Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM'lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar.
Oyun performansı için ram kullanımı daha ön planda, ihtiyaçlarını belirle ona göre seçim yap. ssd tabiki de daha çok hızlandırır. ama sistemin kötüyse ram de takmanı tavsiye ederim oyunlarda çok rahatlatıyor.
Dolayısıyla bilgisayar hızlandırma konusunda tek sebep SSD değildir. SSD seçimi yaparken, sorunun gerçekten SSD'de olduğunu düşünüyorsanız tercihinizi RAM'e ve İşlemciye uygun olacak şekilde yapmanız gerekiyor. Tercih yaparken, gerçekten hız istiyorsanız okuma ve yazma hızları iyi olan bir SSD seçmelisiniz.
Bilgiler Hard diskte manyetik diskler üzerinde saklanırken RAM da çipler üzerinde saklanır. RAM geçici hafıza (elektrik kesilince içeriği silinen), Hard disk ise kalıcı hafızadır.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
İlgili 33 soru bulundu
SSD'lerde kullanılan teknoloji içeriği bilgisayar sistemimizde ki RAM'e benzediği için çok hızlı ve çok etkin bir şekilde iş yapmasına olanak tanıyor. Bu performans içeriği, data içerisinde ki bilgilerin RAM'e ve sonrasında işlemciye gönderilmesini inanılmaz şekilde hızlandırabiliyor.
Taktığın SSD sayısı performansa etki etmez.
Bilgisayar sistemindeki en zayıf halka hızı belirler, en zayıf halka Harddisk'tir.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
RAM bellek geçici bir depodur, sabit disk ise verileri uzun süre depolamak için tasarlanmıştır. Aralarındaki farkları maddeler halinde inceleyelim: RAM bellekte anlık işlemlerinize ait bilgiler depolanır, sabit diskte ise kaydettiğiniz çalışmalar, programlarınız ve işletim sisteminizin verileri depolanır.
Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM'i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
Genelde RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı da o kadar yüksektir. Daha hızlı RAM ile belleğin diğer bileşenlere bilgi aktardığı hızı artırırsınız. Bunun anlamı, hızlı işlemcinizin diğer bileşenlerle eşit derecede hızlı iletişim kurarak bilgisayarınızı çok daha verimli hale getireceğidir.
Kullanıcıların oyunlarını daha iyi performansa oynamaları için güçlü bir RAM belleğine ihtiyaçlarını vardır. Özellikle bilgisayar oyunlarında RAM donanımının çok iyi olması gerekir. Ram belleği ne kadar arttırılırsa FPS değeri de o kadar artar.
RAM belleklerin çalışma hızını ifade eden RAM MHz değeri ne kadar yüksekse, veri alışverişi o kadar hızlı olur, yani basitçe bilgisayarınız daha hızlı çalışır.
Hızlandırmaktan kastınız FPS ise disklerin FPS'e bir etkisi olmayacaktır. Ama donma gibi durumları SSD engelleyebilir. RAM için ise biraz daha farklı. Eğer oyunu oynarken RAM darboğazı oluyorsa FPS artacaktır.
RAM'in MHz değeri ne kadar yüksekse veri o kadar hızlı gönderilir ya da alınır. 1033 ile 3000 MHz arasında değişen çeşitli RAM hızları bulunmaktadır. Ancak bu hızın verimli bir şekilde kullanılabilmesi için anakartın desteklediği hızın göz önünde bulundurulması gerekir.
1) SSD Disk Daha Hızlıdır
SSD diskler klasik bir diske göre 10 kat daha hızlıdır. Günümüzde normal bir masaüstü bilgisayar saniyede 90 MB dizüstü ise 50 MB veri okurken SSD saniyede 200 MB veri okuma kapasitesine sahiptir.
SSD, Katı Hal Sürücüsü'nün kısa biçimi olarak kullanılır. Mikroçipler üzerinde saklanan verilere direk ulaşılabilir. Bu sayede klasik bir HDD HardDisk türüne göre SSD çok daha hızlı çalışabilmektedir.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
Bilgisayar parçaları içerisinde bilgisayarın performansını yükseltmek için tercih edebileceğiniz en pratik ve ekonomik çözümlerden biri elbette Ram yükseltmek olarak karşımıza çıkar. Ram hangi bilgisayar için kullanırsa kullanılsın, işlem hızını etkiler. Bundan dolayı da bilgisayarın performansını arttırır.
Sistemde herhangi bir sabit disk yoksa bilgisayar çalışmaz çünkü işletim sistemi HDD üzerine kuruludur ayrıca sistem boot edilemez, kullanıcı depolama yapamaz ancak yeni nesil birçok dizüstü ve masaüstü bilgisayarda HDD artık yoktur. HDD'nin yerini SSD (Solid State Drive) almıştır.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
Anakart önemli. Toplamda 4 tane HDD/SSD, anakartın üzerindeki yuvaya da 1 tane de M.2 NVMe/SATA SSD takabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri