Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ramazan ayının 15'inde Cuma gecesinde uyuyanı uyandıran, uyanığı panikleten ve kadınları odasından çıkartan bir korku/yıkılış (gökten bir ses) olur. O gün orada çok fazla deprem olacaktır.” Sizden inşallah bir cevap almayı ümit ediyorum.
Nuaym bin Hammad'a dayandırılan rivayette "Rasulullah (sav) şöyle buyurdu: Ramazan ayının 15'inde Cuma günü kuşluk vaktinde bir sayha (gökten bir ses) olur. Bu olay Ramazan'ın ilk gününün Cumaya denk geldiği ayda olur. Uyuyanı uyandıran bir hidde (çöküş, yıkılış) olur.
Hadis İbn Amr, Ebu Hureyre ve İbn Mesud (ra) dan da rivayet edilmektedir. İçerikleri daha farklıdır. Müteşeddit hadis otoritelerinden İbnul Cevzi (ra) her ne kadar bütün ramazanda ses duyulması rivayetlerinin genel bir tespit yaparak mevzu=uydurma olduğunu söylemişse de, diğer rivayetlerin senetlerinde sorun yoktur.
Peygamber efendimiz (s.a.v) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur: “Her kim ramazan ayını susarak oruç tutar da, kulağını, gözünü, dilini, şehvetini ve vücudunun organlarını yalandan, haramdan ve gıybetten Allah"ın rızası için korursa, yüce Allah onu kendine yakın kılar, öyle ki o adam Hz İbrahim Halilullah"a (onun makamına ...
Ramazan ayının ilk günü Cuma gününe denk geldiğinde, ayın 15'i Cuma günü tüm dünyada bir sayha duyulacağı, büyük bir depremin olacağı, peşi sıra gelecek hadiselerde büyük bir kargaşa çıkacağı, akabinde Mehdi Aleyhisselâmın geleceği şeklinde bir hadisi şerifin olduğu ifade ediliyor.
İlgili 35 soru bulundu
RAMAZAN'IN 15. GÜNÜ DUYULACAK SES HADİSİ GERÇEK Mİ? Ramazan'ın 15. günü duyulacak ses hadisinin doğruluğu ile ilgili İslam alemleri görüş birliğine vararak hadisi yalanlamıştır.
Bugün Ramazan'ın 14. günü. İsra Suresi ve anlamı Müslüman alemi tarafından yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Ramazanın 14. Günü ikindi namazından sonra iftardan önce kim bu ayeti okuyup bir bardak suya üfleyip orucunu onunla açarsa, dünya ahiret bütün dert elem ve kederlerini alacağına inanılır.
Bir âyette Kur'an'ın ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde Kadir gecesinde inmeye başladığı haber verilmektedir (el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1).
Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ay'ın hilal görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca Ramazan'ın sürdüğü, hadislerden alıntılanarak hesaplanmıştır. Yukarıdan aşağıya ve soldan sağa: Ramazan ayının başlangıcını işaret eden hilal şeklinde bir Ay.
“… içinizden kim ramazan ayına erişirse, orucunu tutsun…” (8) “Ey iman edenler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara 183)
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı dini günler takvimine göre 7 Nisan Kandil günler arasında yer almıyor. Buna göre bugün kandil gecesi değildir.
Bazı yıllarda 30 gün süren Ramazan ayı, 2024 yılında 30 gün sürecektir. 2024 Ramazan-ı Şerif Ayın Kaçında ve Ne Zaman Bitecek? 10 Nisan 2024 Çarşamba Günü 00:00 itibariyle Ramazan ayı bitecektir.
BUGÜN RAMAZAN AYININ KAÇINCI GÜNÜ VE GECESİ? 15 Nisan Cuma 2022 bugün Ramazan ayının 14. (on dördüncü) günüdür.
Ramazan ayı bu yıl 20 Nisan 2023 Perşembe akşamı iftarın açılmasının ardından yani yarın sona erecek. 21 Nisan 2023 Cuma günü ise bayramın 1. günü idrak edilecek. Buna göre; Vatandaşlar son sahura bu gece kalkacak ve son iftar arefe günü yani 20 Nisan 2023 Perşembe akşamı açılacak.
Yeni yılda oruç ibadetinin idrak edildiği ramazan ayının ne zamana denk geldiğini merak eden vatandaşlar, bu ayın tarihini Diyanet açıklamaları ile araştırıyor. İşte, 2024 Ramazan ayı başlangıç tarihi... Ramazan'ın birinci günü 2024'de Mart ayına denk geliyor. Ramazan gelecek sene 11 Mart günü başlayacak.
Peki, bu yıl Ramazan ne zaman başlayacak, oruç kaç gün sürecek? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29'uncu günü akşamı görüleceği için bu yıl ramazan 29 gün sürecek.
Kur'ân-ı Kerim'de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur.
Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün denk geldiği de olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz.
Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayın.” (Müslim, Sıyâm, 19-20 [1081]; bkz. Buhârî, Savm, 5, 11 [1900, 1909]) buyurmuştur.
Bunun nedeni ramazan zamanlarının geçmişte hicri takvime göre belirlenmiş olmasıdır. Günümüzde ise miladi takvim kullanılmaktadır. Bu iki takvim arasında yıllık olarak gün sayısı farkı olması da Ramazan başlangıcı tarihinin her sene değişmesine neden olur.
Bakara Suresi 183-184.
Ramazan'ın 14. günü İsra suresi 105. ve 106. ayetleri okunur. Ramazanın 14. Günü ikindi namazından sonra iftardan önce kim bu ayeti okuyup bir bardak suya üfleyip orucunu onunla açarsa, dünya ahiret bütün dert elem ve kederlerini alacağına inanılır.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 yılı dini günler takvimiyle birlikte Ramazan ayı tarihi belli oldu. Buna göre; Ramazan ayının ilk günü 23 Mart 2023 tarihine denk geliyor. İlk oruca ise 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece kalkılacak. Ramazan ayı arefe günü 20 Nisan 2023 tarihine denk geliyor.
"İKİ HİLALİN BİRBİRİYLE GÖRÜLMESİ ARASINDAKİ ZAMAN"
Bu hilallerin iki hilalin birbiriyle görülmesi arasındaki zaman 29 buçuk gün olduğu için 29 gün veya 30 gün aylar çekebilir. Kemeri aylar, bu sene de Ramazan 29 gün çekti." ifadelerini kullandı.
Peygamber efendimizin (S.A.V.) Ramazan'ın son 10 günü boyunca evinde kalmaz, mescidde kalırdı. Kur'an okurdu, namaz kılardı, ibadet yapardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri