Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün olduğu da olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz.
Hicri Takvim'de aylar zaman zaman 29 zaman zaman da 30 gün süremektedir. Ramazan Ayı da her yıl 30 gün sürmez. Bazı yıllar 29 bazı yıllar ise 30 gün olur. Bu yıl da yani 2023'te Ramazan Ayı 29 gün sürecektir.
Günümüzde Ramazan ayının zamanı, Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.
Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin." buyurulduğu gün belirtilmediği için ay 30 gün olduğunda farz oruç 30 gün, ay 29 gün olduğunda ise farz oruç 29 gün tutulur.
"Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, dokuz yıl Ramazan orucunu tutmuştur. Çünkü Ramazan orucu, hicretin ikinci yılının Şaban ayında farz kılınmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
İsa'nın 40 gün oruç tuttuğu rivayet edilmiştir. Ayrıca hadis kaynaklarına göre Hz. Davud, bir günü oruçlu, bir günü oruçsuz geçirirdi.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Bakara Suresi 183-184.
EN UZUN SÜRE ORUÇ TUTAN ÜLKE Oruçlu kalma süresinin en uzun olduğu İskandinavya'da, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'de 21 saat 13 dakika. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 19 saat 50 dakika, Stockholm, Oslo ve Kopenhag'da ise yaklaşık 19 buçuk saat oruç tutuluyor.
Tam 15 saat 23 dakika! Türkiye'de en uzun oruç o ilimizde tutuluyorhttps://m.yeniakit.com.tr/haber/tam-15-saat-23-dakika-turkiyede-en-uzun-oruc-o-ilimizde-tutuluyor-1744195.html ...
Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder. Hastalanırsa bozar, yine bir gün kaza eder.
Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir...
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedi. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.
Buna göre de Ramazan'da oruç günü sayısı 3'tür. Zira dolunay üç gün sürmektedir. Bu nedenle Ramazan ayında da aslında oruç, üç gün olarak tutulmuş ve bu, farz-ı ayn olarak görülmemiştir.
30 gün boyunca niyetler edilir, oruçlar tutulur ve son oruçla beraber ramazan uğurlanır. Oruç saatleri ramazanın hangi aya denk geldiğine göre değişkenlik gösterir. Her sene ramazan başlangıcı tarihi 10-11 gün geriye atar.
MUHAMMED HANGİ GÜNLERDE ORUÇ TUTARDI? Süleyman bunu Şerik kanalıyla aktarmış ve rivayetinde şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan üç gün oruç tutardı. Bunlar ayın ilk pazartesi günü, ilk perşembe günü ve ikinci perşembe günüdür."
Ramazan-ı Şerif bu yıl yazın en uzun günlerine denk geldi... Oruçla geçen süre 17 saati buluyor... Umman'daki Vakan Köyündeki Müslümanlar hariç... Çünkü onlar, güneşin doğuşundan batışına kadar sadece 3,5 saat oruç tutuyorlar. İşte dünyanın en kısa oruç tutulan yeri..
ABD'de 13 saat 54 dakika, Yunanistan'da 13 saat 53 dakika, Çin'de 13 saat 52 dakika, Portekiz'de Müslümanlar 13 saat 50 dakika, İran'da 13 saat 46 dakika ve Japonya'da 13 saat 45 dakika oruç tutulacak.
Oruç süresi Türkiye'de 17 saat, İskandinavya'da ise 22 saati aştı. Ancak Ortadoğu'daki bir ülkede durum çok farklı. Umman'da Wekan köyünde, oruç süresi sadece 3 buçuk saat. Güneşin yeryüzü ile buluştuğu süre oldukça kısa.
Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir. Bu sebeple; Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda tutulan orucun eksik olması sözkonusu değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz 9 Ramazan orucu tutmuştur. Bunlardan dördü 29 gün, beşi de 30 gün olmuştur.
Yine ayette açıkça belirtildiği üzere, orucun süresi olarak net bir ay değil, sayılı günler söylenmektedir. Hz. İbrahim'den itibaren önerilen oruç ayı Muharrem ayı idi ve bütün peygamberler tarafından bu ayda fakat sayılı günler şeklinde uygulanmıştır.
Bir âyette Kur'an'ın ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde Kadir gecesinde inmeye başladığı haber verilmektedir (el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1).
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Erkek ilişkiden sonra ya da uyarılmış iken hızlı hareket eden ya da kasılma sonucu çıkan meni sonrasında beklemez ve hemen gusül alırsa ve namazını kılarsa bu da caizdir. Erkeklerde kasılma ve şehvet hali olmaksızın çıkan akıntı sebebiyle gusül gerekmez. Ama abdest yenilenir.
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri