Klasik iktisatçılardan
Bu teoriye göre, sermaye birikimi ve toprağın mülk edinilmesiyle birlikte işin içine kâr ve rant da girdiğinden, metaların değeri, ücret, kâr ve rantın toplamına eşit olacaktır (Smith, 1985: 52). Toplama teorisinden dolayı Smith, rantın topraktaki tekelden kaynaklandığı sonucuna varmıştır (Schumpeter, 1968: 190).
Korkut Boratav'a göre rant, daha geniş bir yorumla, belki de "avanta" teriminin anlamına da geçerek şöyle tanımlanır: "devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımı"dır.
Rant hesaplamasında, ayın miktarda sermaye ve emeğin, aynı büyüklükteki topraklarda kullanıldığı varsayılmaktadır. Rant, eşit iki ayrı sermayenin veya emeğin ürünleri arasındaki farktır. Rant, uygulanan ek bir emek miktarının, öncekine oranla daha az getiri sağlamasından kaynaklanır.
(Rent) Doğal kaynakları üretime katan sahiplerinin elde ettikleri gelire rant adı verilmektedir. Rant da ücret ve faiz gibi önceden saptanmış bir tutardır. Doğal kaynakların arzı talebine göre sınırlı olduğundan, bunların kullanılması ile sağlanan yarar karşılığı bunların sahipleri rant geliri elde ederler.
İlgili 42 soru bulundu
Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
Başka bir ifadeyle rant sermaye birikiminin ve nüfus artışının bir sonucudur. Sermaye birikiminin artması emeğe olan talebin artmasına ve böylece emeğin ücretinin yükselmesine neden olur. Emeğin ücretinin yükselmesi ise nüfusun artmasına ve tahılın fiyatının yükselmesine neden olur.
Doğal kaynaklara sahip olanların elde ettikleri gelire "rant" adı verilir. Toprağın kullanılması veya hammaddenin elde edilmesi, üretim faktörlerinin ortak faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Smith'in toprak rantının etkileri konusundaki en temel vurgusu; tarımsal ürünün fiyatını belirleyen unsurun toprak rantı olmadığı, 'toprak rantını belirleyen unsurun ürünün fiyatı olduğu' saptamasıdırii.
Üreticinin rantı üreticinin ürünlerini sattıktan sonra elinde kalan miktarı temsil eder. Eğer bir üreticininarz eğrisi S grafikteki gibiyse ve denge noktası P* fiyatı için, üretici Q* kadar satar ve grafikteki taralı alan kadar rantı olur.
Toprağın ve doğal kaynakların getirisi rant olarak adlandırılır. Bedensel ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ise ücrettir.
Bir malın veya paranın, hiç bir emek harcamadan belirli bir süre bekledikten sonra kişi veya kurumlara sağladığı kazanç olarak bahsetmek mümkündür. Rant için önemli olan unsur zamanın oluşması ve beklenilmesi ve emeğin olmadan gelir ve kazanç sağlanmasıdır.
Arzı sürekli olarak sabit olan faktörlere yapılan ödemeler ekonomik rant terimi ile ifade edilmektedir. Arzı geçici bir süre için sabit olan faktörlere yapılan ödemeleri belirtmek için ise rant benzeri (quasi-rents) terimi kullanılmaktadır.
Rant kollama, çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından suni olarak yaratılmış bir ekonomik transferi elde etmek için giriştikleri tüm ekonomik faaliyetler ve harcamalar olarak tanımlanır.
Önceden de bahsettiğimiz gibi rant, üretim faktörlerinden toprağın, üretimden aldığı paya verilen isimdir. Diğer taraftan, toprağın kıt olması nedeniyle, kısa veya uzun dönemde sağlayacağı bir rant söz konusu olacak olup, toprağın sınırlı, kıt olması nedeniyle ortaya çıkan bu ranta "mutlak rant" adı verilir.
Ekonomide üretim faktörü olarak toprağın üretimden aldığı pay ya da toprağın fiyatı olan rant; toprak faktöründen belirli bir süre için yararlanmak amacıyla ödenen bedel olarak tanımlanmaktadır.
Toprak rantı; toprak sermayesinden elde edilen getiridir. Çiftlik rantından, meliyorasyon, bina ve bitki sermayelerinin faiz karşılığını çıkarmak veya saf hasıladan, toprak hariç, diğer bütün aktif sermayenin faiz karşılığını çıkarmak suretiyle hesaplanabilmektedir.
Rant, arazi faktörüne orijinal durumunda kullanılması karşılığı ödenen bedeldir. Bu bağlamda rant, arazi sahiplerinin hiçbir çaba göstermeden üretimden aldıkları payı göstermektedir.
Kentsel rant ise mülk sahiplerinin herhangi bir emeği ve çabası olmadan, belirli bir maliyete katlanmadan kendiliğinden meydana gelen değer artışları olarak tanımlanmaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere gayrimenkul değerinde meydana gelen her artış, rant olarak kabul edilmemektedir.
Doğal Kaynak Laneti: Zengin bir doğal kaynağa sahip ülkelerin ekonomilerini getiri garantili ve çok kârlı bu kaynağa gittikçe daha fazla yöneltmeleri sonucu içine düştükleri ekonomik ve siyasal kısır döngüyü anlatan bir kavram.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Doğal kaynaklar, oluşumunda insanların etkisinin olmadığı ve doğal ortam içerisindeki belirli şartlara bağlı olarak oluşan doğal zenginliklerdir. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya'nın doğal kaynaklarını oluşturur.
(Differential rent) İlk kez David Ricardo'nun topraklar arasındaki verimlilik farklarına dayanarak yaptığı bir rant açıklamasıdır. Rantın kaynağı, kullanılabilir toprakların kimyasal ve tarımsal özellikleri, coğrafi konumları ve toprak verimliliği gibi faktörlerdeki farklılıklar olabilir.
Türkiye'de nüfus artışına sebep olan etkenler şunlardır: Doğum oranlarının fazlalığı Ölüm oranlarının özellikle bebek ölüm oranlarının azalması Sağlık ve beslenme koşullarının giderek daha iyileşmesi Dış ülkelerden ülkemize yapılan göçler Genç nüfus miktarının fazla olması Türkiye nüfusunun yıllara göre sürekli artış ...
Hızlı nüfus artışı, gelişmekte olan ülkelerde kaynakların yetmemesine, kalkınma hızlarının yavaşlamasına, ekonomik ve sosyal sorunların artmasına neden olmaktadır. Gelişmiş ülkeler ise, bu artışın dünyanın sosyo-ekonomik dengelerini ve istikrarını bozabileceği endişesini taşımaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri