Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
Ram mi işlemci mi 🆚
Sistem belleği olarak da adlandırılabilen RAM, bilgisayarınız tarafından kullanılmakta olan tüm kısa süreli verileri depolamak gibi hayati bir görevi yerine getirir. RAM, her sistem açılışında, depoladığı verileri sıfırladığı için geçici bellek olarak da adlandırılır.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar.
RAM ve önbelleğin görevi aslında aynıdır, görevi cihazınızdaki yanıt süresinde yaşanabilecek olan gecikmenin ortadan kaldırılması ya da azaltılması için toplanan verileri işlemciye daha yakın bir konuma getirir. Ancak önbellek çok daha hızlı seçenektir. Bellek işlem biriminin bir parçası veya bir kompleksin parçasıdır.
RAM ve ROM Arasındaki Fark Nedir? En temel fark; RAM'lerin silinebilen, yazılabilen bir hafızası varken, ROM'ların sadece okunabilir hafızaya sahip olmasıdır. Bir diğer fark ise RAM'lerin geçici hafızalı bir bellek olması, ROM'ların ise verilerini sonsuza kadar saklayabilen bir yapıya sahip olmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
RAM (Random Access Memory - Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarlardaki veriler için hızlı erişim ve geçici veri depolama sağlamaktadır. RAM, işlemci ile HDD/SSD gibi sabit veri depolama arasında yer alır.
RAM Ne İşe Yarar? Yukarıda da değindiğimiz gibi RAM'in asıl görevi bilgisayar sistemlerinin daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Direkt olarak RAM üzerine gelen veriler, bu süzgeçten geçerek ana belleğe ulaştırılır. Bu nedenle RAM ne kadar güçlü ise bilgisayar sistemi de o kadar hızlı olacaktır.
RAM bilgisayarda bulunan Ana bellek olarak bilinmektedir. Bilgisayarın ana hafızası olan RAM oldukça önemli olan bir parça olarak ifade edilebilir.
RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda ise dahili depolamadan ayrılmış bir bölüm sistem tarafından RAM olarak kullanılabilir. Ancak dahili depolama biriminin veri okuma ve veri yazma hızı RAM kadar yüksek olmadığı için bilgisayarda performans kaybı ortaya çıkar.
En yaygın bellek türleri arasında RAM (Rastgele Erişimli Bellek), ROM (Salt Okunur Bellek), Cache Bellek, Sanal Bellek ve Flash Bellek bulunur. RAM, bilgisayarın ana bellek türüdür ve geçici depolama yapmak için kullanılır.
En yeni çıkan oyunlar şimdiden en az 16GB RAM gerektirmeye başladı. Dolayısıyla PC'nizi oyundan başka işlemler için de kullanıyorsanız ya da bilgisayarınızın gelecekte çıkacak oyunlara uygun olmasını istiyorsanız 32GB sizin için doğru seçenek olabilir.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
32 GB yeterli, en fazla ise 64 GB olmalı
Bellek miktarı her ikiye katlandığında temel kullanımdaki doluluk miktarı da doğrusal olarak benzer oranda azalıyor. 8 GB, günümüz koşulları için minimum olması gereken bellek miktarı olarak kabul edilebilir. 16 GB bellek çoğunlukla yeterli olur.
Bilgisayarda bellek tipleri ROM, RAM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash Bellek, Ön bellek olarak tanımlanmıştır.
RAM verileri depolayabilmek için sürekli enerji kullanımına ihtiyaç duyar. RAMler anakartın üzerinde bulunan bellek yongalarından meydana gelir. Ön bellek ise işlemcilerde bulunan ve ingilizce karşılığı cache olan birime denk düşmektedir.
Bilgisayarınız açma tuşuna bastığınız anda, işletim sistemi dosyaları RAM'e yüklenir. Eğer RAM olmaz ise yüklenemeyeceği için, sistem çalışır sonra geri kapanır. Görüntü dahi gelmez.
Genellikle dizüstü bilgisayarlarda 2, masaüstü bilgisayarlarda ise 2'den fazla bellek yuvası bulunur. Örneğin, 2 bellek yuvasına sahip dizüstü bilgisayarınız maksimum 16 GB belleği destekliyorsa 2 adet 8 GB bellek modülü takabilirsiniz. Modele özel bilgiler için Dell bilgisayarınızın belgelerine bakın.
16GB: "Power User" olarak adlandırılan bilgisayar kullanıcıları için önerilebilecek en iyi RAMmiktarı, tabii ki 16GB olacaktır. 16GB RAM'e sahip bir bilgisayarla her türlü video düzenleme işleminizi rahatça yapabilir, pek çok oyunu zorlanmadan oynayabilirsiniz.
RAM Bellek
Eğer tableti yüksek kapasiteli uygulama ve oyun için kullanacaksanız en az 4 GB RAM'e sahip modelleri tercih edebilirsiniz. Günlük kullanımlar için de 2 GB RAM'e sahip tabletler yeterli olabilir.
İşlemci önbelleği, CPU'nun hafızadaki verilere ulaşma süresini azaltan bir donanımdır. Ana belleğe(RAM) kıyasla küçük, hızlı ve işlemci çekirdeğine yakındır. Sık kullanılan veriler ya da en güncel veriler işlemci önbelleğinde saklanır.
CPU önbelleği, işlemcinin sık kullanılan bilgileri pratik şekilde erişmesine yardımcı olmak için dizayn edilmiş küçük bir bellek bileşenidir. Bu sebeple desktop, laptop, tablet ve akıllı telefonlar önbellek taşırlar.
Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri geçici olarak tutan depolama birimleridir. İşlemciler her türlü bilgiyi ve komutu bellek üzerinden alır.
Windows 10'da 1 GB RAM (32 bit) veya 2 GB RAM'lik (64 bit) bir minimum bellek gereksinimi bulunmaktadır. Maksimum bellek gereksinimi 32 bit için 4 GB, Windows 10 Home'un 64 bit sürümü için 128 GB, Windows 10 Pro veya Education'ın 64 bit sürümü için 2 TB ve Windows 10 Enterprise veya Pro for Workstations için 6 TB'dir.
Windows 11 Sistem Boştayken %57 (4.4) GB Ram Kullanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri