Çocuğunuzla ilgili özel eğitim ( zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik vb. ) veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık konularında yardıma ihtiyaç duyulduğunda başvurulabilecek Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ücretsiz destek veren kurumlardır.
Özel yetenekli öğrenciler için destek eğitim odası: Öğretmeni tarafından genel yetenek zi- hinsel alanında özel yetenekli olduğu düşünülen öğrenci için “Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu” doldurularak, RAM'a yönlendirilir.
RAM raporu alabilmek için öncelikli olarak, bireyin tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış bir “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” olması gerekir. Bireye ilk kez RAM raporu çıkarılacak ise, bireyin veli ya da vasisi bizzat RAM'a giderek başvuru yapar.
Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri bölümü, bölüm başkanının sorumluluğunda merkezin çalışma alanının kapsamına göre yeterli sayıda psikolojik danışman, psikolog, psikometrisi, eğitim programcısı ve sosyal çalışandan oluşur.
Birey ve velisinin kimlik fotokopisi. 4 adet fotoğraf. Vasisi bulunuyorsa mahkeme kararı ve vasi belgesi, nüfus kayıt örneği. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören bireylerden dönem sonu bireysel performans değerlendirme formu ve aylık performans kayıt tabloları da istenmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Ram raporu ileride sorun olur mu: Ram raporu bireyin yaşamının ilerleyen dönemlerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açamayacaktır. Devlet hastanesi ya da Rehberlik ve Araştırma merkezleri sayesinde alınan bu rapor ilerleyen dönemlerde iş hayatına, evlenmeye ya da askerliğe engel bir durum teşkil etmeyecektir.
RAM'da çalışan personelin eğitimleri dahilinde,zeka tesleri(WISC-R,Stanford Binet,Leiter) ve gelişim testleri uygulanmaktadır. Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması RAM'larda oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılır.
Çocuğun eğitsel değerlendirme ve tanılaması RAM'da oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından çeşitli testler ve bireyin özelliklerine uygun diğer ölçme araçlarıyla yapılır.
Hastane Sağlık Kurulu raporu varsa;
RAM' ne başvurabilirsiniz. RAM sizi Sağlık Kurulu raporu almak için hastanelere yönlendirecektir. Aldığınız Sağlık Kurulu raporuyla tekrar RAM'a başvurunuz. RAM raporu alırken, verilen randevu tarih ve saatine mutlaka uyunuz.
Okula gitmeyen bireyler, ikamet ettikleri İlçe'nin Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden, okula giden bireyler ise, devam ettikleri okulun bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezinden RAM raporunu alabilirler.
Eğitim alabilmek için çıkaracağım raporlar ileriki yıllarda sorun teşkil eder mi? Devlet hastanesi ve rehberlik araştırma merkezinden alınan raporlar çocuğunuzun özel eğitim alabilmesiyle alakalı olup iş ya da askerliğe mani değildir.
SORU: Hangi hastalıklariçin Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) yönlendirme yapılır? CEVAP: Başta epilepsi olmak üzere tıbbi tanısı olan ve süreğenlik arz eden ve bu hastalığın kişinin okul hayatını akademik ve yaşantısal olarak etkilediği düşünülen hastalığı olan öğrenciler yönlendirme yapılır.
Ram raporu; özel eğitim süreçlerinde danışmanlık ve rehberlik gibi destek eğitime ihtiyacı olan bireylerin aldığı bir rapordur. Ram raporu rehberlik ve özel eğitim gibi hizmetlerden faydalanması gereken bireylerin belirlenmesinde rol oynayan önemli bir belgedir.
Çocuğunuzla ilgili özel eğitim ( zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik vb. ) veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık konularında yardıma ihtiyaç duyulduğunda başvurulabilecek Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ücretsiz destek veren kurumlardır.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Üniversite hastaneleri ve bazı araştırma hastaneleri.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere; Destek Eğitim Odasında, okul ve kurumlarda, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile üstün yetenekli / üstün zekâlı (özel yetenekli) öğrenciler eğitim görebilir.
Sonra bu raporla Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurmanız gerekmektedir. Rehberlik ve Araştırma merkezinde yapılan eğitsel değerlendirme ve tanılama işleminden sonra özel eğitim değerlendirme kurulunun uygun görmesi halinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitim alabilirsiniz.
Rapor süresi bittiğinde, yeni RAM raporu çıkarılmadığı takdirde, RAM raporunun geçerliliği devam etmez.
RAM raporları 1 ya da 2 yıllık verilmektedir. Rapor 2 yıllık çıkmış ise 1. yılın sonunda değerlendirme yapılmaktadır. Rapor süresi bitiminde kurul kararıyla her yıl için yenileme yapılmaktadır. Hastane raporunun süresi bitmeden aile RAM'a başvurursa RAM raporu yenilenmektedir.
Win+R tuşlarına basın ve mdsched yazarak Enter tuşuna tıklayın. Bilgisayar yeniden başlatmanızı isteyecektir. Tarama, Windows başlamadan önce gerçekleştirilecek ve herhangi bir problem bulunursa, Windows başladığında bu sorun görev çubuğunda uyarı olarak yer alacaktır.
Ram Test Edin
Bu testi yapmak çok kolay, bilgisayarınızda Windows Tuşu + R tuşuna basarak Çalıştır konutunu açın ve içerisine mdsched yazarak enter tuşuna basın. Bilgisayarı yeniden başlatmanızı isteyecek ve mavi bir ekranda test başlatacak.
Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması rehberlik ve araştırma merkezinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılır.
RAM ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri, aile ya da okulun talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Okullarda akranlarından farklı ve grup ortamlarına uyumu düşük çocuklar RAM'lara yönlendirilmektedir.
Üstün Zekâlılar Testi 3 Yaşından İtibaren Yapılabilir!
Daha yetenekli olduğu alanlar tespit edilip, onları daha iyi değerlendirmesi amaçlanıyor. Uzmanlar üç yaşından itibaren çocuklara zekâ testinin yapılabileceğini söylüyor. Ancak elde edilen sonuçların kesinliği yok.
WISC-R zekâ testi, 6 ile 16 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilen bireysel bir zekâ testidir. Testin uygulama süresi çocuğun performansına göre 1 saat ile 1,5 saat arası değişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri