Bilgisayar parçaları içerisinde bilgisayarın performansını yükseltmek için tercih edebileceğiniz en pratik ve ekonomik çözümlerden biri elbette Ram yükseltmek olarak karşımıza çıkar. Ram hangi bilgisayar için kullanırsa kullanılsın, işlem hızını etkiler.
Genelde RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı da o kadar yüksektir. Daha hızlı RAM ile belleğin diğer bileşenlere bilgi aktardığı hızı artırırsınız. Bunun anlamı, hızlı işlemcinizin diğer bileşenlerle eşit derecede hızlı iletişim kurarak bilgisayarınızı çok daha verimli hale getireceğidir.
Ram'in kapasitesi arttıkça, bilgisayarın performansı da artar. Hız: Ram'in hızı, veri aktarım hızını ifade eder. Yüksek hızlı ram'ler, daha hızlı veri iletim sağladığı için bilgisayarın performansını artırır.
Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM'i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
RAM Hızınızı Kontrol Edin
RAM, bilgisayarların hızlı açılmasında depolama aygıtından sonra gelen en önemli donanımlardan biridir. Hızlı bilgisayar açma yöntemleri içerisinde RAM'inizi depolama kapasitesini veya saat hızını artırmak, bilgisayarınızın çok daha hızlı açılmasına yardımcı olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Bir bilgisayarın performansını donanım özellikleri belirlerken hızını ise bilgisayarda yer alan işlemci belirler. Hem Intel hem de AMD, farklı işlemci modelleri ile kullanıcılara pek çok seçenek sunmaktadır.
4.Performansı Etkileyen Bilgisayar Bileşenleri
Bilgisayar performansını etkileyen bilgisayar bileşenleri; anakart, bellek, işlemci, sabit disk ve ekran kartı olarak sayılabilir.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
Yetersiz RAM beklenmedik donmalara, programların ve uygulamaların yanıt vermemesine ve yazı yazarken gecikmeye yol açarak çalışanlarda sinir bozukluğuna neden olabilir.
Özellikle bilgisayar oyunlarında RAM donanımının çok iyi olması gerekir. Ram belleği ne kadar arttırılırsa FPS değeri de o kadar artar. Online rekabetçi bilgisayar oyunlarında FPS değerinin yüksek olması son derece önemlidir. Bu değer düştüğü zaman oyunlarda kasma, donma gibi bir takım sorunlar ortaya çıkar.
Daha yüksek frekansta çalışan RAM, daha hızlı veri transfer hızlarına sahiptir ve böylece oyunlarda daha yüksek FPS değerlerine ulaşılabilir.
Tabii ki rahatlatır. APU bir sistem kullanıyorsun. Dolayısıyla ne kadar RAM o kadar performans.
RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda ise dahili depolamadan ayrılmış bir bölüm sistem tarafından RAM olarak kullanılabilir. Ancak dahili depolama biriminin veri okuma ve veri yazma hızı RAM kadar yüksek olmadığı için bilgisayarda performans kaybı ortaya çıkar.
SSD veya HDD'den sürekli bilgi çekmek verimsiz olabilir. Yeterli RAM'e sahip olmak, veri saklama birimi ile gerçekleşen sürekli veri alışverişlerini azaltarak oyunların ve uygulamaların daha hızlı tepki vermesini sağlar.
Dizüstü bilgisayarınız programları yüklemekte zorlanıyorsa ve oyun oynarken önemli anlarda takılıyorsa, bir yükseltme yapmanızın zamanı gelmiş olabilir. Bilgisayarın RAM'i veri yoğun uygulamaları kolayca çalıştırmanızı sağlar ve dizüstü bilgisayarınızın çoklu görev yeteneklerini artırır.
Yukarıda da değindiğimiz gibi RAM'in asıl görevi bilgisayar sistemlerinin daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Direkt olarak RAM üzerine gelen veriler, bu süzgeçten geçerek ana belleğe ulaştırılır. Bu nedenle RAM ne kadar güçlü ise bilgisayar sistemi de o kadar hızlı olacaktır.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
HDD'lerden SSD'ye geçmek, bilgisayarınızı canlandırmak için yapabileceğiniz en iyi harekettir. Daha fazla RAM eklemek, dizüstü bilgisayarınızı hızlandırmanın daha uygun maliyetli bir yoludur.
Sonuç: Doğru RAM Miktarını Seçmek
Eğer temel görevler ve günlük işlerle sınırlı bir kullanımınız varsa, 8GB RAM yeterli olabilir. Bununla birlikte, daha karmaşık ve talepkar işlerde çalışıyorsanız veya çoklu görevleri yönetmek istiyorsanız, 16GB RAM daha fazla performans sağlayabilir.
DDR4 ve DDR5 arasındaki en temel fark slot girişi, hız ve güç tüketimidir. DDR4 ve DDR5 slot giriş yerleri yani RAM yuvaları birbirinden bağımsızdır. Bu yüzden DDR4 RAM destekleyen bir bilgisayara DDR5 RAM takılamaz. DDR4 en fazla 3200 MT/s performans sunarken DDR5, en fazla 6400 MT/s performans sunar.
32 GB yeterli, en fazla ise 64 GB olmalı
16 GB bellek çoğunlukla yeterli olur. 32 GB bellekle temel kullanım senaryosunda %20-25 dolduluk yaşayacağınız için bellekle ilgili kaygınız biter ve bunun güncel koşullarda ortalama bir kullanım için yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
Windows 11 Sistem Boştayken %57 (4.4) GB Ram Kullanıyor.
Aynı zamanda büyük dosyaları indirirken bilgisayarınız daha stabil çalışır. Ancak RAM miktarı sadece bir faktördür. İnternet hızınız hala internet servis sağlayıcınızın bağlantı hızına ve altyapısına bağlıdır. RAM yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar, genellikle bilgisayarınızın yerel performansını etkiler.
Görev çubuğundaki arama kutusuna performans yazın, ardından sonuç listesinden Windows'un görünümünü ve performansını ayarla'yı seçin. Görsel Efektler sekmesinde Uygula'> en iyi performans için Ayarla'yı seçin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınızın hızlanıp hızlanmadığına bakın.
Veri saklama alanınızı yükseltmek bilgisayarınızın hızının ve performansının önemli ölçüde artmasına yardımcı olabilir. Çoğu bilgisayar sabit disk sürücülerle (HDD) gelmektedir. Ancak veri saklama donanımınızı bir Katı Hal Sürücüsüne (SSD) yükseltmek, bilgisayarınızın çok daha güçlü hale gelmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri