RÖLATİF AFERAN PUPİL DEFEKTİ (RAPD) (Marcus Gunn Pupil): İnkomplet optik sinir lezyonu (glokom, optik nevrit, anterior iskemik optik nöropati vb.) veya şiddetli retinal hastalıklarda görülen bir durumdur. Fakat katarakt gibi durumlarda görülmez. Bu tablo en iyi “sallanan fener testi” ile tespit edilebilir (resim).
RAPD (Rastgele Arttırılmış Polimofik DNA) genetik polimorfizmi belirleyen PCR temelli bir tekniktir. Tekniğin en büyük avantajları genom dizisi hakkında ön bilgiye, yüksek saflıktaki DNA'dan çok miktarlara, Southern blot veya radyoaktiv kimyasallara ihtiyaç duymamasıdır.
Pupilin genişlemesinin (midri- yazis) asıl amacı göze giren ışık miktarını ayarlamaktır. Daha yoğun ışık, pupilin daralmasına (myosis) neden olurken; daha az yoğunluktaki ışık, pupilin genişlemesine neden olarak göze daha fazla ışığın girmesine yol açar. Bir göze gelen ışık, her iki pupilde daralmaya yol açar.
Görme siniri veya yaygın retina hasarı nedeniyle gözden santral sinir sistemine iletim kesildiğinde hasarlı gözdeki indirek ışık reaksiyonu direk ışık reaksiyonundan daha fazla belirgindir. Bu durumun en kolay gözlendiği muayene “sallanan fener testidir”.
Muayene. Işık reaksiyonunda çok aydınlık olmayan bir odada, hasta karşıda sabit bir noktaya bakarken göze lateralden ışık yaklaştırılarak pupillanın küçülmesi (miyozis) kontrol edilir. Bu yolun aferenti optik sinir (II), eferenti ise okulomotor sinir (III) olduğundan her iki yolun da sağlam olması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Bir göze ışık tutulduğunda o gözün pupillasının küçülmesine direkt ışık refleksi, diğer göz pupillasının küçülmesine ise indirekt ışık refleksi denir. Pupillada küçülme olursa, refleks “pozitif”, küçülme olmazsa refleks “negatif” olarak değerlendirilir.
TOTAL AFERAN PUPİL DEFEKTİ (TAPD) (Amorotik Pupil): Tam optik sinir hasarının olduğu durumlarda görülür. Etkilenen gözde ışık hissi dahi yoktur. İki pupil eşit büyüklükte Etkilenen göze ışık tutulduğunda iki gözde de ışık reaksiyonu alınmazken normal göze ışık tutulduğunda iki gözde de eşit miozis izlenir.
Hamileliğin ilk 4 ayında normal kabul edilen bu refleks, bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesine bağlı olarak en geç 6. ayda kaybolur.
Yetişkinlerde altıncı sinir felci için en sık neden hipertansiyon ve diyabet gibi kılcal damarlarda daralma olması ve göz sinirinde ani beslenme bozukluğu meydana gelmesidir. Hastalarımız aniden çift görme başlamasından şikayet etmektedir veya tek ve net görmek için başlarını yan tutmak zorunda kalırlar.
TOTAL AFERAN PUPİL DEFEKTİ (TAPD) (Amorotik Pupil): Tam optik sinir hasarının olduğu durumlarda görülür. Etkilenen gözde ışık hissi dahi yoktur. İki pupil eşit büyüklükte Etkilenen göze ışık tutulduğunda iki gözde de ışık reaksiyonu alınmazken normal göze ışık tutulduğunda iki gözde de eşit miozis izlenir.
Işık tutulan gözün pupilla'sının küçülmesine direkt ışık refleksi, diğer göz pupilla'sının küçülmesine ise indirekt(konsensüel) ışık refleksi denir. Pupilla'da küçülme olursa, refleks “pozitif”, küçülme olmazsa refleks “negatif” olarak değerlendirilir.
edilen bir reflekstir. Omurilik ile omurilik soğanı da merkezi sinir. sistemindeki diğer refleks merkezleri olarak görev.
Pupilla çaplarının eşit olmamasına anizokori denir. Anizokori ciddi göz içi veya kafa içi lezyonlar neticesinde oluşabilmektedir. Anizokori görmenin aferent yol bozukluğunda değil eferent yol bozukluğunda oluşur. Fizyolojik anizokori normal nüfusun yaklaşık olarak %40'ında 0.4-1.0 mm olarak bulunabilir.
Görme alanı defekti optik sinirin anatomik hasarının fonksiyonel karşılığıdır ve bu glokomun belirleyici bulgusudur. Retinal sinir liflerinin veya retinal ganglion hücre aksonlarının retina yüzeyindeki dağılımı ve optik diske uzanım şekli görme alanı defekt şeklini belirle- mektedir.
Fix dilate mi? (Fix dilateyse geç kalınmış olabilir. Eğer fix dilate değilse daha uzun süreli resusitasyon yapılabilir. Küçük çocuklarda ve yeni doğanlarda pupil ışık refleksinin geri dönmesi daha sıktır. O yüzden ışık refleksine fazla aldanmamak gerekir.
Aydınlık, loş ve karanlık ortamda göz bebeği (pupil) çapı ölçümüdür. Test sırasında göz bebeğine gönderilen ışığın parlaklığı bilgisayar tarafından ayarlanır. Aydınlıkta ölçülen pupil çapına fotopik, loş ışıkta ölçülene mesopik, karanlıkta ölçülene ise skotopik denir.
Göz felci en sık yaşlı popülasyonda hipertansiyon ve şeker hastalığına bağlı ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda çoğu kez 6 ay içinde felç kendiliğinden düzelmektedir. Ancak her hastada tam bir düzelme ortaya çıkmayabilir. Bu durumda şaşılık ameliyatı ve göz kapak düşüklüğü ameliyatı gerekebilmektedir.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Geçmemesi halinde veya sinir felcinin ilk aylarında göz kası fonksiyonunu kazanana kadar karşı kastaki güçlenmeyi önlemek amacıyla göz kasına botulinum toksini (Botoks) enjeksiyonu yapılabilir. Göz sinirlerinde felç doğuştan gelen bir problem olması halinde veya düzelmeyen kaymalarda ameliyat ile tedavi edilebilir.
1918 yılında Avustralyalı doktor Ernst Moro tarafından tanımlanan moro refleksi, sıçrama veya irkilme refleksi olup, bebeğin elleri bükülü(yumruk) halindeyken, aniden irkilme, her iki kolun yana açılması, bacakların yukarı kalkması, boynun uzaması ve kolların tekrar yerine gelmesidir.
Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
Yürümek, yüzmek, bisiklete binmek, enstruman çalmak vb. refleks davranışlar olmayıp motor davranış veya beceridir.
Beyin Ölümü Tanısı Nasıl Konur? Beyin ölümü tanısı almış vakalarda sadece kalp atışı vardır. Bir başka deyişle nabız hissedilebilir ve monitörde kalp atımları gözlenebilir. Dışardan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır.
Bekleme (Gözlem) Süresi
Bekleme süresi 2 aydan küçük bebeklerde 48 saat, 2 aydan büyük ile 1 yaş arası çocuklarda 24 saat, 1 yaş üzerindeki çocuklarda ve yetişkinlerde 12 saat ve kardiyopulmoner resüsitasyon veya benzeri hipoksik iskemik akut beyin hasarı olgularında 24 saat olmalıdır.
Hasta öyküsünün alınması, mental durumun analiz edilmesi, kraniyal sinirlerin, motor-duyu sistemlerinin, reflekslerin kontrol edilmesi ve hareketlerin koordinasyonu, nörolojik muayenenin temel adımlarıdır. Nörolojik muayenede, nöroloji uzmanının şüpheleri doğrultusunda bu muayenelerden bazılarına öncelik verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri