvarlıkları bulunmaktadır.
Aynı ihtiyaca yönelik ve birbirlerinin yerini alabilen ürünler ikame mallardır. Tamamlayıcı malların aralarında herhangi bir benzerlik söz konusu değildir. İkame mal ve tamamlayıcı mal arasındaki fark, ilk gruptaki ürünlerin birbirinin yerini alabilmesidir.
Soyut mallar (Intangible Goods) fiziki malların aksine dokunulamayan mallardır.
Bu kavramları açıklayalım: Ara mallar, başka malların üretiminde girdi olarak kullanılır. Buğday un üretiminde, domates ise salça üretiminde bir ara maldır.
Tüketim (nihai) malı: Tüketici ihtiyacını karşılayan mal. Gıda, elbise… Dayanıksız tüketim malları: fayda sağladığı andan itibaren yok olan, bir kere kullanılan mal. Ekmek, peynir.
Klasik lüks mallar arasında haute couture giysiler, aksesuarlar ve valizler bulunur. Birçok pazarda, örneğin otomobiller, yatlar, şarap, şişelenmiş su, kahve, çay, yiyecekler, saatler, giysiler, mücevher ve yüksek kaliteli ses ekipmanının lüks versiyonları dahil olmak üzere lüks bir segmenti vardır.
Yapılış amacı önemli olmaksızın, herhangi bir bozulma meydana gelmeden taşınabilen tüm yapılar taşınır mal olarak ifade edilir. Ayrıca, başka bir yerde imal edilse bile farklı bir taşınmaz mala monte edilen yapılar da taşınır mal tanımına uygundur. Baraka ya da büfeler bu tanım kapsamında örnek olarak verilebilir.
Zorunlu mal; ikame imkânı düşük olan maldır. Yani insan refahı için önemlidir, bu nedenle talep elastikiyeti inelastiktir. Lüks mal ise, birçok ikameye sahip olan yaşam için zorunlu olmayan maldır, bu nedenle talebi elastiktir.
ekonomide birbirini tamamlayan malları anlatmak için kullanılır. lastik ve otomobil gibi. ingilizcesi ise "complementary good" olarak geçer.
Ekonomi terimi olarak “ikâme”nin kullanımı, birbirleri yerine geçebilen mallara ve faktörlere ilişkindir ve aynı amaç ile kullanılabilen yani başka bir malın yerini alabilen mal ya da mallar için “ikâme mal” tanımlaması yapılmaktadır.
İkame Etkisi: Her mal benzersiz olmasına rağmen, yerine kullanılabilecek yani ikame edilebilecek mallar mevcuttur. Bir malın fiyatı yükseldiğinde, insanlar o maldan daha az satın alırlar ve ikame maldan ise daha fazla tüketirler. hizmetlerin talep edilen miktarlarının azalması gerekir.
İsteklerle onların karşılanmasında kullanılan kaynaklar-mallar arasında var olan dengesizliğe kıtlık denir. Ekonomide mal ve hizmet üretiminin sınırlı kalmasına neden olan kaynaklara kıt kaynaklar denir. Kıt kaynaklarla üretilen mallar da kıt mallardır. Kıtlık nedeniyle bireyler ve toplumlar seçim yapmak zorundadır.
Hayatın devamı için tüketimi zorunlu olan gıda ve su gibi mallara zorunlu mallar; olmasa hayatın yine de devam edeceği, ama olursa hayatı daha zevkli ve renkli hale getirecek, eğlence ve ince zevklere hitap eden mallara lüks mallar; ömrü uzun, hemen bozulmayan mallara dayanıklı mallar; kısa sürede tüketilmedikleri ...
Üretimde yer alan makine, alet, bina, bilgisayar gibi ekipmanlar sermaye mallarıdır. Sermayenin mal sahipleri bireyler, hane halkları, şirketler veya hükûmetler olabilir. Sermaye malları üretmek için kullanılan herhangi bir malzeme de bir sermaye malı olarak kabul edilir.
Hukuk alanında karşılaşılan bir kavram olan ikame nedir diyenlerin, bunun kaim olmakla aynı anlama geldiğini bilmelidir. İkame mal nedir sorusunun yanıtı kısaca, bir ihtiyaca yönelik olan malların birbirlerinin yerine tercih edilebilmesidir. Bunlara ikame mal denir.
DÜZENLENEN MAL REJİMLERİ
01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi'nde yer almayan edinilmiş mallara katılma rejimini yasal mal rejimi olarak kabul etmiştir (TMK. md. 202/I). Bunun dışında 3 tane daha mal rejimi vardır.
Eşler yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine tabi iseler, öncelikle kişisel mallar ve edinilmiş mallar belirlenmelidir. Kabaca evlilik birliği içerisinde edinilen mallar, edinilmiş mallardır ve bunlar üzerinde her iki eşin de ortak hak sahipliği vardır.
Yani eşlerden birinin maaşı, emekli ikramiyesi, kıdem tazminatı, ev kiraları gibi malvarlıkları edinilmiş mal statüsündedir. Mal rejiminin tasfiyesinde yapılması gereken en önemli ayrıl kişisel mallar ile edinilmiş malların birbirinden ayrılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri