RAMAZAN AYININ İLK GÜNÜ, İFTAR YEMEĞİNE, İÇERİSİNE 1 ÇAY BARDAĞI ERİŞTE İLAVE EDİLMİŞ YEŞİL MERCİMEK PİŞİRİRSENİZ; RAMAZAN AYI BAŞLANGICINDAN İTİBAREN EVİNİZE BOLLUK BEREKET GELİR DARLIK YÜZÜ GÖRMEZSİNİZ. BÜYÜK ANNELERİMİZ HEP BÖYLE YAPARLARDI.
4) Zekat ve Fitre Vermek
Ramazan ayında oruç tutmak ve ibadet etmek gibi ritüeller ne kadar önemliyse, fitre ve zekat da o kadar önem taşımaktadır. Müslüman toplumlarda bu ayın bereketi ve faziletinin bol olması, fitre ve zekatların da bu ayda verilmesi ile anlam kazanmaktadır.
Ramazan ayı 23 Mart Perşembe günü yani yarın başlıyor. Diyanet'in yayınladığı dini günler takvimine göre Ramazan ayının 1. günü 23 Mart Perşembe olarak gözüküyor. Bu sebeple de ilk sahura 22 Mart Çarşamba gününü 23 Mart Perşembe'ye bağlayan gece kalkılacak. Böylelikle 23 Mart 2023 tarihi senenin ilk oruçlu günü olacak.
Aşure dağıtma
Genellikle yakın komşular bir araya geliyor ve imece usulü toplanan malzemelerle aşure kaynatılıyor. En az yedi malzemeyle yapılan aşure, dua edilerek hazırlanıyor. Daha sonra aşure piştikten sonra tabaklara koyuluyor ve üzerine nar veya ceviz serpilip ikram ediliyor.
“Ramazan-ı şerif ayında yapılan nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda, bir oruçluya iftar verenin günahları affolur, Cehennemden azad olur.
İlgili 26 soru bulundu
İLK SAHURDA PİRİNÇ PİLAVI YEMEK SÜNNET Mİ? Ramazan ayının ilk sahurunda pirinç pilavı ile ilgili bazı rivayetler olduğu konuşulur. Fakat ilk sahurda pirinç pilavı yemek sünnet değildir. Pirinç, kaliteli bir karbonhidrat olması sebebiyle sahurda tüketilebilir fakat bu sünnet yerine geçmez.
Ramazan ayında ilk yapılması gereken ibadet oruç tutmaktır. Ramazan ayı boyunca oruç tutmalıdır. Ramazan ayı boyunca teravih namazı kılmak. Kuran okuyup, bol bol dua etmek.
Ramazan'ın 1 ila 10. günleri arasında; Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir. Ramazan'ın 11 ila 20. günleri arasında; Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir. Ramazan'ın 21 ila 30. günleri arasında; Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tesbihi çekilir.
Bu ay boyunca yapılacak ibadetlerin faziletinin artması da göz önünde bulundurularak ibadet planları çıkarıldı. Ramazanın ilk gecesi ibadetleri arasında oruç öncelikli olmak üzere namaz, dua, tesbih için araştırmalar Diyanet ile sürüyor. Müslümanlar bu akşam itibarıyla teravih namazını eda etmeye başlayacak.
Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
Ramazan'ın ilk teravih namazı, bu akşam yatsı namazı ile birlikte ülke genelindeki camilerde kılınacak. Ramazan'ın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacak ve yarın ilk iftar yapılacak.
Oruç niyeti için “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu söyledi: “Bir kimse her gün yüz defa, 'Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l–mülkü ve lehü'l–hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Affet beni, ey suçları affeden. Rabbim!” Ramazan ayının ilk günü okunacak sureler ya da yapılacak ibadetlerin başında Fetih suresi gelir. Özellikle Ramazan'ın ilk gecesi okunacak Fetih suresinin, kişiyi tüm bir sene koruyacak fazileti bulunur.
Veli kimselerden birinin dediğine göre ise “ Ramazan ayının ilk gününde Fetih suresinin 3 kez art arda okunması, okuyan kişinin Allah tarafından gelecek sene aynı gün oluncaya kadar rızkının bol olarak verilmesine vesile olur.”
Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün denk geldiği de olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz.
Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı.
Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar. Omlet, salata, tam buğdaylı sandviç ve tost, besleyici bir çorba ile sahur öğününden tok kalkabilirsiniz.
Hurma ve başka yiyecek-içecekle oruç açma diye bir sünnet yoktur.
RAMAZAN AYINDA KILINACAK NAMAZLAR NELER? Bu mübarek aya girilirken yani Ramazan-ı şerifin ilk akşamı (Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında nafile namaz olarak 2 rekat şükür namazı kılınabilir. Ramazan ayında ayrıca teravih namazı kılınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri