Bu tür kas spazmları, genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçerler. Kas spazmları, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve herkesin başına gelebilir. Aşırı fiziksel aktivite, elektrolit dengesizliği, dehidrasyon, stres, yorgunluk ve bazı sağlık sorunları kas spazmlarının yaygın nedenleri arasındadır.
Vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelebileceği gibi genellikle charley atı adı verilen baldır kaslarında yaşanan kas spazmı, yaygın olarak stres, aşırı egzersiz, dehidrasyon, sinir bozuklukları ve tiroid sorunları sebebiyle meydana gelir.
Kas spazmını gidermenin en iyi ve doğal yolu çoğunlukla sadece dinlenmektir. Ağrılı kası fazla yormayın, bolca sıvı alın ve iyi bir uyku çekin. Sıcak veya soğuk paketler kullanmak da kas ağrısını azaltabilir. Dinlenmeyi çok da abartmamak gerektiğini unutmayın.
Kas ağrılarının sürekli bir hal aldığı ve kişinin hayatını olumsuz etkilediği bu kronik durumlara miyalji adı verilir. Miyalji halk arasında kas romatizması olarak da anılabilen bir durum olup genel olarak devamlı hale gelen ve birçok farklı nedeni bulunan kas ağrılarına verilen isimdir.
Bu durum tedavi edilmezse, dinamik kontraktürün yerini sabit (fikse) kontraktür alabilir, bu durumda adalede oluşan hücresel değişiklikler adalenin kalıcı şekilde kısalmış olarak kalmasına yol açar. Bu durum ancak cerrahi girişimle tedavi edilebilir. Klonüs ya da hızlı, yinelenen kas spazmı da oluşabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kas Seğirmeleri ve Kramplar
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Bacaklarda görülen geçmeyen kas spazmı, damar tıkanıklıklarının belirtisi olabilir. Ataklar halinde ve bir hafta içerisinde birden çok kez meydana gelen kramplar ise varis belirtisi olabilir. Uzun süren ve geçmeyen kas spazmlarında MS gibi kas hastalıklarından veya kan pıhtılaşma bozukluklarından şüphelenilebilir.
Kas ağrısında ilk müracaat edilmesi gereken doktor genellikle dahiliye uzmanı olmaktadır. Kas ağrısı, romatizmal hastalıkların öncüsü olabileceği için genel dahiliye bölümü ile başlamak hızlı çözüm sunar. Şikayetlerinizin özelliklerine göre, dahiliye doktoru sizi romatoloji uzmanına sevk edebilir.
Kaslardaki bu gerginlik ve sertleşmenin sebebi stres hormonlarının ortaya çıkmasıdır. Kaslar o kadar çok gerilir ki ağrı verici kasılmalar oluşur. Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar.
Kas ağrısı kas hastalığının belirtisi olabilir.
Nedeni sıklıkla bir iflamasyondur. Bu enfeksiyon, Fibromiyalji veya polimiyaljiya romatika gibi romatizmal hastalıklar, vitamin eksiklikleri ya da statin gibi bir ilaç olabilir ve doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Nefes almakta güçlük çekmek ve göğsün ortasına bir şey oturuyor gibi bir ağrı hissetmek de spazm belirtilerindendir. Spazm aniden ortaya çıktığından dolayı ani gelişen bir nefes darlığı da söz konusudur. Bundan dolayı spazm mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Kas spazmları genellikle zararsızdır ve hızlı bir şekilde geçer. Ancak bazı durumlarda, tekrarlayan ve şiddetli kas spazmları altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Eğer sürekli tekrar eden veya şiddetli kas spazmlarınız varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
Bu spazmlar, arter duvarındaki kasların sıkışması nedeniyle belirgin hale gelmektedir. Spazmın süresinin uzaması ise, göğüs ağrısı (anjina) ve bazen kalp krizine neden olabilmektedir.
Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır.
Kas seğirmesine başka bulguların eklenmesi, uzun sürmesi ya da sık sık tekrarlaması çeşitli nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır.
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Çoğu kas ağrıları gün içerisinde yok olmakta ve geçmektedir. Fakat bazı ağrılar uzun sürmekte ve bazı ağrılar aylar boyu geçmemektedir. Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür. Kas ağrıları, romatizmal hastalıkların öncüsü olarak bilindiği için dahiliye bölümü hızlı bir şekilde çözüm bulmaktadır.
Alkolizm, su kaybı ve iyon dengesizliği, Parkinson hastalığı, kas hastalıkları, sinir hastalıkları, motor nöron hastalığı, düz tabanlık, diabet, hipotiroidi, gebelik, idrar söktürücü, kolesterol ilacı, bazı tansiyon ilaçları, antidepresan kullanımı sonucu kramplar ortaya çıkabilir.
Hem vitamin eksikliği hem de vitamin eksikliğinin sebep olduğu diğer semptomlar ise kramp girmesine neden olabilmektedir. Dolayısı ile vücudun ihtiyacı olan özellikle D, B1, B5 ve B6 vitaminlerinin eksiksiz bir şekilde takviyesi yapılmalıdır.
Kas ağrısının en yaygın nedeni kasın aşırı kullanımı veya küçük yaralanmalardır; faktörler arasında tenis gibi zor oyunlar, tökezleme, düşme veya kaslarınızın sertleşmesine ve ağrımasına neden olan gerilme / zorlanmalar bulunmaktadır.
Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu şikayetlere, özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme de eklenebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır.
Miyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas ağrılarının ve sakatlıkların tedavi edilmemesi durumunda kişinin sosyal yaşantısında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olur. Ayrıca kas ağrısı farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse ve tedavi edilmiyorsa, ilerleyen sürelerde ciddi komplikasyonlar görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri