İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Bazıları bu duayı sihir ritüellerinde kullanılan kuran ayetleri gibi gayeler için okumaktadır. Bu haramdır.
Şahmeran, Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan bir varlıktır. Şahmeran'ın Ceylan ve Misis arasındaki yılan kalede yaşadığı söylense de yaygın efsaneye göre Şahmeran, bir yeraltı ülkesinde yılanları ile beraber yaşamaktadır.
Okuduğunuz dua "Şahmeran duası" olarak bilinen asılsız uydurmalardan biridir! Rasulullah (s.a.v.)in sahih rivayetlerden bildirdiği, ashabın da tatbik ettiği tesbihatlari tavsiye ederim.
Şahmeran duası okunması için elbette sebepler aramak kifayetsizdir. Ancak bazı zamanlarda bu duanın okunması adeta ilaç gibi gelir. Fakirlikten kurtulmak, dünyanın problemlerinden uzak durmak, hayırlı kısmet bulmak isteyenler, Şahmeran duasını okumalıdırlar. Fakat bu duanın günde az 7 sefer okunması gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Farsça kökenli olan “mara”n ya da “meran” kelimesi yılan anlamına gelir. İsim de “yılanların şahı” anlamına gelen “Şah-ı Maran'ın” halk arasında söylendiği şekliyle birleşerek “Şahmeran” olur. Şahmeran, baş kısmı insan, gövdesi yılan biçiminde efsanelere konu olan bir yaratıktır.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Efsaneye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır. Şahmeran'la tanışan ilk insanın ismi bazı kaynaklarda Belkıya olarak geçerken, bazı kaynaklarda bu isim Camşab olarak değişmektedir. Kimi kaynaklarda ise Şahmeran'la ilk buluşan kişinin Lokman olduğu anlatılmaktadır.
Anadolu'da önemli bir simge olan ve halk arasında “Şahmeran” ya da “Şahmaran”; aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlıktır.
Efsanede bir mağarada karşımıza çıkan Şahmeran'ın şeytanın, yılanlar için tanrıdan istediği çukurda yaşamaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Ama bu defa kötülüğün değil şifanın, güzelliğin ve bilgeliğin sembolü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şahmaran'nın 2. sezonunun 2023'ün sonuna kadar yayınlanması bekleniyor ve bir kaç sezon daha devam edeceği düşünülüyor. Şurada Paylaş!
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Şahmeran duası kişilerin problemli olan işlerinin düzelebilmesine vesile olabilme gibi bir fazilete sahip olmaktadır. Bunun beraberinde kısmet arayan insanlara kısmet kapısını da aralamaktadır. Darda olan kişileri o darlıktan çekip çıkarabilme kuvvetine sahip olan bir dua türüdür.
Allah (c.c)'un birbirinden güzel isimleri içinde geçtiği için duaların en büyüğü olarak nitelendirilebilen Şahmeran duası ile ilgili merak edilenleri sizler için cevaplamaya çalıştık...
Şahmeran İran ve Pers mitolojisinde yer almaktadır. Bellerinden aşağısı yılan, üstü insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık olarak bilinmektedir.
Şahmeran Hakkında Anadolu'daki Rivayetler
Bir diğer rivayet ise Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşadığını gösterir. Yılanların şahı olarak bilinen Şahmeran, efsaneye göre bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır. Öldürülmesi olayı Şahmeran hakkındaki efsanelerin ortak sonudur.
Yılanların şahı olduğu öne sürülen şahmeran, Türk mitolojisinde Erböke olarak da ifade edilmektedir. Şahmeran'ın ölümüne neden olan kişinin ise Lokman Hekim olduğu iddia edilmektedir.
Lilith inanışlarda Adem ile birlikte yaratılan ilk kadın iken, dizi onu Şahmaran'ın kardeşi olarak tüm bunlara şahit olmuş, Şahmaran'a Cemşab'a hiç güvenmemesini baştan beri öğütlemiş, Şahmaran öldürüldüğünde hapsedilmiş bir varlık olarak sunmuştur.
Şahmaran, Tims&B Productions imzalı, ilk bölümü 20 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Umur Turagay'ın yaptığı, senaryosunu Pınar Bulut'un kaleme aldığı, macera, fantastik ve dram türündeki Türk yapımı internet dizisidir. Başrollerini Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz paylaşmaktadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Artpublik iş birliği ile düzenlenen serginin küratörlüğünü Marcus Graf üstleniyor. Heykeltıraş Ayla Turan tarafından çağdaş formda tasarlanan Şahmeran'ı 34 sanatçı kendi tarzlarıyla yorumladı ve ortaya 34 farklı heykel çıktı. Ayrıca her heykel tasarımcısının verdiği ismi taşıyor.
Şahmeran, Türk mitolojisinde yer alan bir varlıktır. Yarı yılan yarı insan olarak tanımlanır. Şahmeran ismi, "şah" kelimesi ile "meran" kelimesinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Şahmeran ya da Şahmaran, Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.
Açıklama: Lokman Hekim: Kur'an'da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi. seferber: Savaşa hazırlanmış veya girmiş (askerî birlik). şahmeran: Başı insan, gövdesi yılan biçiminde olduğuna inanılan efsanevi yaratık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri